Zeker van gezonde lucht in huis

Nu het buiten kouder wordt, gaan je ramen en deuren weer meer dicht. Daarom is het juist nu nóg belangrijker om te ventileren, want in zo’n 95% van de woningen is de lucht slechter dan buiten. Een ongezond binnenklimaat kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals allergieën, hoofdpijn en luchtwegproblemen of bijvoorbeeld zilvervisjes in huis. Met deze tips houd je de lucht in huis gezond. 

Heb je een ventilatiesysteem in huis? Zorg dan dat de ventilatie-afzuiging in je badkamer, keuken en toilet schoon is en goed werkt. Hiervoor kun je het beste een expert inschakelen.

Tips voor een goed geventileerd huis

 • Open ventilatieroosters
  Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht in huis het hele jaar door. Houd de ventilatieroosters bij voorkeur het hele jaar open. Reinig de roosters regelmatig met een stofzuiger en een sopje. Heb je geen ventilatieroosters, zet dan een raam op een (veilig) kiertje. Zorg ook dat de lucht goed door het huis kan stromen, via bijvoorbeeld voldoende ruimte onder de binnendeuren.
 • Regelmatig luchten
  Lucht ruimtes regelmatig. Maar zet (in de winter) de ramen niet langer dan een half uur per dag open. Dat voorkomt onnodig warmteverlies.
 • Ventileer extra
  Als je kookt, doucht en klust in huis en als er veel mensen zijn, is het aan te radenextra te ventileren. Dit kun je doen door een extra raam open te zetten of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
 • Schakel mechanische ventilatie nooit uit
  Schakel de mechanische ventilatie nooit uit. Trek de stekker van de centrale ventilatorunit niet uit het stopcontact, behalve bij onderhoud of calamiteiten. Maakt de ventilatiebox veel lawaai? Dit kan komen door vervuiling of ouderdom.
 • Reinig het mechanische ventilatiesysteem of de wtw-unit (warmteterugwin)
  Door het afzuigen van vette lucht uit de keuken en vochtige lucht uit de badkamer zijn het schoepenrad en de binnenkant van de mechanische ventilatiebox vaak erg vies. Ook de kanalen en de ventielen in het plafond raken hierdoor vervuild. Het systeem ventileert dan minder goed. Vervuiling kan het schoepenrad bovendien uit balans brengen; het rad maakt dan meer lawaai. Het complete systeem reinigen kun je het beste door een expert laten doen.
 • Vervang de filters van de wtw-unit
  Bij een wtw-unit stroomt alle lucht die de woning in- en uitgaat door filters. Het regelmatig vervangen van de filters zorgt voor een gezonder woonklimaat

Gratis online ventilatiecheck

Wil je direct weten of je gezonde lucht in huis hebt? Doe dan de gratis online ventilatiecheck van onze partner Feenstra. Je krijgt direct vrijblijvend tips hoe je jouw binnenklimaat kunt verbeteren. 

Start de ventilatiecheck

Eenmalige ventilatiereiniging

Heb je een ventilatiesysteem in huis? Dan is het belangrijk dit regelmatig te onderhouden. Feenstra adviseert het ventilatiesysteem in huis elke 6 jaar compleet te reinigen. Zo houd je jouw binnenklimaat gezond.

Eenmalige reiniging aanvragen

;