Hypotheek aanvragen

Een hypotheek aanvragen: wat komt er allemaal bij kijken?

Hypotheekvormen

Wie voor het eerst een huis koopt, kan alleen kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen mag u de hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Na maximaal 30 jaar is de lening afgelost. 

Heeft u al een eigen huis, met een hypotheek van voor 1 januari 2013, dan kunt u de oude hypotheekvorm onder bepaalde voorwaarden voortzetten. Een nieuwe, extra lening moet wel annuïtair of lineair worden afgelost.

Lees meer over hypotheekvormen

Hypotheek aanvragen

Als u weet welke hypotheek u wilt, vraagt u een offerte aan bij een geldverstrekker. Een adviseur kan daarbij helpen. In eerste instantie krijgt u een renteaanbod. Daarin staan de afgesproken rente, de hypotheeksom en welke stukken u moet aanleveren. 
Na het ondertekenen en inleveren van dit voorstel, ontvangt u de bindende offerte. Na ondertekening van deze offerte kunt u ervan uitgaan dat alles goedgekeurd is en de stukken naar de notaris gaan.

 

De documenten die u nodig heeft vallen in de volgende categoriën:

• Inkomensgegevens
• Vermogen/Eigen geld
• Financiële verplichtingen
• Polisgegevens
• Gegevens te kopen woning
• Gegevens huidige woning (i.v.m. overbrugging)
• Echtscheidingsstukken
• Overige stukken

Download de Checklist benodigde stukken hypotheek aanvragen (pdf)

Lees meer over hypotheek afsluiten

 

Hypotheekregels

In de zomer van 2016 zijn de hypotheekregels veranderd. Dat komt door de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen. ›

Een hypotheek afsluiten en advies vragen kan bij verschillende partijen, zoals bij de bank of via een bemiddelaar. Echt objectief advies krijgt u van een partij die uitsluitend uw belang dient. Daarom biedt Vereniging Eigen Huis een hypotheekadvies

Meer over hypotheekregels

Taxatie

Om een hypotheek te krijgen moet u de woning die u wilt kopen laten taxeren. U kunt uit vele taxateurs kiezen. Let hierbij op een paar zaken.

Notaris kiezen

Voor het passeren van de hypotheekakte moet u naar de notaris. Omdat u daar toch al naartoe moet voor het passeren van de eigendomsakte, is het goedkoper om dan de hypotheekakte gelijk mee te nemen. 

Naar de notaris

Eigen Huis Hypotheekadvies

Via de hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis kunt u een hypotheek afsluiten. Onze adviseurs zijn onafhankelijk, kijken kritisch naar het aanbod en handelen in uw belang.

Eigen Huis Hypotheekadvies

Klaar voor de volgende fase?

Bent u al verder in het proces, en heeft u bijna de sleutel?

Of ga naar het stappenplan Bestaande bouw