Wat is een Opleveringskeuring

Stap 1: Opleveringskeuring boeken

 • Boek de Opleveringskeuring op de datum en tijd van de oplevering zoals vermeld in de uitnodiging voor de officiële oplevering die u heeft ontvangen van de projectontwikkelaar/bouwer.
  Let op: boek geen Opleveringskeuring voor een eventuele vooroplevering. Teken dan ook nog niets en neem geen sleutel in ontvangst. Alleen de officiële oplevering is het wettelijke moment waarop u de woning accepteert en u de eigenaar wordt.
 • Boek de Opleveringskeuring. Direct na het boeken ontvangt u een e-mail met een afspraakbevestiging.

Stap 2: informatie verzamelen

Verzamel voorafgaand aan de Opleveringskeuring eventueel stukken wanneer de bouwer volgens u is afgeweken van wat er is overeengekomen. Neem indien nodig de stukken mee ter ondersteuning hiervan, zoals bouwtekeningen of meer- en minderwerklijsten. Maak eventueel een lijstje van aandachtspunten.

Stap 3: De Opleveringskeuring

 • U ontmoet de bouwkundige voor de woning.
 • De bouwkundige, de opleveraar en u controleren de woning visueel op gebreken, meestal van boven naar beneden en eerst binnen, daarna buiten. Informeer de bouwkundige als het meerwerk niet volgens afspraak is uitgevoerd.
 • Bij een appartement keurt de bouwkundige in principe alleen het privégedeelte.
 • Tijdens de rondgang kunt u al uw vragen stellen.
 • U krijgt uitleg over het in gebruik nemen van de woning en installaties.
 • De bouwkundige noteert per ruimte de eventuele gebreken.
 • De opleveraar noteert in een zogeheten proces-verbaal van oplevering de gevonden gebreken. U controleert dit document samen met de bouwkundige voordat u het tekent voor akkoord. De bouwkundige adviseert u over de stappen na de Opleveringskeuring.
 • De kosten van de Opleveringskeuring betaalt u eenvoudig via een eenmalige incasso die u na afloop van de keuring tekent.

Stap 4: Bouwkundig rapport

Binnen een dag na de Opleveringskeuring ontvangt u per e-mail het rapport met de bevindingen van de bouwkundige.

Afspraak wijzigen of annuleren

Om de afspraak voor de Opleveringskeuring te wijzigen, kunt u tijdens kantooruren contact met ons opnemen via (033) 450 77 50.

Wilt u de afspraak annuleren? Tot 24 uur voorafgaand aan de Opleveringskeuring kan dit via uw profielgegevens onder het tabblad 'Producten en diensten'. Wilt u de afspraak binnen 24 uur voorafgaand aan de keuring annuleren? Belt u ons dan tijdens kantooruren via (033) 450 77 50.

Voorwaarden

Wanneer u een keuring boekt, leidt Vereniging Eigen Huis uw boeking door naar Eigen Huis Bouwkundig Advies B.V. (100% dochter van Vereniging Eigen Huis). Eigen Huis Bouwkundig Advies B.V. brengt een keuringsopdracht tot stand tussen u en een van de bij haar aangesloten zelfstandig bouwkundigen. U verstrekt de zelfstandig bouwkundige dus de opdracht om de keuring voor u uit te voeren. De zelfstandig bouwkundigen zijn persoonlijk gecertificeerd. Zij staan garant voor het leveren van kwaliteit.