Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.
Wat vindt Vereniging Eigen Huis?Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:
|
Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:
Duizenden huizen in Groningen zijn onveilig door de gevolgen van gaswinning. Een deel van die huizen moet versterkt worden. Waar krijgen bewoners mee te maken, voor welke keuzes komen zij te staan, hoe houden zij zich staande wanneer de politiek steeds andere beslissingen neemt en wat betekent dit alles voor hen persoonlijk? Op het platform Versterking Groningen volgen we een aantal gezinnen van wie het huis versterkt wordt of die in afwachting zijn van een besluit daarover. We vinden het belangrijk dat deze persoonlijke verhalen gehoord worden, omdat in het geweld van tegengestelde belangen en geld je bijna vergeet dat het om mensen en hun onderdak gaat. Met het platform houden we ook vinger aan de pols bij het verloop van de versterkingsoperatie om signalen aan de politiek en andere instanties door te geven als dat nodig is.
Minister Wiebes moet ervoor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers te lang in de ellende. We bereiden een kort geding voor tegen de NAM om dit desnoods via de rechter af te dwingen.
We roepen de minister op ervoor te zorgen dat de NAM zich aan de wet houdt. De NAM moet schade uitkeren aan gedupeerden, tenzij ze kunnen bewijzen dat de schade niet door aardbevingen is veroorzaakt. De NAM negeert dit ‘omgekeerde bewijsvermoeden’, waardoor huiseigenaren steeds zelf naar de rechter moeten stappen, blijkt uit onze juridische analyse over het bewijsvermoeden.
Voor het derde jaar op rij peilen we het vertrouwen van onze Groningse leden in het gaswinningsgebied. 73 % van de respondenten ziet de toekomst van het gebied negatief in, iets minder dan vorig jaar. Ook vragen we Groningers wat zij vinden van drie specifieke plannen van het Kabinet: het regiofonds, toezicht door de NCG en de rol van de NAM in het schadeprotocol. Onze bevindingen sturen we in een brief aan de Tweede Kamer.
Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.
Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten
We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.
Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016
Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.
De eerste uitspraken door een arbiter stellen twee Groningers in gelijk in hun geschil met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over schade ontstaan door gaswinning.
Een uitspraak betrof een woningeigenaar in Appingedam. Van zes schades was al vastgesteld dat ze door aardbevingen veroorzaakt zijn. Er was nog discussie over een scheur in de vloer.
Een expert, ingehuurd door de NAM, constateerde dat de scheur is ontstaan doordat de woning op een dijkrug is gebouwd. Aangezien dit niet feitelijk onderbouwd wordt en in het rapport ook vermeld staat de aardbeving wel heeft bijgedragen aan de schade, oordeelt de arbiter dat NAM ook deze schade moet vergoeden.
De andere uitspraak heeft betrekking op scheuren in de muur van een woning in Leens. Volgens deskundigen, ingehuurd door het Centrum Veilig Wonen (CVW), zijn de scheuren ontstaan door veranderingen in de ondergrond, die niet met de aardbeving te maken hebben.
Aangezien bij de buren scheuren wel zijn aangemerkt als aardbevingsschade, vindt de arbiter dat ook deze schade meest waarschijnlijk door aardbevingen zijn veroorzaakt. NAM is aansprakelijk en moet in overleg over de afwikkeling van de schade.
Een derde zaak is nog in behandeling. De arbiter heeft een deskundige benoemd om onderzoek te doen.
Sinds 2 mei kunnen inwoners van Groningen die er niet uitkomen met de NAM of het CVW hun zaak voorleggen aan een van de vijf Arbiters Aardbevingschade. Tot 1 juli zijn er 39 geschillen aangemeld, waarvan 36 ontvankelijk zijn verklaard.
Meer informatie
Aardbevingen Groningen