Samenwonen of trouwen

Wat gebeurt er met uw woning wanneer u gaat samenwonen of trouwen? Wie is dan eigenaar? En hoe zit het met de hypotheek? Lees meer hierover in de volgende documenten:

Ongehuwd samenwonen (pdf)
Trouwen of geregistreerd partnerschap (pdf) 

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Wie vóór 1 januari 2018 trouwt en geen afspraken maakt, trouwt in 'algehele gemeenschap van goederen'. Alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, zijn van u samen.

Voor wie na 1 januari 2018 trouwt, geldt het uitgangspunt de 'beperkte gemeenschap van goederen'. Voorhuwelijkse eigen bezittingen en schulden blijven ook na het sluiten van het huwelijk privé. Ook blijven erfenissen en schenkingen die u tijdens het huwelijk krijgt, buiten de beperkte gemeenschap van goederen. Wat u tijdens het huwelijk aan bezittingen verkrijgt en aan schulden aangaat, valt binnen de beperkte gemeenschap.

Ook in 2018 blijft het mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Wie dit wil, moet naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Fiscaal partner

Bent u getrouwd of geregistreerd partner, dan bent u voor de Belastingdienst automatisch en verplicht elkaars fiscale partner. 

Inkomstenbelasting en fiscaal partnerschap

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid