Energielabel voor woningen: info & aanvraag
Met het aanvragen van een energielabel voor woningen krijg je inzicht in de energiezuinigheid van een huis of wat je kunt doen om je huis (verder) te verduurzamen. Bij de verkoop van je huis is een label verplicht.
Tip! Energielabel van Vereniging Eigen Huis
Een definitief energielabel nodig bij de verkoop van je woning? Regel het snel, voor een scherpe prijs en betrouwbaar bij Vereniging Eigen Huis. Ook geldig voor een nieuw energielabel na het verduurzamen van jouw woning.
Een geldig energielabel
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, hoe beter het label. De normering loopt van A t/m G. A++++ is het hoogst haalbare. Met een energielabel wordt inzichtelijk of een woning wel of niet energiezuinig is. Om het label van je woning vast te stellen wordt gekeken naar de aanwezige isolatie van de woning, zonnepanelen en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit wordt uitgedrukt in de maximale energiebehoefte in kWh, per m2 gebruiksoppervlak, per jaar. Het rapport dat je ontvangt bestaat uit een aantal pagina's waarin je de energieprestatie van de woning terug kunt vinden. Hierin staat ook welke energiebesparende maatregelen je nog kunt (laten) uitvoeren om je energielabel te verbeteren. Een label is 10 jaar geldig.
Lees meer over je energielabel verbeterenWaarom een energielabel
Het energielabel is ingevoerd volgens de Europese richtlijn ‘Energy Performance of Buildings Directive'. Het doel is om de woningeigenaar en bedrijven met gebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken. Voor de (potentiële) koper en de huurder is het belangrijk om te weten hoe energiezuinig hun toekomstige huis is. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen je nog kunt nemen voor een duurzamer huis en een lagere energierekening. Koop je een nieuwbouwwoning? Bij de oplevering van je nieuwe woning moet een energielabel worden overhandigd.
Zo verbeter je je energielabel in 4 stappen
In deze video neemt Lotte je in vier stappen mee naar een beter energielabel. Ook legt ze uit waar je op moet letten als je aan de slag gaat met een energiezuinig huis.
Kosten energielabel aanvragen
De daadwerkelijke kosten voor een energielabel hangen af van verschillende factoren:
- De tijd die een vakbekwaam energieadviseur (ook wel ep adviseur genoemd) nodig heeft voor de opname van de woning
- Het type woning, wat samenhangt met de grootte van de woning
- De beschikbare documentatie.
Vanwege vrije marktwerking kan de prijs voor een energielabel verschillen. De gemiddelde prijs ligt rond de 300 euro.
Informatie aanleveren bij energielabel aanvragen
De ep adviseur die het energielabel afneemt heeft schriftelijk bewijs nodig van verduurzamingsmaatregelen. Ook de gegevens van maatregelen die de vorige bewoners hebben genomen. Anders wordt de desbetreffende maatregel als onbekend meegenomen, wat kan leiden tot een lager energielabel dan je woning daadwerkelijk heeft. Ben je van plan om te verduurzamen of heb je recent verduurzaamd, bewaar de facturen. De volgende gegevens moeten op de factuur naar voren komen:
- Het adres
- De bouwkavel of het bouwnummer waar het betreffende materiaal is aangebracht
- Merk en type product
Ook moet op de factuur een duidelijke relatie worden gelegd met de uitgevoerde werkzaamheden. Bijvoorbeeld een directe vermelding van uitgevoerde werkzaamheden per adres of bouwnummer. Ga je verbouwen of renoveren, dan is er sprake van meer -of minderwerk. In dat geval moet op de factuur duidelijk per adres of bouwkavel blijken hoe er van de oorspronkelijke opdracht is afgeweken. De energieadviseur mag ook gebruikmaken van tekeningen. Hij of zij moet wel altijd controleren of deze overeenkomen met de werkelijke situatie in de woning en of deze informatie volledig en correct is.
Gratis checklist aanleveren energielabel
Naast de factuur heeft de adviseur nog meer gegevens van je nodig. Weten waar je precies aan moet voldoen? Download de gratis checklist.
Download gratis checklist (pdf)
Kwaliteitsverklaring
Aan de hand van het merk en type maatregel gaat de adviseur op zoek naar een kwaliteitsverklaring in het register bij Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG). Dit is geen eis, maar als er een kwaliteitsverklaring is geregistreerd in de BCRG, is een adviseur verplicht om deze op te nemen. Over het algemeen ontvang je door een kwaliteitsverklaring een beter resultaat voor het energielabel. BCRG is een loket dat verklaringen rondom bouw en installaties in de gebouwde omgeving controleert.
Wanneer energielabel verplicht
Een definitief energielabel is verplicht voor als je je huis wilt verkopen of verhuren en bij oplevering. Sinds 1 januari 2022 zij eigenaren bij verkoop van de woning verplicht in de advertentie het label te vermelden. Op het moment van adverteren moet je een definitief label hebben. Zo kunnen potentiële kopers zien hoe duurzaam de woning is en dit meenemen in overweging bij de koop. Het label moet op moment van overdracht verstrekt worden aan de koper. Niet voor alle woningen is het energielabel verplicht. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Vanaf het moment van ontvangst is het label 10 jaar geldig. Beschik je al over een definitief label? Kijk hier of deze nog geldig is.