Kennisbank
Kan ik de hypotheekrente aftrekken als ik na de scheiding ergens anders ga wonen?
Als je (mede-)eigenaar bent van de woning breng je de rente in aftrek tot 2 jaar nadat je de woning hebt verlaten. De hypotheekrente en de eventueel betaalde is alleen aftrekbaar voor zover deze overeenkomt met jouw aandeel in de .
Na deze periode van 2 jaar ziet de Belastingdienst de woning voor jou niet meer als een eigen woning. Ben je na 2 jaar nog eigenaar? Dan is de hypotheekrente die je betaalt niet meer aftrekbaar. Dit geldt ook voor betaalde erfpachtcanons. Jouw deel van het eigendom van de woning en jouw deel van de eigenwoningschuld verhuizen van box 1 naar .
Eigenwoningforfait
Als de woning van beiden is, moet je als vertrokken ex-partner ook de helft van het eigenwoningforfait in de aangifte opgeven. Als je hebt afgesproken dat je ex-partner jouw deel van de woning mag bewonen, dan trek je de helft van het eigenwoningforfait direct weer af als alimentatie.
Voorbeeld
Peter is getrouwd met Annette. Zij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en dus ieder voor 50 % eigenaar en schuldenaar. Ze besluiten te scheiden. Peter verlaat op 1 februari 2023 de woning. Annette blijft in de woning wonen.
Peter mag 50 % van de hypotheekrente aftrekken in zijn aangifte tot 1 februari 2025. Daarnaast geeft Peter 50 % van het eigenwoningforfait op. Dat bedrag trekt hij ook weer af als alimentatie omdat hij niet meer het woongenot heeft van de woning. Annette heeft dat wel. Zij geeft ook 50 % van het eigenwoningforfait op en daarnaast de andere 50 % van het eigenwoningforfait als alimentatie. Dit betekent dat Annette het volledige eigenwoningforfait aangeeft. Annette kan, net als Peter, 50 % van de rente aftrekken.
Vanaf 1 februari 2025 valt de woning voor Peter in box 3. Hij geeft dan de WOZ-waarde van zijn deel van de woning op als vermogen. Zijn deel van de hypotheekschuld mag hij hier wel van aftrekken.
Alimentatie
Als je in een hebt afgesproken dat je de rente van je ex-partner betaalt, dan is deze aftrekbaar als alimentatie. Bij je ex-partner is deze rente dan belast. Ben je getrouwd geweest en betaal je de rente van je ex-partner, maar is de verplichting tot betaling niet in een convenant opgenomen? Dan is dat gedeelte niet aftrekbaar.
Aandachtspunten
- Aangifte
Je kunt in het jaar dat jullie gescheiden gaan leven nog kiezen voor . Het voordeel daarvan is dat jullie dan gezamenlijk aangifte kunnen doen en dat jullie het saldo van het en de aftrekbare hypotheekrente nog zo gunstig mogelijk kunnen verdelen tussen julie beiden.
- Verhuisregeling
Komt je woning gedurende de periode van de echtscheidingsregeling van 2 jaar leeg in de verkoop te staan, dan kan ook de verhuisregeling gaan gelden. De tijd dat je gebruik hebt gemaakt van de echtscheidingsregeling wordt wel afgetrokken van de tijd die je nog krijgt voor de verhuisregeling.
Voorbeeld
Peter verlaat de woning op 1 juli 2020. Zijn ex Anna blijft in de woning achter. Op 1 mei 2022 verlaat ook Anna de woning. De woning staat leeg in de verkoop en wordt op 1 april 2024 verkocht.
Peter heeft eerst gedurende 22 maanden gebruik gemaakt van de echtscheidingsregeling. Vanaf het moment dat Anna de woning verlaat staat deze nog 23 maanden te koop. Op grond van de verhuisregeling zou Peter maximaal het jaar van leeg te koop staan van de woning (1 mei 2022) plus de 3 daaropvolgende jaren recht op renteaftrek hebben op grond van de verhuisregeling. De verhuisregeling zou dus doorlopen tot eind 2025. De woning is echter op 1 april 2024 verkocht. De feitelijke termijn van de verhuisregeling is dus 23 maanden. Hierop komen de 22 maanden in mindering die al zijn gebruikt op grond van de echtscheidingsregeling. Dit betekent dat Peter nog 1 maand renteaftrek had aanvullend op de echtscheidingsregeling, dus tot 1 juni 2022.
Anna had renteaftrek tot 1 april 2023, de reguliere termijn van de verhuisregeling tot het moment van verkoop. Anna heeft dus op basis van de verhuisregeling 22 maanden langer renteaftrek gehad dan Peter.
- Oude hypotheekschuld
Ga je een andere woning kopen en was de oude gezamenlijke eigenwoningschuld van voor 2013? Je houdt dan renteaftrek over jouw aandeel in de oude hypotheekschuld. Is de nieuwe hypotheek hoger dan jouw aandeel in de oude hypotheekschuld? Dan kun je over dit hogere deel alleen de rente aftrekken als deze schuld minimaal wordt afgelost.