Kennisbank
Kan ik ontheffing aanvragen voor de btw aangifteplicht die is ontstaan door mijn zonnepanelen?
Als je ondernemer wordt voor de btw, ben je in principe verplicht om per kwartaal de btw-aangifte in te dienen. Maar uit coulance reikt de Belastingdienst je maar één aangifte per jaar uit als je ook hebt verzocht om toepassing van de . Via het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders kun je kiezen voor de KOR.
Aangifteplicht
Met ingang van 1 januari 2023 verviel voor veel zonnepaneeleigenaren het btw-teruggave belang. Vanaf dan gold het 0 % btw-tarief op de aanschaf en installatie van zonnepanelen op of nabij de woning. Alleen als het om geïntegreerde panelen gaat, die tegelijkertijd met de nieuwbouwwoning worden geleverd, betaal je 21 % btw. Ondanks dat je sinds 1 januari 2023 meestal geen btw verschuldigd bent bij de aanschaf van zonnepanelen en geen teruggave belang hebt, blijf je een ondernemer voor de btw.
Als je wel btw-ondernemer bent geworden maar niet van plan bent om de btw terug te vragen dan hoef je je ook niet te registreren bij de Belastingdienst. De Belastingdienst reikt je geen btw-aangifte uit als je je niet registreert en ook niet om een btw-aangifte verzoekt. Alleen als het opwekvermogen van de zonnepanelen meer bedraagt dan 15.000 wattpiek is het verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst. Mogelijk geldt er dan wel een registratieplicht.
Nieuwe kleine ondernemersregeling (2020)
Met ingang van 1 januari 2020 trad de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR) in werking. Voor de toepassing van deze regeling wordt er niet meer gekeken naar de hoogte van de verschuldigde btw maar geldt er een vrijstelling voor btw- ondernemingen met een omzet tot € 20.000.
- Ben je al ondernemer voor de btw? Je hebt in 2019 een brief ontvangen van de Belastingdienst over de nieuwe KOR.
- Heb je vóór 1 januari 2020 de btw teruggevraagd over de aankoop en installatie van de zonnepanelen? Je wordt per 1 januari 2020 automatisch aangemeld door de Belastingdienst voor de nieuwe kleine ondernemersregeling. Zolang je eerder niet meer dan € 2.500 aan btw in aftrek hebt gebracht, hoef je niets te doen en blijf je ontheven voor administratieve verplichtingen.
- Heb je vóór 2020 zonnepanelen gekocht en de btw daarover in aftrek gebracht? En koop je na 1 januari 2020 zonnepanelen bij en wens je ook de betaalde btw daarover in aftrek te brengen? De Belastingdienst heeft je automatisch aangemeld voor de nieuwe KOR. Je kunt dan wel nog op elk gewenst moment afzien van de KOR. Als je de btw in aftrek wil brengen over de aanvullende set zonnepanelen, dan kan het verstandig zijn om je 4 weken vóór het kwartaal waarin je de nieuwe zonnepanelen gaat kopen af te melden voor de KOR. Na de keuze om de KOR niet meer toe te passen, geldt wel een termijn van 3 jaar waarin je niet meer in aanmerking komt voor de KOR. Dat houdt in dat je verplicht btw-aangifte moet indienen en het jaarforfait (verschuldigde btw) gedurende die periode moet afdragen. De keuze om de KOR niet meer toe te passen, kan dus fiscaal wel nadelige gevolgen hebben.
Aandachtspunten
- Ook tijdens de periode dat je ontheffing hebt voor de administratieve verplichtingen blijf je ondernemer voor de btw. Ontheffing houdt dus niet in dat je niet meer wordt aangemerkt als btw-ondernemer.
- Als je te laat btw-aangifte doet, kun je een naheffingsaanslag krijgen. De naheffingsaanslag is opgebouwd uit een geschat bedrag aan verschuldigde btw en twee verzuimboetes: een boete vanwege niet of te laat doen van aangifte en een boete vanwege het te laat betalen van de verschuldigde btw. Om te voorkomen dat je deze aanslag moet betalen, is het verstandig dat je tijdig bezwaar indient. Je voorkomt hiermee niet de verzuimboete wegens de te laat ingediende aangifte. Deze boete blijft ook na een succesvol bezwaar staan. Wil je bezwaar indienen? Maak gebruik van ons ReplaceWithServiceCall(1987,'Publicatie');stappenplan naheffingsaanslag btw.
- Ontheffing was vóór 2020 alleen onder voorwaarden mogelijk voor particulieren en niet voor VvE's.
Hoe nu verder
- Btw-stappenplan (pdf): voor hulp bij het registreren bij de Belastingdienst, terugvragen van de btw en het verzoek om ontheffing.
- Btw en zonnepanelen
- Veelgestelde vragen over btw-heffing (Rijksoverheid)