Kennisbank
Mag ik de slimme meter weigeren?
Ja, je mag de slimme meter voor gas en elektriciteit weigeren op grond van de wet. Er moet dan wel sprake zijn van een aansluiting van maximaal 3 x 80 A respectievelijk 40 m3 per uur. De meeste consumenten hebben zo’n aansluiting. Bij stadsverwarming of blokverwarming is het niet mogelijk om een slimme meter te weigeren. Wel kun je de meter laten instellen zodat deze niet op afstand uit te lezen is.
Aandachtspunten
- Uitleesfunctie uitzetten
Je kunt de slimme meter laten installeren, maar de ‘uitleesfunctie’ van de meter door de netbeheerder uit laten zetten. In dat geval moet je voor de jaarafrekening of bijvoorbeeld bij een verhuizing zelf op de ouderwetse manier de meetgegevens doorgeven. Je moet die gegevens zelf aflezen van de slimme meter.
- Zonnepanelen
Sommige analoge meters hebben een terugloopblokkering. Bij de aanschaf van zonnepanelen kan dit een probleem zijn, omdat de terugloopfunctie van belang is bij het terugleveren van opgewekte zonne-energie aan het elektriciteitsnet.
In dat geval zal je een slimme of digitale meter moeten accepteren.
- Kapotte meter
Als de oude analoge meter niet meer (goed) functioneert, zal deze vervangen moeten worden. Ook in dat geval zal je een slimme of andere digitale meter moeten accepteren.
- Slimme meter al aanwezig
In situaties waarin de slimme meter al aanwezig is, bijvoorbeeld bij verhuizing naar een woning met een slimme meter, kan de slimme meter niet meer geweigerd worden. Wel is het dan ook mogelijk de uitleesfunctie door de netbeheerder uit te laten zetten.