Kennisbank
Moet ik mijn gevel na reinigen impregneren?
Ja, na het reinigen van de gevel is het aan te raden om de gevel te impregneren. Door het reinigen bestaat de kans dat het oppervlak van de gevelsteen ruwer wordt. Je hebt dan sneller kans op vuilaanslag of vochtplekken. Dit voorkom je door de gevel te impregneren.
Door te impregneren, ook wel hydroferen genoemd, wordt het beton of metselwerk waterafstotend gemaakt. Daardoor wordt schade zoals regendoorslag of vorstschade voorkomen en het vertraagd alg- en mosgroei.
Bouwkundige staat
Als je de gevel wilt impregneren, is de bouwkundige staat van de gevel belangrijk. Controleer het volgende:
- Verkeert de gevel in een goede staat?
Omdat een impregneerlaag alleen zeer fijne scheuren kan afdichten, moeten gebreken aan het oppervlak van de constructie eerst hersteld worden. Denk hierbij aan slecht of loszittend voegwerk en scheuren. - Bevat de gevel vocht?
Denk hierbij aan het binnendringen van regenwater bij naden of kieren en optrekkend vocht. Het aanwezige opgesloten vocht kan niet goed meer verdampen na het impregneren. De kans op een beschadige gevel door vorst is groot. - Bevat de gevel zouten?
Meestal zitten in een gevel geen zouten, maar mochten zouten aanwezig zijn dan is impregneren niet mogelijk. Zouten kunnen kristalliseren. Als de gevel toch geïmpregneerd wordt, kan het vocht niet goed meer uit de gevel en veroorzaakt schade aan de gevel. Zouten zijn soms zichtbaar als uitbloei in de gevel, die wit van kleur is. Schilfervorming bij baksteen kan ook een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van zouten. Vocht- en zoutschade gaan vaak samen. De zoutbelasting van de gevel, evenals de vochtbelasting, kan door een meting worden vastgesteld.
Als een van bovengenoemde gebreken aanwezig is, moet dit eerst hersteld worden. Anders kan de gevel niet geïmpregneerd worden.