Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

50-graden-test

Met de 50-graden-test kom je erachter of je jouw woning op lage temperatuur kan verwarmen. Dat is belangrijk als je een warmtepomp wilt nemen. Of als je jouw cv-ketel gewoon lager wilt zetten om geld te besparen.

vrouw zit tegen verwarming met ipad en kop thee

Waarom 50-graden-test?

Met de 50-graden-test check je of jouw woning comfortabel warm wordt als het water in je verwarmingssysteem een lage temperatuur heeft. Het gaat dan om een temperatuur van zo’n 50 graden celsius. Vaak is het water in de cv-ketel veel hoger, tot wel 90 graden. Verwarmen met lage temperatuur is in twee gevallen nodig of wenselijk:

  • Als je een warmtepomp wilt nemen. De meeste warmtepompen verwarmen het water in je verwarmingssysteem namelijk maar tot temperatuur net boven de 50 graden. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat je jouw woning hiermee voldoende warm krijgt!
  • Als je jouw cv-ketel wilt houden, maar deze een paar graden lager wilt zetten om geld te besparen.
Lees meer over lage-temperatuur-verwarming

Hoe werkt de 50-graden-test?

1. Doe de test als het buiten koud is

Voer de test uit in een week waarin het buiten koud is. Hoe koud precies ligt eraan wat je wilt testen. Wil je testen of je huis geschikt is voor een hybride warmtepomp? Kijk dan bij een temperatuur van 4-10 graden of je woning nog voldoende comfortabel warm wordt. Onder de 4 graden schakelt de verwarming namelijk over op de cv-ketel. Wil je testen of je huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp? Kijk dan bij een temperatuur van -2 tot -10 graden. Zo’n warmtepomp verwarmt namelijk áltijd je huis. Wil je jouw cv-ketel continu op een lagere temperatuur zetten om energie te besparen? Ook dan doe je de test bij -2 tot -10 graden.

2. Stel cv-ketel in

De aanvoertemperatuur van het water bij cv-ketels ligt meestal tussen de 60 en 90 graden. Voor de test verlaag je de temperatuur naar 50 graden. Hoe je de cv-ketel lager zet, lees je in de handleiding. Heb je deze niet meer? De handleidingen van de meeste cv-ketels vind je op www.gebruikershandleiding.com. Je kunt dit ook vragen aan jouw installateur.

3. Test één week

Houd deze week bij hoe je de temperatuur binnen ervaart op verschillende momenten van de dag. Blijft het comfortabel warm in alle ruimtes? Voel je tocht? Houd er rekening mee dat het bij lage temperatuur verwarming het langer duurt voordat de woning is opgewarmd. Het is dus aan te raden om de thermostaat ‘s nachts niet lager dan op 17 of 18 graden te zetten.

4. Geschikt of niet?

Bleef je woning tijdens de testweek comfortabel warm? Grote kans dat deze geschikt is om te verwarmen op lage temperatuur, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Werd het te koud? Lees dan snel verder om te zien wat je nog kunt proberen.

Mijn woning is gezakt voor 50-graden-test, wat nu?

Werd het tijdens de 50-graden test niet warm genoeg in huis? Je kunt een paar dingen doen waardoor je jouw huis mogelijk toch op lage temperatuur kunt verwarmen. Deze variëren van vrij eenvoudig tot behoorlijk ingrijpend:

Controleer de luchtstroming rondom de radiatoren en convectoren

Voor een goede stroming van de warmte moet de lucht vrij onder en langs de radiatoren en convectoren kunnen stromen en vrij de ruimte in kunnen stromen. Hang gordijnen er niet voor en plaats meubels zo’n 10 cm van de verwarmingselementen af. Leg geen spullen op de verwarmingselementen.

Plaats boosters

Boosters zijn kleine ventilatoren die je onder of op de radiatoren of convectoren plaatst (zie foto). De boosters zorgen voor extra luchtstroming langs het verwarmingselement waardoor de ruimte sneller opwarmt.

Website image

Laat je verwarmingssysteem waterzijdig inregelen

Bij een slecht ingeregeld verwarmingssysteem worden de verwarmingselementen, zoals radiatoren, het dichtst bij de cv-ketel het snelste warm. De elementen verderop worden later of onvoldoende warm om de ruimte op temperatuur te brengen. Ook staat de cv-ketel vaak verkeerd ingesteld. Als je jouw verwarming waterzijdig laat inregelen, worden alle verwarmingselementen even snel warm en kan de cv-ketel goed worden afgesteld op een lagere temperatuur voor het beste rendement.

Lees meer over waterzijdig inregelen

Isoleer je woning

Is je woning na deze aanpassingen nog steeds niet comfortabel warm te krijgen, dan is je woning waarschijnlijk onvoldoende geïsoleerd. Je kunt dan beter beginnen met isoleren. Goed om te weten: In het geval van een hybride warmtepomp zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas nodig. Hierbij gaat het om woningen met minimaal energielabel c. Een all-electric warmtepomp vraagt nog meer isolatie vergelijkbaar met nieuwbouwwoningen.

Lees meer over isoleren

Stap over op vloerverwarming of LTV-radiatoren

Is je woning al voldoende geïsoleerd? Dan kan het nodig zijn het zogenoemde warmteafgiftesysteem aan te passen. Dit is het systeem dat de warmte afgeeft aan je woning. Voor lage-temperatuur-verwarming is een groot verwarmingsoppervlak nodig om je huis goed warm te krijgen. Reguliere radiatoren zijn in veel gevallen ongeschikt. Vaak zijn vloerverwarming of speciale LTV-radiatoren (zie foto) nodig. Ook kan het helpen om radiatoren bij te plaatsen. Laat je hierover goed adviseren door een installateur.

LTV-radiator

Hoge-temperatuur-warmtepomp

De afgelopen tijd komen er steeds meer warmtepompen op de markt die het water in de verwarming opwarmen tot 70 graden. Hierdoor hoef je geen of minder aanpassingen te doen aan je woning. Laat je wel goed informeren, want met zo’n hoge temperatuur draait een warmtepomp wel met een veel lager rendement en is het de vraag of je daarmee voldoende bespaart.

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee

Tags

  • Besparen
  • Huiseigenaar
  • Verduurzamen
  • Verduurzamen-Duurzaam verwarmen
  • Verduurzamen-Energierekening
  • Verduurzamen-Isoleren

Ook interessant

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube