Geld lenen voor energiebesparing

Wie zijn huis wil verduurzamen en hiervoor onvoldoende eigen geld heeft, kan een lening afsluiten. Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren:

Energiebesparing via de hypotheek

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek; huizenkopers die willen verduurzamen kunnen tot 106 % van de woningwaarde lenen.

Vaak kunt u de volgende energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek: 

 • HR-ketel
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Zonnecellen
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ beglazing

De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of u het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bovendien zal de bank u vragen om aankoopnota’s.

Hogere hypotheek 

Koopt u een huis en wilt u investeren in energiebesparende maatregelen of koopt u een huis dat al energiezuinig is, dan kunt u bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op uw inkomen. De mogelijkheden op een rij: 

 • Voor investeringen in energiebesparing die nog moeten plaatsvinden, kunt u maximaal € 9.000 extra lenen.
 • Voor een woning met minimaal een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 kunt u maximaal € 9.000 extra lenen.
 • Gaat het om een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager? En is daarbij een zogeheten energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal tien jaar? Dan kunt u € 25.000 extra lenen. Vanaf 1 januari 2019 komt de eis van een energieprestatiegarantie voor een woning met EPC0 of lager te vervallen; u kunt dan € 15.000 extra lenen.

Voor al deze mogelijkheden geldt de eis van een minimaal bruto gezinsinkomen van € 33.000. Het extra geleende bedrag wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

Energiebespaarbudget

Weet u nog niet welke energiebesparende maatregelen u wilt nemen, kies dan voor het Energiebespaarbudget. Dit is alleen mogelijk als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluit. U kunt maximaal 6 % van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Nog niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid.

Rentekorting bij duurzaam huis

ABN AMRORabobank en Triodos Bank geven een rentekorting als sprake is van een energiezuinige woning. Ook als het energielabel van uw huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kunt u in aanmerking komen voor korting op de rente.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, een fonds dat wordt gevuld door o.a. de Rijksoverheid. De lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf van een zuinige hr-ketel.  

Het Energiebespaarfonds verstrekt leningen van € 2.500 tot € 25.000, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Uitzonderingen hierop zijn het 'Zeer energiezuinige pakket' (maximaal € 40.000) en 'Nul op de Meter' (maximaal € 50.000), die een looptijd hebben van 15 jaar. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Energiebespaarlening voor VvE's

Ook Verenigingen van Eigenaars (VvE) kunnen een Energiebespaarlening aanvragen, van minimaal € 25.000 en maximaal € 5 miljoen. De VvE moet dan wel uit minimaal tien appartementsrechten bestaan. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening. VvE's kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van isolatiemateriaal, hr-glas of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes.

Lening van GreenLoans

De lening van GreenLoans is speciaal voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, bijvoorbeeld voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Greenloans is een onderdeel van ALFAM (100 % dochter van ABN AMRO).

Wie deze lening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

 • U bent eigenaar én bewoner van de woning waarvoor u de lening aanvraagt.
 • Uw woning staat in Nederland.
 • De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar.

Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening kunt u bij uw gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om uw woning energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Bij een looptijd van 10 jaar kunt u tot € 7.500 lenen, bij een looptijd van 15 jaar kunt u van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen. Daarnaast geldt:

› De maximale eindleeftijd bij aanvragen is 75 jaar.
› De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250).
› Geen eenmalige afsluitkosten.
› De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Wie de Duurzaamheidslening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

 • U bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor u de lening aanvraagt.
 • De woning staat in één van de deelnemende gemeenten.
 • U voldoet aan de voorwaarden van uw gemeente.

Een Duurzaamheidslening vraagt u aan in uw eigen gemeente. Vul in de Energiesubsidiewijzer uw woonplaats in en ontdek onder 'leningen' of uw gemeente de lening aanbiedt. 

Leningen voor energiebesparing combineren

Soms kunt u voor energiebesparende maatregelen gebruikmaken van meerdere leningen. Sluit u bijvoorbeeld de maximale Duurzaamheidslening van de gemeente af, dan kunt u ook nog een lening bij GreenLoans regelen. Soms is een lening te combineren met een subsidie.  

Of toch met eigen geld? 

Nu de spaarrente lager is dan 1 %, loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10 % op een spaarrekening. 

Twijfelt u wat u gaat doen met uw spaargeld: sparen, aflossen, beleggen of investeren in energiebesparende maatregelen? Ga dan naar de rekenhulp 'Sparen, aflossen of beleggen' van Startpunt Geldzaken

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.