Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackEnergie opslaan

Zonnestroomboiler

Met een zonnestroomboiler gebruik je overtollige stroom van je zonnepanelen om je kraanwater te verwarmen. Zo lever je minder stroom terug aan het net. Lees hoe zo’n boiler op zonnepanelen werkt en waarmee je rekening moet houden.

Zonnestroomboiler

Zonnestroom zelf gebruiken steeds belangrijker

Als je zonnepanelen hebt, dan wek je zelf stroom op. Maar gemiddeld gebruiken zonnepaneeleigenaren slechts zo’n 30% van hun opgewekte stroom zelf (bron: Milieu Centraal). De rest leveren ze aan het elektriciteitsnet. Het wordt steeds belangrijker om zoveel mogelijk van je zonnestroom zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld omdat je anders terugleverkosten betaalt. Of omdat de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft. Een manier om dit te doen, is met een zonnestroomboiler. Hiermee gebruik je zonnestroom die je over hebt voor de verwarming van je kraanwater. Steeds meer installatiebedrijven maar bijvoorbeeld ook energieleveranciers bieden zo’n boiler op zonnepanelen aan.

Hoe werkt zonnestroomboiler?

Een zonnestroomboiler bestaat uit een boilervat waarin je kraanwater wordt opgewarmd en bewaard. Het opwarmen van het water gebeurt door een elektrisch element. De boiler wordt slim aangestuurd; hij gaat alleen aan als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment zelf verbruikt. Zo sla je jouw overtollige zonnestroom als het ware op in het water in het boilervat en voorkom je dat je stroom teruglevert aan het net. De zonnestroomboiler is aangesloten op je cv-ketel. Wekken je zonnepanelen te weinig stroom op om je kraanwater voldoende op te warmen? Dan doet de cv-ketel de rest. Goed om te weten: een zonnestroomboiler kun je doorgaans beter niet zelf installeren, dit moet een professioneel installatiebedrijf doen.

Website image

Wanneer een zonnestroomboiler?

Een elektrische boiler op zonnepanelen kan een optie zijn wanneer de volgende zaken op jou van toepassing zijn:

  • Je hebt zonnepanelen en levert regelmatig stroom terug aan het net.
  • Je hebt een cv-ketel (of warmtenetaansluiting met eigen afleverset).
  • Je hebt voldoende ruimte vlak bij je cv-ketel (of warmtenetaansluiting) om de boiler te plaatsen.
  • Je hebt geen (plannen voor een) volledig elektrische warmtepomp of zonneboiler.

Elektrische boiler met zonnepanelen niet dé oplossing

Goed om te weten is dat je met zo’n zonnestroomboiler niet ál je opgewekte zonnestroom zelf verbruikt. Dat komt doordat zonnepanelen in de zomer veel meer stroom opwekken dan in de winter. ’s Zomers wekken ze vaak veel meer op dan je nodig hebt om het water in je boilervat te verwarmen. Hierdoor lever je alsnog stroom terug aan het net. ’s Winters wekken ze nauwelijks stroom op waardoor je jouw slimme boiler op zonnepanelen bijna niet gebruikt.

Kosten en opbrengsten zonnestroomboiler

Een elektrische boiler op zonnepanelen kost zo’n 3000 euro. Dat is een stuk minder dan bijvoorbeeld een warmtepomp. Een elektrische boiler gaat bovendien meer dan 20 jaar mee. Hoeveel je ermee bespaart, is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Factoren als het aantal zonnepanelen en je warmwaterverbruik spelen hierbij een rol. Vind jij het belangrijk om je investering in verduurzamingsmaatregelen terug te verdienen? Vraag je aanbieder dan voor je uit te rekenen of en hoe snel je jouw zonnestroomboiler terugverdient. 

Voor- en nadelen boiler met zonnepanelen op een rij

Voordelen

  • Met een zonnestroomboiler verbruik je meer stroom van je zonnepanelen zelf.
  • Je bespaart op je gasverbruik.
  • Goedkoper dan een warmtepomp.
  • Makkelijk te installeren.
  • Weinig eisen aan je woning. Je hebt er alleen voldoende ruimte voor nodig.
  • Lange levensduur. Een elektrische boiler gaat meer dan 20 jaar mee.
  • Meestal goedkoper dan een thuisbatterij. De productie van een zonnestroomboiler heeft ook minder impact op het milieu dan die van een thuisbatterij.

Nadelen

  • In de winter gebruik je de elektrische boiler niet doordat je zonnepanelen te weinig stroom opwekken.
  • Opbrengsten erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Vind je het belangrijk om elektrische boiler terug te verdienen? Vraag je installateur om opbrengsten en terugverdientijd te berekenen.
  • Je hebt ruimte nodig voor het boilervat.
  • Werkt inefficiënter dan een warmtepomp.

Belangrijk: boiler moet samenwerken met cv-ketel

Het is belangrijk dat jouw elektrische boiler is aangesloten op je cv-ketel. Er bestaan ook boilers die zelfstandig werken en het hele jaar door je kraanwater verwarmen. Maar zo’n boiler kan je beter niet nemen. In de wintermaanden wekken je zonnepanelen namelijk nauwelijks stroom op. Je boiler gebruikt dan stroom van het net. Dat is niet handig. Verwarmen met elektriciteit is namelijk inefficiënter dan verwarmen met gas. Hierdoor ben je duurder uit én stoot je meer CO2 uit.

Website image

Zonnestroomboiler of warmtepomp?

Een alternatief voor de zonnestroomboiler is een volledig elektrische warmtepomp. Zo’n warmtepomp heeft ook een boilervat voor je warme kraanwater. Dat kan je in sommige gevallen slim aansturen, zodat het zoveel mogelijk gebruikmaakt van stroom van je zonnepanelen. Een volledig elektrische warmtepomp werkt efficiënter - en verbruikt dus minder stroom - dan een zonnestroomboiler. Naast je kraanwater verwarmt zo'n warmtepomp ook je woning. Wel is deze een stuk duurder dan een zonnestroomboiler.

Kort gezegd is een elektrische boiler een makkelijke en relatief goedkope oplossing om meer zonnestroom zelf te gebruiken. Een volledig elektrische warmtepomp neem je als je jouw hele woning wilt verduurzamen en van het gas af wilt. Heb je al een volledig elektrische warmtepomp? Dan heeft een zonnestroomboiler geen zin. Vraag je installateur naar de mogelijkheden om je warmtepomp slim aan te sturen.

Boiler op zonnepanelen of thuisbatterij?

De stroom van je zonnepanelen kan je ook opslaan in een thuisbatterij. Voordeel daarvan is dat je de stroom dan op een later moment – wanneer de zon niet meer schijnt – in huis kunt gebruiken. Dat kan met een zonnestroomboiler niet. Een thuisbatterij is wel meestal duurder en er is een reële kans dat je deze niet terugverdient. Daarnaast heeft de productie van een thuisbatterij meer impact op het milieu dan die van een boiler.

Zonnestroomboiler iets anders dan zonneboiler

Een zonnestroomboiler is iets anders dan een ‘zonneboiler’. Een zonnestroomboiler werkt op elektriciteit van je zonnepanelen. Een zonneboiler vangt de warmte van de zon op en gebruikt deze om water in een boilervat op te warmen. Doel van een zonnestroomboiler is vooral om meer stroom van je zonnepanelen zelf te verbruiken, doel van een zonneboiler is vooral om gas te besparen. Heb je al een zonneboiler? Dan heeft een zonnestroomboiler weinig zin. Je kunt wel je installateur vragen naar de mogelijkheden om de zonneboiler slim aan te sturen, zodat deze zoveel mogelijk gebruikmaakt van de stroom van je zonnepanelen.

Ontvang laatste energienieuws in je mailbox

Wil jij het laatste nieuws over zonnepanelen, energie-opslag en verduurzaming elke maand in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Energienieuwsbrief.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 100.000 abonnees
Schrijf je gratis in


Gezin aan tafel thuis

Ook interessant

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube