Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik in de toekomst nog salderen?

In 2013 had minister Kamp na een evaluatie aangegeven de salderingsregeling te willen hervormen. In 2020 had voormalig minister Wiebes  voorgesteld om de huidige af te bouwen. Minister Jetten had dit voornemen omgezet in een wetsvoorstel waarin het belastingvoordeel van de salderingsregeling jaarlijks zou worden afgebouwd met ingang van 1 januari 2025. Het wetsvoorstel was aangenomen door de Tweede kamer. De Eerste Kamer stemde op 13 februari 2024 tegen het wetsvoorstel waardoor de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling niet door ging. 

PVV, VVD, NSC en BBB presenteerden op 16 mei het hoofdlijnenakkoord. Daarin staat in grote lijnen wat ze voor ogen hebben voor de komende jaren. Het toekomstige kabinet moet de plannen nog verder uitwerken. In dit hoofdlijnenakkoord staat dat de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 abrupt komt te vervallen. Van geleidelijke afbouw of alternatieve stimulerende maatregelen is geen sprake.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis betreurt dit omdat het een rem zet op het stimuleren van duurzame zonne-energie. Ook zet het een streep door de rekening voor mensen die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, of die overwegen dat te gaan doen. Bovendien biedt het geen garantie dat energieleveranciers stoppen met het doorberekenen van terugleverkosten aan huishoudens met zonnepanelen. Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk blijft. De salderingsregeling houdt in 2027 opeens op, zonder afbouw of ander beleid. Dat zet een stop op het doorgroeien van duurzame zonne-energie. De vereniging roept op goed na te denken over flankerend beleid om bezitters van zonnepanelen of mensen die deze willen aanschaffen niet te benadelen.

Wat hield het wetsvoorstel Afbouw Salderingsregeling in?

De inwerkingtreding van het afbouwplan was van 2023 uitgesteld tot 2025. Met het uitstel van de inwerkingtreding van de salderingsregeling kregen netbeheerders, energieleveranciers en toezichthouders meer voorbereidingstijd voor het beoogde afbouwplan. 

In het oorspronkelijk ingediende wetvoorstel staat het volgende:

De afbouw van de salderingsregeling liep volgens het wetsvoorstel tot en met het jaar 2030. In onderstaande tabel staat de jaarlijkse afbouw van de salderingsregeling zoals dat oorspronkelijk was gecommuniceerd en daaronder volgens het nieuwe plan van minister Jetten. Het afbouwschema start per 2025 en wordt in dat jaar sneller afgebouwd. Voor de jaren die volgen (2026 t/m 2030) blijft het afbouwpad hetzelfde. De tabel hieronder toont het definitieve afbouwpad:

 

Afbouwpercentage 2022 2023 2024  2025 2026  20272028 2029 2030  2031
 Oud voorstel 100 % 91 % 82 % 73 % 64 % 55 % 46 % 37 % 28 % 0 %
 Nieuw voorstel 100 % 100 % 100 % 64 % 64 % 55 % 46 % 37 % 28 % 0 %


Rekenvoorbeeld
Stel dat je in het jaar 2025, in totaal 3500 kWh aan stroom verbruikt. Je zonnepanelen leveren dat jaar een teveel aan stroom op van 1500 kWh. Die stroom lever je weer terug aan het net. Daarvan mag je 64 % salderen, 960 kWh (64 % van 1500 kWh). Hierover krijg je de volledige prijs vergoed.

De overige 36 % van de teruggeleverde stroom (540 kWh) mag je niet salderen. Daar krijg je een redelijke vergoeding voor van je energieleverancier. In de praktijk is deze vergoeding altijd lager dan de prijs die je per kWh betaalt voor de stroom die je verbruikt. De energieleverancier hoeft geen 100 % van de kale stroomprijs te betalen, maar op dit moment minimaal 70 %.

Deze afbouw heeft geen effect op de stroom die je zelf opwekt en direct in huis verbruikt. Daarover betaal je nog steeds geen energiebelasting. De afbouw alleen ziet op de teruggeleverde energie voor zover je die kunt salderen met stroom die je in dat energiejaar hebt afgenomen van de leverancier.

Hogere redelijke terugleververgoeding
Voor de teruggeleverde stroom die je na 2025 niet meer mag salderen, ontvang je een minimale terugleververgoeding. Deze vergoeding bedroeg tot 2014 minimaal 70 % van de stroomprijs (excl. belastingen). Sindsdien is er geen minimumvergoeding vastgelegd. Op dit moment ontvang je alleen een teruglevergoeding als je op jaarbasis meer hebt teruggeleverd dan dat je zelf hebt afgenomen. 

Door de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 krijgt iedereen die stroom teruglevert te maken met een terugleververgoeding. De minister heeft aangekondigd de minimale terugleververgoeding te verhogen naar 80 % van de stroomprijs (excl belastingen) die je met de energieleverancier bent overeengekomen. Op dit moment is de hoogte van deze vergoeding nog niet wettelijk geregeld. De minister wilde dit minimum wel in de wet vastleggen, zodat consumenten beter zouden zijn beschermd. 

Lees meer hierover [[ref002: Verlaging terugleververgoeding]]

Aandachtspunten

  • De hoogte van de terugleververgoeding verschilt flink tussen energieleveranciers. In het verleden kwam het voor dat ook de belastingen (energiebelasting en btw) over de teruggeleverde energie worden vergoed via de terugleververgoeding. Tegenwoordig liggen de terugleververgoedingen veel lager en worden deze belastingen ook niet meer vergoed.
  • De afbouw van de salderingsregeling geldt alleen voor de stroom die je aan het net teruglevert. Het is dus de moeite waard om de energie die je zelf opwekt direct te gebruiken of op te slaan.
  • Het voorstel voor de afbouw is alleen uitvoerbaar als iedereen een slimme of digitale meter heeft. Met zo'n meter kun je goed meten hoeveel energie je aan het net teruglevert. 
  • De opbrengsten van zonnepanelen leveren voor particulieren primair een besparing op van het energiegebruik en worden daarom ”naar aard” niet aangemerkt als inkomen voor de inkomstenbelasting of sociale voorzieningen (zoals bijstandsuitkeringen). 
  • De salderingsregeling is een regeling die in de wet is vastgelegd. Als de salderingsregeling wordt aangepast dan werkt dat automatisch door in alle energiecontracten. Dus ook in alle lopende energiecontracten. De salderingsregeling is dus niet iets wat je met je energieleverancier afspreekt. Het afsluiten van een langjarig energiecontract zorgt er niet voor dat je eventuele toekomstige wijzigingen in de salderingsregeling kan ontkomen.  

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube