Kennisbank
Kan ik in de toekomst nog salderen?
- PVV, VVD, NSC en BBB presenteerden op 16 mei het hoofdlijnenakkoord. In het hoofdlijnenakkoord staat dat de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 abrupt komt te vervallen. Er is geen sprake van een geleidelijke afbouw van de regeling zoals in een eerder wetsvoorstel stond opgenomen.
- Op 14 november 2024 is het wetsvoorstel Beëindiging salderingsregeling aangenomen door de Tweede Kamer. In december 2024 is het wetsvoorstel ook aangenomen door de Eerste Kamer waardoor met ingang van 1 januari 2027 de salderingsregeling wordt beëindigd. .
Wat vindt Vereniging Eigen Huis?
Vereniging Eigen Huis vindt het een slechte zaak dat het kabinet de salderingsregeling wil afschaffen zonder dat hiervoor iets in de plaats komt. Zij roept het kabinet op voor 2027 met aanvullende maatregelen te komen zodat zonnepanelen blijven lonen. Dat is belangrijk voor consumenten én de klimaatdoelen. Dit kan bijvoorbeeld met een subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast moet de overheid zonnepaneeleigenaren helpen meer van hun zonnestroom zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld door consumenten informatie te bieden en oplossingen hiervoor financieel te stimuleren.
Uit onderzoek van PWC is gebleken dat de maximale aanvaardbare terugverdientijd om te investeren voor particulieren 5-9 jaar is. Met dit wetsvoorstel wordt deze maximaal aanvaardbare terugverdientijd volledig losgelaten en geaccepteerd dat de terugverdientijd kan oplopen naar 16 jaar. Dit met de ‘rechtvaardiging’ dat het nog binnen de technische levensduur van de zonnepanelen valt. De vereniging blijft benadrukken dat een garantie van een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar noodzakelijk is om de toekomstige groei van zon op dak te borgen.
Petitie: zonnepanelen moeten blijven lonen
Het kabinet wil de salderingsregeling afschaffen zónder dat hiervoor iets in de plaats komt. Een slechte zaak voor consumenten én de klimaatdoelen.
Het moet anders!
Vereniging Eigen Huis vindt dat dit anders moet! Wij roepen het kabinet op ervoor te zorgen dat zonnepanelen ook na afschaffen van de salderingsregeling voor iedereen aantrekkelijk blijven. Daarom hebben we een petitie open gesteld. De petitie is door 191.895 mensen ondertekend en was op 12 november 2024 aangeboden aan de Tweede Kamer.
Hoofdboodschap:
- Bescherm consumenten tegen energieleveranciers
- Blijf aanschaf van zonnepanelen stimuleren
- Zorg voor terugverdientijd van maximaal 7 jaar
- Kom met plan om klimaatdoelen te halen
Aandachtspunten
- De hoogte van de terugleververgoeding verschilt flink tussen energieleveranciers. In het verleden kwam het voor dat ook de belastingen (energiebelasting en btw) over de teruggeleverde energie worden vergoed via de terugleververgoeding. Tegenwoordig liggen de terugleververgoedingen veel lager en worden deze belastingen ook niet meer vergoed.
- De afschaffing van de salderingsregeling geldt alleen voor de stroom die je aan het net teruglevert. Het is dus de moeite waard om de energie die je zelf opwekt direct te gebruiken of op te slaan.
- De opbrengsten van zonnepanelen leveren voor particulieren primair een besparing op van het energiegebruik en worden daarom ”naar aard” niet aangemerkt als inkomen voor de inkomstenbelasting of sociale voorzieningen (zoals bijstandsuitkeringen).
- De salderingsregeling is een regeling die in de wet is vastgelegd. Als de salderingsregeling wordt aangepast dan werkt dat automatisch door in alle energiecontracten. Dus ook in alle lopende energiecontracten. De salderingsregeling is dus niet iets wat je met je energieleverancier afspreekt. Het afsluiten van een langjarig energiecontract zorgt er niet voor dat je eventuele toekomstige wijzigingen in de salderingsregeling kan ontkomen.
Hoe nu verder
- Tweede Kamer stemt in met afschaffing salderingsregeling (14 november 2024)
- Donkere wolken voor eigenaren van zonnepanelen | Vereniging Eigen Huis (17 september 2024)
- Petitie: zonnepanelen moeten voor iedereen blijven lonen | Vereniging Eigen Huis
- Collectieve Inkoop Zonnepanelen: zonnepanelen van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs via Vereniging Eigen Huis