Kennisbank
Ik huur of lease de zonnepanelen die op mijn dak liggen. Kan ik salderen?
Ja, je mag als je geen eigenaar bent van de zonnepanelen maar deze leaset of huurt. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De zonnepanelen staan op het dak van de woning of appartement.
- Je bent de verbruiker die energie opwekt door middel van de zonnepanelen. Je loopt zelf het risico dat de opgewekte elektriciteit mee- of tegenvalt. Er is geen opbrengstgarantie afgesproken met de verhuurder of een derde.
- De huur- of de leasetermijnen voor de zonnepanelen komen voor jouw rekening. De nota's zijn afhankelijk van de duur van het gebruik van de zonnepanelen en niet aan de daadwerkelijke hoeveelheid opgewekte energie.
- Opgewekte energie die je niet direct verbruikt kun je via een terugleveren aan het net.
Voldoe je niet aan alle voorwaarden, dan mag je niet salderen.
Aandachtspunten
-
Huur of lease van zonnepanelen komt steeds vaker voor. Plaatsing van zonnepanelen op het dak van je huis of het appartementencomplex gaat vaak gepaard met een dat je bij de notaris vastlegt. Zo voorkom je dat via de zonnepanelen eigendom worden van de eigenaar van de woning of het appartementencomplex.
-
Heb je het recht van vruchtgebruik gevestigd op de zonnepanelen? Fiscaal word je hetzelfde behandeld als een huurder van de zonnepanelen.
-
Op dinsdag 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling per 1 januari 2025 af te bouwen weggestemd. De minister moet met een beter voorstel komen. Het is onduidelijk hoe het toekomstige alternatief van de salderingsregeling eruit komt te zien.
Hoe nu verder
- Eerste Kamer stemt tegen afbouw salderen | Vereniging Eigen Huis (nieuwsbericht, 13 februari 2024)
- Salderingsregeling zonnepanelen
- Zonnepanelen op een appartementencomplex (Milieu Centraal)
- Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025 (nieuwsbericht 23 mei 2022)