Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackHome
Kennisbank

Waar moet ik op letten bij de offerte van een aannemer/vakman?

De offerte moet duidelijk aangeven wat de aannemer of vakman gaat doen, welke materialen hij gebruikt en welke voorwaarden gelden. Vraag meerdere offertes aan om te vergelijken. Deze moeten gratis en vrijblijvend zijn. Beoordeel de offertes op de volgende 10 punten:

1. Omschrijving werkzaamheden
Staat duidelijk omschreven welke werkzaamheden moeten gebeuren? Welke materialen worden gebruikt en hoe wordt alles afgewerkt? Is het duidelijk welke werkzaamheden je zelf eventueel doet? Tekeningen kunnen verduidelijken hoe het werk er uit komt te zien.

2. Materiaalgebruik
Een goede offerte geeft een duidelijke omschrijving van de materialen die gebruikt worden. Het merk, type en soort is omschreven. Controleer voor het tekenen van de overeenkomst of het juiste typenummer is opgenomen. Van sommige materialen, zoals tegels, stenen en kleuren kun je vooraf voorbeelden opvragen. Dit worden ook wel monsters genoemd.
Gecertificeerde producten bieden meer zekerheid van de geleverde kwaliteit. Ze worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan een van te voren vastgestelde minimale kwaliteit.

3. Aanvang en duur van de werkzaamheden
Wat zijn de levertijden van de benodigde materialen en wanneer kan de aannemer beginnen? Is de geldigheidsduur van de offerte voldoende? Maak afspraken over de duur en uiterste datum van oplevering van het werk. Eventueel kun je een boetebedrag afspreken bij te late oplevering.

4. Kosten
Spreek een vaste prijs af. Inzicht in de prijsopbouw van de offerte helpt je om bepaalde werkzaamheden te schrappen of andere keuzes te maken. Als bepaalde werkzaamheden nog niet duidelijk zijn of je maakt pas later bepaalde keuzes, dan kan dit tot extra kosten leiden. Maak goede afspraken over deze meerkosten. Spreek bijvoorbeeld af dat verrekening alleen na een schriftelijk akkoord mag.

5. Stelposten
Als bepaalde werkzaamheden niet duidelijk zijn, worden in offertes vaak stelposten gehanteerd. Een stelpost is een schatting van de kostprijs en wordt achteraf meestal verrekend. Stelposten kunnen zorgen voor overschrijding van het budget.

6. Algemene voorwaarden
Bij kleine opdrachten wordt vaak de offerte ondertekend. Voor grotere opdrachten is het verstandig om te werken volgens .

7. Betalingstermijnen
Bij de betaling is het belangrijk niet te veel vooraf te betalen. Het betaalde bedrag moet ongeveer overeenkomen met de voortgang van het werk. Het meest ideaal is alles achteraf te betalen nadat het werk is opgeleverd. Voor grotere werkzaamheden worden vaak betalingstermijnen afgesproken.
Spreek zo mogelijk af dat je na de oplevering van het werk nog een bedrag van bijvoorbeeld 5 % van de aanneemsom mag achterhouden, totdat de aannemer de opleveringsgebreken heeft hersteld. 

8. Garanties
Informeer naar de garanties op de werkzaamheden en producten. Op veel producten geven fabrikanten garanties, zoals op dakbedekkingen, apparaten en beglazing.

9. Brancheorganisatie
Een aannemer of installateur is vaak aangesloten bij een brancheorganisatie. Op de offerte staat bij welke brancheorganisatie hij is aangesloten. Een brancheorganisatie stelt eisen aan aangesloten aannemers, bijvoorbeeld opleidings- of kwaliteitseisen. Het is geen garantie, maar hij kan hierdoor wel op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied. Brancheorganisaties hebben vaak ook geschillenregelingen.

10. Gecertificeerd bedrijf
Als een ondernemer gecertificeerd is moet het werk voldoen aan kwaliteitseisen. Ook dit staat op de offerte vermeld. Een gecertificeerde ondernemer wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Niet alle werkzaamheden worden gecertificeerd. Vaak gaat het om gespecialiseerde enkelvoudige werkzaamheden, zoals het plaatsen van kozijnen of het aanbrengen van isolatiemateriaal.

Hoe nu verder

  • Leg de afspraken vast in een contract

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube