Kennisbank
Ik wil stoppen met mijn makelaar. Hoe doe ik dat en wat moet ik hem dan betalen?
Zolang de opdracht niet is volbracht mag je de opdracht altijd en soms kun je de overeenkomst .
Opzeggen volgens de algemene voorwaarden
Is de makelaar aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro? En heb je de Algemene voorwaarden Makelaardij 2018 ontvangen van de makelaar? Je mag de bemiddelingsopdracht dan altijd intrekken. De term intrekken wordt in de algemene voorwaarden gebruikt en betekent hetzelfde als opzeggen. Er geldt geen opzegtermijn. Trek de opdracht het liefst schriftelijk in, bijvoorbeeld per mail.
Je betaalt alleen een deel van het loon als dit is afgesproken in de overeenkomst. Dit wordt ook wel intrekkingskosten genoemd. Staat er niets in de overeenkomst, dan betaal je dus geen intrekkingskosten. Je betaalt wel de kosten die de makelaar in overleg met jou heeft gemaakt, zoals advertentiekosten.
Opzeggen volgens de wet
Staat er in het contract of de algemene voorwaarden niets over intrekking? Dan geldt de wet.
Op grond van de wet mag je de bemiddelingsopdracht altijd opzeggen. Hiervoor geldt geen opzegtermijn. Zeg de opdracht bij voorkeur schriftelijk op.
Je betaalt de kosten die de makelaar in overleg met jou heeft gemaakt, zoals advertentiekosten. En als je de makelaar pas loon zou moeten betalen bij vervulling van de opdracht, dan betaal je bij intrekking een redelijk deel van dit loon. De hoogte van het redelijke loon hangt af van de werkzaamheden die de makelaar heeft verricht, het voordeel dat je daarvan hebt en de reden dat je de opdracht beëindigt.
Ontbinden
Je kunt de overeenkomst ontbinden als de makelaar zijn werk niet goed doet, oftewel als de makelaar tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen. Er gelden wel voorwaarden:
- De tekortkoming, oftewel de fout van de makelaar, moet de ontbinding rechtvaardigen. Dit betekent dat de tekortkoming niet te gering mag zijn.
- Voordat je kunt ontbinden, moet je de makelaar en hem een laatste termijn geven om zijn verplichtingen na te komen.
Maar let op, de makelaar heeft een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting. Een tekortkoming van de makelaar is dus lastig aan te tonen. Tip: bouw een dossier op waaruit blijkt dat de makelaar zijn werk niet goed doet.
Als je de overeenkomst terecht ontbindt, dan betaal je in het algemeen geen loon, maar vaak wel de gemaakte kosten.
Hoe nu verder
Welke stappen kun je ondernemen?
- Als je de overeenkomst wilt opzeggen, stuur dan een brief naar de makelaar waarin je aangeeft dat je de opdracht opzegt.
- Als je de overeenkomst wilt ontbinden, stuur dan eerst een aangetekende brief aan de makelaar waarin je hem in gebreke stelt. Geef in de brief aan in welke werkzaamheden hij tekortschiet en geef de makelaar een termijn om zijn verplichtingen alsnog na te komen.
- Maak gebruik van onze juridische dienstverlening of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in als je de overeenkomst wilt ontbinden.
Ook interessant in kennisbank
- Mag een verkopend makelaar potentiële kopers tegen elkaar laten opbieden?
- Kan ik een tweede makelaar inschakelen om mijn huis te verkopen?
- Moet ik mijn makelaar betalen als ik buiten hem om mijn huis verkoop of een huis koop?
- Heeft de verkopend makelaar bij echtscheiding en verkoop aan de ex-echtgenoot recht op courtage?