Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de gevolgen van een ouderdomsclausule in mijn koopcontract?

Een wordt nog wel eens in de koopovereenkomst opgenomen bij de verkoop van oudere woningen. Zo'n clausule staat niet standaard in de , maar is een extra bepaling ten gunste van de verkoper. 

Het modelcontract bepaalt dat de woning de eigenschappen heeft die voor normaal gebruik nodig zijn. Een ouderdomsclausule maakt hierop een uitzondering.

De bedoeling van een ouderdomsclausule is aansprakelijkheid van de verkoper tegenover de koper voor gebreken als gevolg van ouderdom van de woning te beperken of uit te sluiten. In hoeverre de clausule de rechten van de koper beperkt, hangt af van de formulering.

De titel 'ouderdomsclausule' suggereert dat het alleen gaat om gebreken als gevolg van de ouderdom van de woning. Maar in de tekst van het artikel wordt soms de aansprakelijkheid van de verkoper voor gebreken vrijwel geheel uitgesloten, dus niet alleen voor gebreken als gevolg van de ouderdom van de woning. 

Het is met name voor de koper van belang zich eerst goed te realiseren wat de betreffende bepaling inhoudt, voor ermee akkoord te gaan.

Voorbeeld ouderdomsclausule

Als de koper en de verkoper de bedoeling hebben om aansprakelijkheid van de verkoper uit te sluiten voor gebreken die het gevolg zijn van de ouderdom van de woning, dan kunnen zij de volgende bepaling opnemen in de koopovereenkomst:

'Ouderdomsclausule
Het is koper bekend dat de woning ongeveer (.....) jaar oud is, wat betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden (aanzienlijk) lager liggen dan bij nieuwe woningen. In afwijking van artikel 6.3 van deze koopovereenkomst komen (het normaal gebruik belemmerende) gebreken die het gevolg zijn van de ouderdom van de woning, voor risico van koper.'

Deze clausule gaat ervan uit dat gebruik wordt gemaakt van de . Het genoemde artikel 6.3 staat hierin.

Hoe nu verder

  • Kijk goed naar de exacte formulering van de ouderdomsclausule. Ben je het niet eens met de inhoud van de clausule? Onderhandel hier dan over voordat je de koopovereenkomst tekent.
  • Koopcontract Beoordeling: laat het contract beoordelen door een van onze juristen als je nog niet getekend hebt.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube