Kennisbank
Houd ik recht op hypotheekrenteaftrek als ik word uitgezonden naar het buitenland?
Als je wordt uitgezonden door een werkgever (detachering), is de tijdelijk niet meer je hoofdverblijf. Onder bepaalde voorwaarden kan de woning toch een eigen woning blijven. Dit heet de uitzendregeling. De voorwaarden voor deze regeling zijn:
- De woning is vlak voor vertrek minimaal één jaar het hoofdverblijf (eigen woning) geweest.
- De woning is slechts tijdelijk niet meer het hoofdverblijf. Je moet kunnen aantonen dat je de intentie hebt om terug te keren.
- De woning mag niet aan derden ter beschikking worden gesteld. Met andere woorden: het huis moet leeg blijven staan en mag niet worden bewoond (verhuurd) tijdens de uitzending.
- Samen met de partner mag je geen andere eigen woning hebben die onder een (vergelijkbare buitenlandse) eigenwoningregeling valt. Met andere woorden: je mag tijdelijk wel een andere woning huren, maar niet kopen.
Uitzondering 1: Kraakwacht
HR 26-1-2007, BNB 2007/218: "...een woning waarin enig meubilair staat en/of waarin uitsluitend een zogenoemde kraakwacht verblijft, wordt als leegstaand aangemerkt." Als de woning door de uitgezonden werknemer ter beschikking wordt gesteld aan anderen op basis van een gebruiksovereenkomst, kan er sprake zijn van kraakwacht en blijft er sprake van een eigen woning in box 1.
Uitzondering 2: Kinderen en voormalig fiscaal partners
Kinderen en voormalig fiscaal partners mogen Onder bepaalde voorwaarden wel in de woning blijven wonen.
Eigenwoningforfait
Voor het verandert er wel iets. Tijdens de uitzending geldt namelijk een verhoogd eigenwoningforfait. Dit is 0,80 % van de WOZ waarde tot € 1.310.000. Als de WOZ waarde meer dan € 1.310.000 bedraagt, dan is het eigenwoningforfait over het meerdere 2,35 % (2024).
Tijdelijke verhuur en achterblijvende kinderen en fiscaal partner
Er zijn de afgelopen jaren verschillende procedures geweest waarin de uitzendregeling niet werd toegestaan. Bij tijdelijke verhuur is de uitzendregeling afgewezen. Voor achterblijvende kinderen en de voormalig fiscaal partner heeft de staatssecretaris nadelige uitspraken met een goedkeuring ondervangen.
Tijdelijke verhuur
Als de eigen woning door degene die is uitgezonden wordt verhuurd aan een derde, is de woning niet meer te beschouwen als eigen woning en verschuift van box 1 naar box 3. Zelfs als de woning niet meer wordt verhuurd tijdens de periode van de uitzending, blijft de woning in box 3.
In onderstaande situaties werd de uitzendregeling geweigerd maar heeft de staatssecretaris van Financiën in een besluit een goedkeuring gegeven:
Partner is geen fiscaal partner meer
Als de partner achterblijft in de woning bij uitzending van de werknemer, maar er is door de uitzending geen sprake meer van fiscaal partnerschap tussen de twee partners, zal de woning normaliter niet meer worden gezien als eigen woning voor degene die is uitgezonden. De staatssecretaris heeft aangegeven dat de achtergebleven partner niet te beschouwen is als een derde. De uitzendregeling kan dan worden toegepast. De uitzendregeling is ook van toepassing wanneer iemand meer dan 12 maanden direct voorafgaand aan de uitzending in huis woonde, zoals een hulpbehoevende ouder.
Thuiswonende / uitwonende kinderen keren terug
Als thuiswonende kinderen ongeacht hun leeftijd in het kader van de uitzending van één van de ouders achterblijven in de woning van de ouders, worden zij niet aangemerkt als derde en blijft de woning een eigen woning in box 1. Dat is ook het geval als een uitwonend kind na de uitzending van een van de ouders terugkeert in de ouderlijke woning. Het kind moet wel om niet in de woning wonen. Er mag dus geen huur door het kind worden betaald.
Aandachtspunten
- Als je de woning tijdens de uitzending voor een (korte) periode verhuurt, dan verhuist de woning naar . Dat is dan het einde van de uitzendregeling. Als de verhuur na een tijdje weer eindigt, herleeft de uitzendregeling niet. De woning en schuld blijven tot box 3 behoren.
- Omdat het verhuren van de woning tijdens de uitzendperiode leidt tot een verhuizing van box 1 naar box 3 (fictieve vervreemding) moet je ook rekening houden met de .
- Pas op het moment van terugkeer naar de woning, kan de woning weer een worden. Als je al vóór 2013 een eigenwoningschuld hebt, dan zal zowel bij uitzending vóór 2013 als uitzending ná 2013 de schuld bij terugkeer nog onder het overgangsrecht () kunnen vallen. Voor het recht op hypotheekrenteaftrek hoef je dan niet aan de aflossingseis te voldoen.
- Door de overbruggingswet box 3 wordt de woning en de schuld op een andere manier behandeld in box 3. Wat zijn de fiscale gevolgen als ik mijn woning ga verhuren?
Hoe nu verder
- De Belastingwijzer (pdf)