Voorwaarden voor een actieve VvE
Aan welke voorwaarden moet een actieve VvE eigenlijk voldoen? Met deze checklist kun je controleren of jouw VvE actief of slapend is.
1. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
In de wet staat dat iedere VvE ingeschreven moet worden bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een VvE wordt opgericht in de splitsingsakte. Dit is een akte die door de notaris wordt opgesteld. De splitsingsakte wordt ingeschreven bij het kadaster. Mocht je de splitsingsakte niet meer kunnen vinden, dan is deze op te vragen op kadaster.nl.
Dateert de splitsingsakte van vóór 1972 dan is er waarschijnlijk geen VvE opgericht in de splitsingsakte. In je splitsingsakte wordt dan geen VvE genoemd. In dat geval zal de VvE eerst via de notaris opgericht moeten worden. Dat is overigens niet verplicht, maar wel verstandig. Voor de bank is dit namelijk vaak een vereiste voor het verstrekken van een hypotheek.
2. De VvE is verzekerd
De VvE is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering biedt dekking tegen onheil van buitenaf. In het splitsingsreglement kun je vinden wie dat moet regelen. Meestal is dat het bestuur van de VvE.
3. Eén keer per jaar vergaderen
Als VvE moet je minimaal één keer per jaar vergaderen. Het bestuur van de VvE moet voorafgaand aan die vergadering een agenda rondsturen.
4. Jaarrekening van het bestuur
Op de jaarlijkse vergadering legt het VvE-bestuur verantwoording af over het gevoerde beleid. Het bestuur moet een jaarrekening maken en verslag afleggen over het afgelopen jaar.
5. Sparen voor onderhoud
De VvE moet ieder jaar een bedrag sparen voor (toekomstig) groot onderhoud en verduurzaming. Dit sparen gebeurt in het reservefonds. De beste manier om vast te stellen welk bedrag er gespaard moet worden is in een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Een MJOP wordt vastgesteld door de vergadering van eigenaars.
4 stappen om je VvE te activeren
Met het stappenplan helpen we je op weg. Wat moet je allemaal regelen om jouw VvE te activeren en aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen? En hoe organiseer je bijvoorbeeld de eerste VvE-vergadering? Je leest het hier.
Een slapende VvE - 4 stappen om deze te activeren.pdf (pdf)
Goede start maken? Gebruik deze handige toolkit voor je eerste VvE-vergadering:
VvE-vergaderingOnze specialisten staan voor je klaar
Heb je nog vragen, behoefte aan advies of wil je simpelweg meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons Informatie- en Adviescentrum. Onze specialisten staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
Vraag nu persoonlijk adviesOnze diensten voor een actieve VvE
Bij Vereniging Eigenhuis regel je eenvoudig en direct een VvE-verzekering en meerjarenonderhoudsplan.
VvE verzekeringen
Een verzekeringspakket, speciaal voor VvE's tegen een scherpe prijs.
Verzeker je VvEMeerjarenonderhoudsplan (MJOP)
Krijg inzicht in onderhoud en onderhoudskosten. Wij regelen het voor jou!
Regel een MJOP