Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackEnergiebesparende maatre...

Warmtepomp in een appartement

Je vraagt je misschien af: is een warmtepomp in een appartement een optie voor mij? Lees hier wat de mogelijkheden zijn voor dit duurzaam alternatief voor appartementseigenaren en VvE's.

Boilervat warmtepomp. Hierin wordt het warme kraanwater opgeslagen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame manier om woningen te verwarmen en/of te voorzien van warm water. Een warmtepomp maakt gebruik van de warmte uit de omgeving, zoals lucht, bodem of (oppervlakte)water. Het is niet zomaar mogelijk om elk type warmtepomp te plaatsen bij appartementen. Een individuele luchtwarmtepomp heeft meestal een buitenunit die je monteert op bijvoorbeeld een gevel of op het balkon. Dat kan bij een appartementencomplex voor (geluids)overlast zorgen. Het plaatsen van zo'n buitenunit mag ook vaak niet, vanwege het geluid en de geluidseisen die gesteld worden.

Meer algemene informatie over de werking en de soorten warmtepompen lezen?

Alles over warmtepompen

Individuele of collectieve warmtepomp

Het is niet altijd makkelijk en/of mogelijk om individuele waterpompen te plaatsen bij een appartementencomplex vanwege de beperkte ruimte en geluidsoverlast. De VvE kan besluiten om over te stappen op collectieve verwarmingssystemen. Dit is een erg lastig uit te voeren maatregel omdat alle appartementseigenaren er mee te maken hebben. Bovendien moet de VvE ruimte maken voor de collectieve warmtepomp(en). De leidingen moeten worden aangepast om van individuele verwarmingssystemen over te gaan op een collectief systeem. Ook moeten aanvoerleidingen worden aangebracht om vanaf de centrale opwekker de warmte over te brengen naar de individuele appartementen. Er is ook een systeem nodig om te registreren hoeveel de individuele woningen verbruiken. Hiervoor zijn verschillende systemen. Het meest zuivere systeem is met zogenaamde 'flowmeters'. Het meten van de hoeveelheid warmte besteden VvE-besturen vaak uit aan externe partijen. De branchevereniging die over deze partijen gaat is de NLVVE.

Man isoleert zijn appartement extra met radiatorfolie voor een beter milieu.

Goed geïsoleerd appartement is belangrijk

Veel warmtepompen kunnen maximaal 55 graden warmte leveren aan de cv-installatie. Slecht geïsoleerde woningen krijg je daarmee niet voldoende warm. Er zijn warmtepompen die een hogere temperatuur kunnen leveren, alleen gaat dat vaak ten koste van de opbrengst. Informeer daarom goed hiernaar. Soms is het verstandiger om eerst te isoleren.

Onderzoek naar mogelijkheden warmtepomp appartement

Snel en voordelig verduurzamen kan het beste door bijvoorbeeld te besparen op de verwarming. Voordat de VvE, individueel of collectief aan warmtepompen begint, is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Zo zal het bij een VvE groter dan 10 appartementen niet rendabel zijn om warmtepompen te gebruiken. Bovendien is de uitvoering voor kleine VvE's met twee of drie appartementen, vaak binnenstedelijk, makkelijker.

Stappenplan warmtepomp

Volg de volgende stappen om te onderzoeken of een warmtepomp een goed idee is binnen het appartementencomplex:

Huidige verwarmingsinstallatie

Laat een inventarisatie maken van de huidige verwarmingsinstallatie en het energieverbruik van de VvE.

Haalbaarheidsstudie

Laat een haalbaarheidsstudie uitvoeren om te kijken of een warmtepomp een geschikte oplossing is voor de VvE en wat de kosten en besparingen zijn. Een brancheorganisatie voor energieadviseurs is de FEDEC. Vaak kan de gemeente je ook helpen om aan adviseurs te komen.

Financiering warmtepomp

Bekijk de financieringsmogelijkheden, zoals subsidies, leningen en/of financiering via de VvE zelf.

Leverancier en/of installateur

Selecteer een leverancier en/of installateur (bekijk Centraal Register Techniek) van de warmtepomp die ervaring heeft met het installeren van warmtepompen bij VvE's. De branche vereniging voor warmtepompen is Vereniging Warmtepompen

Maak afspraken en communiceer

Maak afspraken over onderhoud en service van de warmtepomp om deze in goede staat te houden en te zorgen voor een optimale werking en levensduur. Communiceer met de bewoners van de VvE over de voordelen van de warmtepomp en hoe zij kunnen bijdragen aan een efficiënt gebruik ervan.

Website image

Warmtenet aansluiting appartement 

In wijken met veel appartementencomplexen kan een warmtenet een goede oplossing zijn. De gemeente gaat over de aanleg van een warmtenet en biedt informatie en plannen hierover. Houd er wel rekening mee dat er dan ook een overgang gemaakt moet worden van individueel naar een collectieve warmtevoorziening.  

30 minuten juridisch advies

Heb je als VvE een juridisch probleem en weet je niet precies hoe je verder moet? Of heb je meerdere juridische vragen die je wilt stellen? Onze juristen staan voor je klaar.

Neem contact op
Mevrouw belt vrolijk op balkon

Ook interessant

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube