Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackEnergiebesparende maatre...

Appartementencomplex isoleren

Het isoleren van het appartementencomplex brengt veel voordelen met zich mee. Het is goed voor het milieu, zorgt voor lagere energiekosten én het verhoogt de waarde van het appartement. Wat zijn de mogelijkheden?

man controleert klapraam

Het isoleren van een appartementencomplex is lastig omdat sommige bewoners er veel profijt van hebben en anderen juist minder. Zo helpt vloerisolatie vooral de onderste appartementen en dakisolatie vooral de bovenste. Bij gevel- en kozijnisolatie kan dit variëren. De minst ideale vorm is waarschijnlijk het isoleren van de binnenzijde: het verkleint aangrenzende appartementen. Het is raadzaam een adviseur in te schakelen voor offertes van verschillende uitvoerende bedrijven.

Besluitvorming en kosten

Het isoleren van het appartementencomplex betekent meestal een aanpassing in de gemeenschappelijke gedeelten. Volgens de meeste splitsingsakten zijn namelijk de gevel en de ramen en kozijnen in de gevel gemeenschappelijk. Dat betekent dat de VvE hierover moet beslissen. Wil de VvE een besluit tot verduurzaming nemen dan zal daar meestal een voor nodig zijn. De kosten zijn dan voor de gezamenlijke eigenaars, waarbij iedere eigenaar volgens het in de moet bijdragen.

Vloerisolatie

man stort de vloer

Anders dan bij individuele (grondgebonden) woningen is er bij appartementen lang niet altijd sprake van een (begane grond) vloer met kruipruimte. Bij met name grote complexen bestaat de begane grondvloer vaak uit algemene ruimtes (toegang, trappenhuis en gangen) en garage’s en bergruimtes. 

In dat geval is er dus geen sprake van een kruipruimte, maar moet dus de onderzijde van de vloer van de onderste appartementen geïsoleerd worden. 

Dat kan soms lastig zijn als daarvoor toegang moet worden verkregen in alle bergingen. Bovendien is er niet alleen sprake van alleen isolatie, maar moet ook gelijk gekeken worden naar de afwerking. 

Kleinere appartementen (vaak portiekwoningen) hebben soms wel een begane grondvloer met kruipruimte. Het isoleren van vloeren met kruipruimte komt overeen met die van grondgebonden woningen.

Meer over vloerisolatie:

  • Kruipruimte isoleren
  • Onderzijde vloer isoleren
  • Vloer vervangen

Gevels isoleren

Bij grotere appartementencomplexen zijn vaak verschillende soorten gevels aanwezig, zoals dichte zijgevels met enkele ramen, gevelelementen met kozijnen aan de galerij- en balkonzijde, en slecht geïsoleerde binnengevels in trappenhuizen. Het isoleren van deze gevels vereist een specifieke aanpak voor elk type gevel, om zo de beste resultaten te behalen. Een deskundige adviseur kan hierbij helpen.

Meer over gevels isoleren:

Man boort gat in muur

Kozijnen & beglazing

man voelt aan buitenkozijn en vrouw staat ernaast

HR-beglazing bij enkel glas is altijd goed en verdient zichzelf snel terug. Vervanging van dubbel glas naar HR is tegenwoordig rendabeler vanwege lagere prijzen en meer energiebesparing. Een andere reden voor het vervangen van dubbel glas is als er condens tussen de glasbladen zit. Wél moet het kozijn geschikt zijn voor het plaatsen van dubbel of zelf driedubbel glas. De uitsparing (sponning) moet groot genoeg zijn en moeten kozijnen, vooral draairamen, sterk genoeg zijn om het extra gewicht te kunnen houden.

Bij vervanging van beglazing bij hoge gebouwen is het van belang om te kijken of het glas van binnenuit (binnen beglazing) of van buiten (buiten beglazing) kan worden vervangen. Bij binnenbeglazing is er meer overlast voor de bewoners en moet het glas via de voordeur naar binnen worden gebracht. Bij buitenbeglazing moet van buitenaf het glas geplaatst worden. Bij hogere verdiepingen kan dat een uitdaging zijn. 

Soms kan het vervangen van de kozijnen een optie zijn. Moderne kozijnen zijn niet alleen voorzien van hr-glas op tripleglas, maar zijn ook voorzien van meerdere kierafdichtingen, waardoor de draaiende delen beter afsluiten. Daarnaast kan gelijk vanwege onderhoud gekozen worden voor kunststof kozijnen, binnenbeglazing in verband met onderhoud en inbraakveiligheid en kozijnen met ventilatieroosters.

Meer over beglazing & kozijnen:

Dak- & zolderisolatie

Bij een appartementencomplex met schuin dak kan de zoldervloer geïsoleerd worden als de zolderruimte afgesloten kan worden van de ruimte erboven. Na isolatie kan de zoldervloer beloopbaar afgewerkt worden, maar houd er rekening mee dat de zolderruimte kouder kan worden. Koudegevoelige materialen kunnen niet meer opgeslagen worden en installaties, zoals waterleidingen, lopen risico op bevriezing.

Een plat dak is niet geschikt om via de binnenzijde te isoleren. Een schuin/hellend dak kan mogelijk geïsoleerd worden als het bereikbaar is vanuit de bovenste appartementen.

Vanaf de buitenzijde kan een VvE een plat dak wel isoleren: raadpleeg een deskundige om de bestaande dakbedekking te controleren en advies te krijgen over de beste isolatieoptie. Een schuin/hellend dak kan geïsoleerd worden middels renovatieplaten. Houd hierbij rekening met aanpassingen aan dakgoten, schoorstenen en aansluitende gevels. 

Als het bestaande dak veel gebreken vertoont, kan de VvE ervoor kiezen het hele dak te vervangen volgens de huidige kwaliteitsnormen en isolatiewaardes van nieuwe gebouwen. Dit kan ingrijpend zijn, vooral voor de bovenste appartementen.

Meer over dakisolatie:


Isolatiespecialist brengt dakisolatie aan

Nieuw! Handboek: Verenigd Verduurzamen

Loop uitgebreid, stap voor stap door het verduurzamingsproces en lees over de uitdagingen waarmee VvE’s te maken hebben bij het verduurzamen van het gebouw. Compleet met handige tips, voorbeelden en hulpmiddelen.

Download handboek
Website image

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube