Scootmobiel stallen in de gemeenschappelijke ruimte van de VvE
Met een scootmobiel kan iemand langer zelfstandig blijven, maar deze voertuigen kunnen ook frustraties opleveren bij andere bewoners. Hoe ga je hier als VvE om mee om?
Problemen met scootmobielen in gemeenschappelijke ruimten
Het aantal scootmobielen in Nederland neemt toe door de vergrijzing en het feit dat mensen langer thuis blijven wonen. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het vinden van een goede, droge en veilige stallingsplek. Het stallen van een scootmobiel in gemeenschappelijke ruimten kan problematisch zijn, vooral als er onvoldoende ruimte is of als de (brand)veiligheid in het geding komt. Het is goed om hiermee rekening te houden, zodat zowel de scootmobielgebruikers als de andere bewoners prettig kunnen wonen.
De behoeften van scootmobielgebruikers
Voor mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel, is een veilige en toegankelijke parkeerplek van groot belang. In het eigen appartement is vaak geen ruimte om een scootmobiel te stallen. Dan worden de gangen of de entree als tijdelijke parkeerplek gebruikt. Begrijpelijk, maar dat is vanwege de brandveiligheid en geblokkeerde vluchtroutes niet altijd toegestaan. Bovendien, wanneer een scootmobiel vlamvat, zorgt dit voor aanzienlijke rookontwikkeling. Dit brengt risico's met zich mee voor de bewoners van het appartementencomplex. Het is daarom belangrijk om de brandveiligheid bij het stallen van scootmobielen te waarborgen.
De irritaties van andere bewoners
Bewoners zonder scootmobiel kunnen het als overlast ervaren als gangen, trappenhuizen of entrees deels geblokkeerd worden. Vluchtroutes moeten vrij blijven van obstakels. Daarnaast kunnen scootmobielen schade veroorzaken aan wanden of vloeren, doordat ze groot en zwaar zijn. Dit kan frustratie opleveren.
Regels en veiligheid
De meeste VvE’s hebben in het huishoudelijk reglement vastgelegd dat scootmobielen niet in gemeenschappelijke ruimten mogen worden geparkeerd. Uitgangspunt is dat vluchtroutes vrij moeten zijn. Maar de VvE mag de stalling van een scootmobiel niet zonder reden verbieden. Jullie moeten gezamenlijk onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor stalling.
Samen een oplossing bedenken voor het parkeren van een scootmobiel
Om conflicten te voorkomen, is het belangrijk dat scootmobielgebruikers en andere bewoners met elkaar in gesprek gaan over oplossingen om scootmobielen te parkeren. Mogelijke oplossingen:
- Specifieke stallingsruimte: de VvE kan een aparte, veilige ruimte inrichten voor scootmobielen, waar ook oplaadpunten zijn.
- Goede communicatie: door de regels met alle VvE leden te delen en door uit te leggen waarom deze belangrijk zijn, kan het VvE bestuur het onderlinge begrip vergroten.
- Zorg voor een tijdelijke oplossing: bedenk gezamenlijk een tijdelijke oplossing die voor iedereen acceptabel is, zoals het inrichten van een specifiek gedeelte in de gemeenschappelijke ruimte.
- Neem contact op met het Wmo-loket van de gemeente: als er geen geschikte parkeerplek beschikbaar is, kun je samen met het Wmo-loket van de gemeente kijken naar oplossingen, zoals een plek in een openbare stalling of andere beveiligingsopties.
Het stallen van een scootmobiel binnenshuis heeft niet de voorkeur, vanwege de brandveiligheid. Het kan gevaarlijke situaties opleveren, vooral door rookontwikkeling bij brand.
Conflicten voorkomen
Het is belangrijk dat alle VvE leden elkaar respecteren. Scootmobielgebruikers moeten rekening houden met de veiligheid van alle bewoners. Andere bewoners moeten oog hebben voor de beperkte mobiliteit van hun buren. Door samen naar oplossingen te zoeken, kunnen conflicten worden voorkomen. Toch kan het voorkomen dat je er samen niet uitkomt. Onderlinge conflicten binnen de VvE kunnen een nadelige invloed hebben op het woonplezier. Het is daarom belangrijk conflicten zo snel mogelijk op te lossen. Kijk welke stappen je hierbij kunt nemen.
Meer weten?
- Lees meer over de gemeenschappelijke ruimten