Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud

In 4 stappen een onderhoudsplan

Als huiseigenaar moet je regelmatig aan de slag met onderhoudsklussen om je woning in topconditie te houden. Maar wat moet je doen? Wanneer pak je de klus op en kan je het wel betalen? Bereid je voor; maak in 4 stappen een onderhoudsplan.

VEH Hero
24004124 infographic-onderhoud_Stappen.jpg

1. Breng de klussen in kaart

In de eerste stap breng je in kaart welke onderhoudsklussen je woning de komende 5 jaar nodig heeft en jouw wensen voor verbouwingen en verfraaiingen. De onderhoudsklussen die nodig zijn hangen onder meer af van het type woning, de bouwperiode, de installaties in huis, de bouwtechnische staat en het onderhoudsverleden.

Hoe maak je een goed overzicht? 

Maak voor jezelf een lijst met alle onderhoudsklussen. En deel de klussen handig bij elkaar in groepjes: 

  • Groot onderhoud: zoals kozijnen / glas vervangen, buitenschilderwerk, gevelreiniging, dak vervangen. 
  • Terugkerende klussen: zoals onderhoud cv-installatie, dakgoot schoonmaken, kranen aandraaien en schoorsteen vegen. 
  • Klussen vanwege verfraaiing of verduurzaming: zoals binnen schilderwerk, een nieuwe vloer leggen, zonnepanelen plaatsen. 
  • Verbouwingen: zoals aanbouw, opbouw, plaatsen dakkapel etc.  

Daarnaast kan je een verdeling maken tussen klussen buiten en binnen en daarna per ruimte of installatie. Tip! Heb je een tuin? Vergeet niet je tuin mee te nemen in de planning. 

Bekijk onze checklist onderhoudsklussen voor een overzicht van de belangrijkste onderhoudsklussen die je kan uitvoeren voor jouw woning. 

2. Maak een tijdsplanning 

Heb je een goed beeld welke onderhoudsklussen er voor je woning zijn? Dan kun je een tijdsplanning maken. Sommige klussen hoeven maar 1 keer per 5 jaar te gebeuren, zoals het schilderwerk. Maar de dakgoten schoonmaken, is bijvoorbeeld een jaarlijkse klus. Zoek van elke onderhoudsklus op hoe vaak je deze moet uitvoeren en wanneer je dit het beste kunt doen. Zo krijg je een handige tijdsplanning per seizoen.  

 Handige tips! 

  • Plan een jaar van tevoren wat je volgend jaar wil uitvoeren. Dan heb je tijd genoeg om eventueel offertes voor de werkzaamheden op te vragen  
  • Sommige klussen hebben met elkaar te maken en kun je beter tegelijk oppakken. Ben van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Controleer dan eerst goed je dak. Als deze op korte termijn vervangen moet worden kun je dat beter eerst doen. En als je van plan bent om te schilderen, check dan ook gelijk het hang- en sluitwerk en vervang het indien nodig, voordat je start met de schilderbeurt. 

3. Bekijk wie de klussen uitvoert 

Doe je klussen (deels) zelf? Of besteed je het uit aan een vakman? Bekijk per klus hoe je het wilt aanpakken, zodat je op tijd een vakman kan inschakelen of tijd kan vrijmaken voor jezelf om de klus uit te voeren.   

Schakel je het liefst een vakspecialist in, dan kun je op een aantal zaken letten bij het selecteren van een partij, zodat de klus straks goed wordt uitgevoerd, tegen een eerlijke prijs: 

  • Maak een duidelijke opdrachtomschrijving. Welke werkzaamheden verricht de aannemer en welke materialen gebruikt hij? Voor de meest voorkomende verbouwingen hebben wij de aandachtspunten op een rij gezet.
  • Is duidelijk welke werkzaamheden je eventueel zelf wilt doen 
  • Zet de offertes uit en vraag het liefst om een vaste prijs.  
  • Vergelijk en controleer offertes 
  • Check referenties 
  • Kijk naar vakmensen met een keurmerk, of die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. 
  • Voor de minste discussies is het handig als je met een hoofdaannemer werkt en niet met verschillende aannemers en installateurs die je zelf moet aansturen qua werkzaamheden 
  • Neem de tijd en wees flexibel 

Lees hier meer over het selecteren van een vakman.

Tip! Boek een vakman via de Klusservice

Via de Klusservice roep je de hulp in van betrouwbare vakmensen voor uiteenlopende klussen. Boek eenvoudig online voor het moment dat het jou uitkomt.

Klusservice

4. Maak een kostenoverzicht

Je hebt nu een goed overzicht van de klussen die gedaan moeten worden de komende 5 jaar, je hebt een tijdsplanning gemaakt en je weet of je een vakman moet inschakelen of niet. Als laatst moeten de kosten in kaart worden gebracht. 

Sommige kleine klussen kosten je niets, andere klussen, zoals het vervangen van het dak, herstel van je gevel, een schilderbeurt of een verbouwing lopen aardig in de papieren. Het is goed om je hier financieel op voor te bereiden. Zo maak je een inschatting van de kosten: 

  • Maak van de klussen die je zelf uitvoert een schatting van de materiaalkosten. En eventueel van het te huren gereedschap of hulpmiddelen.  
  • Van de klussen die je uitbesteedt kun je de kosten van een vakman in kaart brengen. Van de 11 meest voorkomende onderhoudsklussen hebben wij de prijzen in kaart gebracht. Ook van de meest gangbare verbouwingen hebben wij een kostenoverzicht samengesteld. 

Onderhoudsklussen en verbouwen financieren 

De onderhoudsklussen die aan je woning gedaan moeten worden betaal je vaak zelf. Soms heeft de gemeente subsidie. Voor monumenten zijn er subsidies beschikbaar vanuit de overheid. Wil je het onderhoud combineren met verduurzaming van je woning, dan kan je vaak geld lenen. Ook is er ISDE subsidie beschikbaar vanuit de overheid. Voor verbouwingen kun je vaak ook geld lenen

Sparen voor onderhoudsklussen 

Om niet voor vervelende verassingen te komen staan kun je het best financieel rekening houden met de klussen die eraan komen. Dit doe je het best door maandelijks geld weg te zetten op een rekening speciaal voor de onderhoudsklussen van jouw woning.  

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube