Met pensioen
Wanneer je met pensioen gaat, verandert je inkomen. Waar moet je rekening mee houden en hoe zit het met het nieuwe pensioenstelsel?
Voor veel mensen bestaat het inkomen bij pensionering uit 1. een AOW-uitkering en 2. pensioen van de voormalige werkgever(s). Dat wordt eventueel aangevuld met 3. eigen voorzieningen of vermogen, zoals een lijfrenteverzekering, spaargeld of beleggingen. ZZP’ers en andere zelfstandigen zijn voor aanvulling van hun AOW-uitkering afhankelijk van eigen voorzieningen.
1. AOW en AOW-leeftijd
De AOW-uitkering vormt een basisinkomen. De ingangsdatum gaat de komende jaren stapsgewijs omhoog. Het moment waarop de uitkering ingaat is afhankelijk van je geboortedatum. Met de rekenhulp van de Sociale Verzekeringsbank kun je zien vanaf wanneer je (naar verwachting) AOW ontvangt. Meer informatie over de AOW en veel gestelde vragen vind je bij Rijksoverheid.
2. Pensioen werkgever
Veel mensen stoppen met werken op het moment dat de AOW uitkering start. Of stoppen al eerder en moeten dan een aantal jaren financieel overbruggen. In de meeste pensioenregelingen staat de mogelijkheid om het pensioen eerder of juist later te laten ingaan. Raadpleeg het pensioenreglement voor de mogelijkheden of informeer bij je werkgever. Ga je eerder met pensioen, dan ontvang je een lagere uitkering dan is vastgelegd. Ga je later met pensioen, dan kan de uitkering hoger worden. In mijnpensioenoverzicht.nl vind je een overzicht van je opgebouwde pensioen, de AOW- uitkering en de formeel vastgelegde startdatum van de uitkering(en).
Veel pensioenfondsen en -verzekeraars bieden handige rekentools waarmee je kunt berekenen hoeveel pensioen je krijgt als je eerder stopt met werken of deels met pensioen wilt. Laat je altijd goed informeren over je pensioen. Je kunt hiervoor terecht bij je werkgever, pensioenfonds of -adviseur.
Nieuw pensioenstelsel
Het pensioenstelsel in Nederland wordt in de komende jaren ingrijpend veranderd. Dit heeft gevolgen voor zowel mensen die nog pensioen opbouwen als voor gepensioneerden. Het pensioen beweegt voortaan mee met de economie en het wordt persoonlijker. Je krijgt straks namelijk een eigen pensioenpot. Als het goed gaat met de economie dan groeit het (te verwachten) pensioen. Gaat het slechter dan worden pensioenen lager. Er komt een vangnet om het risico van verlaging te dempen. De overgangsperiode loopt tot 2028. Uiterlijk dan moeten pensioenfondsen en -verzekeraars de nieuwe regels toepassen. In de komende jaren zullen ze jou als deelnemer op de hoogte houden van de voortgang.
Opname ineens
Waarschijnlijk vanaf 1 januari 2025 krijgen mensen bij het ingaan van hun pensioen de mogelijkheid om maximaal 10% van het pensioenkapitaal in een keer op te nemen. Dat heeft zowel financiële als fiscale gevolgen. Zo is de opname belast met inkomstenbelasting en wordt je maandelijkse uitkering lager. Het is aan te raden je vooraf te laten informeren door een financieel adviseur.
Geldplan Bijna pensioen
Er komt veel op je af als je pensioen in zicht is. Het Geldplan Bijna pensioen van Startpunt Geldzaken laat je zien welke keuzes je hebt. Ook kom je er achter hoe je het kunt regelen. Het handige persoonlijke actieplan helpt je op weg.
3. Eigen voorzieningen
Naast AOW en pensioen kun je ook ander vermogen gebruiken als aanvulling op je inkomen of buffer voor grote uitgaven. Zoals lijfrente- en kapitaalverzekeringen, spaargeld of beleggingen.
Overwaarde woning gebruiken
Als je voldoende overwaarde in je woning hebt, kun je dit gebruiken voor een inkomensaanvulling. Er zijn diverse mogelijkheden. Welke mogelijkheid het beste bij jou past, hangt af van de situatie en je wensen. Laat je vooraf goed informeren door een deskundig adviseur. Welke mogelijkheden zijn er en wat is voor jou het meest geschikt?
Hypotheek en pensioen
Pensioen kan op verschillende manieren van invloed zijn op je hypotheek. Zowel op je bestaande hypotheeklasten als op een eventuele nieuwe hypotheek.
Lees alles over hypotheek en pensioenInzicht in je financiële toekomst
Wist je dat veel mensen te laat nadenken over hun financiële toekomst? Voorkom onzekerheden en neem tijdig actie.
Eigen Huis GeldPlan