Verhuizen: wat doe ik met mijn energiecontract?
Ga je verhuizen? Dan is het slim om je energiecontract onder de loep te nemen. Je kunt je contract ook meenemen. Let altijd op de meterstanden in je oude en nieuwe woning.
Energiecontract meeverhuizen
Ga je verhuizen en neem je het energiecontract mee? Controleer hoe lang je huidige energiecontract nog loopt en of je direct kunt overstappen van energieleverancier. Voor je energiecontract geldt een looptijd voor bepaalde of onbepaalde tijd. Een energiecontract met bepaalde looptijd kun je niet zomaar verbreken. Het is dan verstandig om je energiecontract mee te verhuizen. Ook een contract voor onbepaalde tijd kun je meenemen. Geef je verhuizing tijdig door aan je energieleverancier. Je kunt dit al vanaf 3 maanden van tevoren doen. Doe dit uiterlijk 2 weken voordat je verhuist.
Overstappen energieleverancier
Vergelijk verschillende energieleveranciers en energiecontracten om een goede keuze te maken voor een nieuw energiecontract. In de energievergelijker vind je een actueel overzicht van vrijwel alle energiecontracten en acties van energieleveranciers. Stap je over naar een andere energieleverancier, denk aan de 30 dagen opzegtermijn van je huidige contract.
Opzegvergoeding
Het hangt af van je energiecontract of je een opzegvergoeding hebt. Met een energiecontract voor onbepaalde tijd stap je kosteloos over naar een nieuw energiecontract. Heb je een vast contract en zeg je op voor de einddatum, dan betaal je een opzegvergoeding. Per 1 juni 2023 veranderen de regels rondom deze vergoeding. Als een huishouden een vast contract tussentijds opzegt, blijft de leverancier mogelijk met duur ingekochte gas en stroom zitten. De leverancier lijdt hierdoor financieel verlies. Met de nieuwe opzegvergoeding wordt de energieleverancier gecompenseerd. Hoe meer energie er over blijft en hoe groter het prijsverschil tussen het contracttarief en het huidige tarief, hoe hoger de opzegvergoeding.
Voor vaste contracten gesloten vóór 1 juni 2023 blijft de (oude) vaste opzegvergoeding gelden. De hoogte hangt af van de resterende looptijd van je huidige contract en is maximaal € 250 bij een vast contract voor gas en elektriciteit met een looptijd van 3 jaar of meer.
Wil je overstappen, dan berekent de leverancier de boete. De energieleverancier is verplicht dit zo snel mogelijk te doen. Vind je de vergoeding te hoog, dan kun je altijd bij je huidige contract blijven.
Vind het voordeligste contract voor jou met de Energievergelijker
Wil je overstappen van energieleverancier? Vergelijk makkelijk actuele aanbiedingen voor energiecontracten via onze Energievergelijker.
Verhuizen zonder energiecontract
Ga je verhuizen en heb je nog geen contract met een energieleverancier, bijvoorbeeld omdat je in een huurwoning woont? Je kunt zelf een energiecontract kiezen.
Energie op twee adressen
Heb je een periode energie nodig op twee adressen, omdat je bijvoorbeeld in je nieuwe woning gaat klussen, hou dan rekening met tijdelijk extra energiekosten.
Je blijft bij je huidige leverancier
De meeste energieleveranciers bieden de mogelijkheid om op één contract tijdelijk twee leveringsadressen te hebben staan. Voor beide woningen gelden dan dezelfde tarieven en voorwaarden.
Je kiest voor je nieuwe woning een andere leverancier
Sluit je een energiecontract af voor je nieuwe woning bij een andere leverancier dan betaal je, zolang je twee woningen hebt, ook aan twee leveranciers de energierekening.
Verhuizen en meterstanden
Noteer de meterstanden op de dag dat je de sleutel krijgt van je nieuwe woning. Laat de verkoper of verhuurder ondertekenen. De meterstanden geef je door aan je (nieuwe) energieleverancier. Vanaf dat moment ga je betalen. Op de verhuisdag moet je ook de meterstanden van je oude woning noteren en doorgeven aan je (oude) energieleverancier. Je ontvangt binnen enkele weken een eindnota. Bekijk altijd even of de meterstanden die hierop staan kloppen.
Aan de slag
Bekijk onze diensten