De verhuizing
Verhuizen wordt vaak ervaren als een stressvolle periode, met de verhuisdag zelf als absolute piek. We geven je advies hoe je de verhuizing goed kan organiseren, zodat je de verhuisdag zelf goed doorkomt.
Verminder de spanning
Verhuizen staat in de top-3 van meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven, na het overlijden van een dierbare en een scheiding. Dit heeft vooral te maken met een aantal stressfactoren; afkeer van verandering, angst voor spijt en vermoeidheid.
Wat je kunt doen om de spanning bij een verhuizing te verminderenPlan je regelzaken
Er komt veel op je af bij een verhuizing. Denk aan het regelen van je energiecontract, verzekeringen en het doorgeven van adreswijzigingen. Maar er moeten ook verhuisdozen worden gekocht, spullen worden ingepakt en het huis moet worden schoongemaakt en opgeruimd. Om al deze zaken goed te regelen zonder daar te veel stress bij te ervaren is een goede planning noodzakelijk. Wij hebben de belangrijkste activiteiten voor je onder elkaar gezet.
Verhuisplanner (pdf)
Het regelen van praktische zaken bij een verhuizingVerhuizen: zelf doen of uitbesteden?
Verhuis je zelf – met hulp van vrienden en familie, of roep je de hulp in van een professionele verhuizer? Vaak hangt deze keuze samen met het beschikbare budget. Zelf doen is voordeliger, maar uitbesteden scheelt een hoop gedoe.
Uitbesteden
Kies je voor een verhuizer, dan kies je voor gemak. Professionele verhuisbedrijven verzorgen namelijk niet alleen het vervoer van je spullen; ze zorgen voor inpakmateriaal, je inboedel is verzekerd tijdens de verhuizing en de verhuizers zetten (als je dat opneemt in de overeenkomst) alle meubels en dozen in de juiste kamers neer.
Zelf doen
Verhuis je zelf, dan hebben we een aantal tips om de verhuisdag vlot te laten verlopen:
- Huur op tijd een busje of verhuiswagen.
- Koop (of huur) stevige verhuisdozen, zodat alle spullen onbeschadigd in het nieuwe huis aankomen.
- Pak elke kamers afzonderlijk in en schrijf op de dozen in welke ruimte ze horen.
- Meet grote spullen, zoals een bank, voor de verhuizing op en bekijk of het door de deur kan. Past het niet, dan heb je nog de tijd om een oplossing hiervoor te zoeken, zoals het huren van een verhuislift.
- Doe de verhuisdozen niet te vol. Ze moeten nog makkelijk op te tillen zijn.
- Zorg dat alles is ingepakt voor de verhuisdag en grote meubels al zoveel mogelijk zijn gedemonteerd, dit scheelt een hoop tijd.
- Vraag vrienden en familie om te helpen.
- Zorg voor wat powerfood en de nodige pauzes, zo hou je het leuk voor de hulptroepen.
Verhuizen naar een appartement
Als je verhuist naar een appartementencomplex is het handig om vooraf het gebouw te inspecteren. Wat zijn de mogelijkheden? Kunnen er meubels in de lift? Is het trappenhuis breed genoeg voor bijvoorbeeld de bank? En bestaat de mogelijkheid om grote onderdelen via het raam naar binnen te hevelen? Wanneer je dit vooraf in kaart hebt gebracht, scheelt dat een hoop stress tijdens de verhuisdag.
Verhuizen met kinderen
Op kinderen heeft verhuizen een grote impact. Bereid je kind daarom goed voor op de verhuizing, bijvoorbeeld door vaak te gaan kijken naar het nieuwe huis of alvast samen de nieuwe buurt te verkennen. Ook is het belangrijk om je kind te betrekken bij de verhuizing; kies samen de kleuren voor zijn of haar nieuwe kamer uit en laat je kind meehelpen met het inpakken.
Aan de slag
Onze diensten bij verhuizen
Hypotheekadvies
Onze hypotheekadviseurs zijn onafhankelijk en deskundig. Plan een gratis (online) oriënterend gesprek in.
Eigen Huis Hypotheekadvies