Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Alleen op papier lijkt alles goed geregeld

Vorige week was er het zoveelste debat in de Tweede Kamer over de problemen die de gaswinning in Groningen veroorzaakt. Waarom is dit nog steeds nodig; alles is toch inmiddels wel goed geregeld? Of toch niet? Wat vindt beleidsadviseur Steven Wayenberg? Maar alles is toch inmiddels wel goed geregeld?, wordt buiten Groningen vaak gedacht. En ook het kabinet probeert zich hierachter verschuilen. Is er ergens iets vergeten? Dan wordt het ellenlange bureaucratische proces gewoon weer aangevuld met nog een nieuwe regeling of instituut. De praktijk is dat veel bewoners al sinds de eerste aardbeving in 2012 aan het knokken zijn voor schadeherstel én een veilige thuishaven. Onvoorstelbaar dat dit kan in ons land.  

Waarom moet het toch zo lang duren voordat er een effectieve aanpak komt waarbij de getroffen bewoners voorop staan? Het afgelopen half jaar heeft onze maatschappij toch echt met eigen ogen kunnen zien hoe eenvoudige corona steunmaatregelen snel kunnen worden ingevoerd. Waarom kan zoiets niet voor de Groningers?  

Uitkomst van het laatste debat is wel dat de Tweede Kamer nog voor de verkiezingen een parlementaire enquête naar dit bestuurlijke falen wil starten. Er moet alvast een onderzoeksopdracht worden geformuleerd, zodat de nieuwe Kamerleden na de verkiezingen in maart 2021 direct een onderzoekscommissie kunnen instellen. Die moet dan voortvarend aan de slag. Alleen al het in kaart brengen van alle regelingen en instituten die elkaar in snel tempo hebben opgevolgd zal een hele klus worden.   

Het Groninger Gasberaad heeft alvast de boel op een rijtje gezet (“Boudel op rieg” zoals de Groningers zeggen). Politici en beleidsmakers kunnen daar hun voordeel mee doen. Het rapport wordt een barometer genoemd, want uiteraard zal er de komende tijd vast nog wat aan de bestuurlijke kluwen worden toegevoegd.   

Achterin de barometer Boudel op rieg staat een verhaal over Ede en zijn gezin, die doodmoe worden van het wachten. Hoofdpersoon Ede probeert voor zijn gezin te knokken voor een veilig huis. Het is gebaseerd op de harde praktijk en het pakte mij direct.  

Meer informatie

  • Dossier Groningen

Over de auteur

Steven Wayenberg is belangenbehartiger bij  VEH en zet zich in voor leden die gedupeerd  zijn door de gaswinning in Groningen. Mensen hebben te maken met waardedaling, schade en onveilige woningen die soms moeten worden gesloopt om opnieuw te worden opgebouwd. Al jarenlang wordt gestreden voor een mensvriendelijke benadering. “Wij zullen zo lang als nodig is de politiek en media laten zien dat de bewoners nog steeds niet voorop staan en dat zij moeten strijden tot ze er doodmoe van worden".

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube