Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Terugverdientijd zonnepanelen loopt flink op bij afschaffen salderen

Als het kabinet de salderingsregeling in 2027 afschaft, loopt de terugverdientijd van zonnepanelen flink op. Consumenten die in dat jaar panelen kopen, verdienen hun investering pas na gemiddeld 13,7 jaar terug. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Berenschot in opdracht van Vereniging Eigen Huis. Zij roept de politiek op met alternatieve maatregelen te komen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te houden en consumenten te beschermen.

De salderingsregeling houdt in dat mensen met zonnepanelen de stroom die ze aan het net leveren mogen aftrekken van de stroom die ze afnemen van hun energieleverancier. Het nieuwe kabinet wil deze in 2027 in één keer afschaffen zonder dat er iets voor in de plaats komt. “Dat vinden wij een kwalijke zaak”, zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis. ” ‘We zien nu dat zonder een alternatief te bieden voor de salderingsregeling de terugverdientijd flink oploopt. Dat maakt het voor consumenten niet meer aantrekkelijk om nog te investeren in zonnepanelen.’

Vooral kleine huishoudens merken gevolgen

Door dalende prijzen van zonnepanelen en gestegen energieprijzen ging de terugverdientijd van zonnepanelen de afgelopen jaren omlaag. Maar als het plan van het kabinet doorgaat, loopt die weer op. Van belang hierbij is wanneer iemand zonnepanelen koopt. Wie dit in 2024 doet, kan nog 2 jaar salderen. Een gemiddeld huishouden verdient deze dan na 9 jaar terug. Voor kleine gezinnen (met een klein aantal panelen en een lager energieverbruik) wordt dat 13,7 jaar. De terugverdientijd wordt een stuk hoger voor wie vanaf 2027 zonnepanelen koopt. Voor een gemiddeld huishouden wordt dit 13,7 jaar, voor de kleinere huishoudens zelfs 15,5 jaar.

Terugverdientijd-zonnepanelen-144dp_geel.jpg

"Kleinere huishoudens zijn dus de pineut”, zegt Kremer. “Ook huishoudens die voorheen geen zonnepanelen konden betalen en die door de dalende prijzen nu wel de investering kunnen doen, vissen opnieuw achter het net met deze sterk opgelopen terugverdientijden.”

Ook consumenten die onlangs panelen kochten geraakt

Ook consumenten die de afgelopen jaren zonnepanelen kochten, merken de gevolgen. Voor huiseigenaren die dit bijvoorbeeld in 2022 deden – toen de prijzen van panelen nog een stuk hoger lagen – wordt dit ineens 17 jaar.

Alternatieve maatregelen noodzakelijk

Vereniging Eigen Huis roept het kabinet op met alternatieve maatregelen te komen om consumenten te beschermen en de aanschaf van zonnepanelen te blijven stimuleren. ”Uit ons onderzoek blijkt dat er veel knoppen zijn om aan te draaien om de terugverdientijd beheersbaar te houden”, zegt Kremer. Zo kan de overheid innovaties stimuleren die gericht zijn op slimme apparaten en energieopslag. Dat helpt zonnepaneeleigenaren meer zonnestroom zelf te verbruiken. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd, maar op dit moment hebben consumenten hiervoor nog beperkte mogelijkheden. Verder kan de overheid kiezen voor een minimumvergoeding voor teruggeleverde stroom of een subsidie op de investeringskosten voor een zonnesysteem. Het kabinet moet volgens de vereniging een terugverdientijd van 7 jaar garanderen, omdat uit de praktijk blijkt dat consumenten anders afhaken.

Terugverdientijd zonnepanelen na afschaffen salderingsregeling (pdf)

Alles over terugverdientijd zonnepanelen Salderingsregeling zonnepanelen Tweede Kamer wil snel duidelijkheid over afschaffen salderen

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube