Overstromingen uit primaire waterkeringen blijven onverzekerbaar
De overheid gaat niet financieel bijdragen aan de verzekerbaarheid van overstromingen uit primaire waterkeringen. De voordelen van een publiek-private constructie wegen niet op tegen de nadelen daarvan, schrijft minister Harbers in een brief aan de Tweede Kamer. Vereniging Eigen Huis is teleurgesteld over de beslissing omdat compensatie bij overstromingsschade daardoor onzeker blijft.
Schade door overstromingen van de Noordzee, grote meren en rivieren is nu nog onverzekerbaar. Om die schade te kunnen verzekeren moet de overheid financieel bijspringen, want voor individuele verzekeraars is dat niet haalbaar. In zijn brief schrijft minister Harbers dat de kans op zulke overstromingen zo klein is en de potentiële financiële schade zo groot, dat het geen logische oplossing is. De overheid kan via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) wel geld vrijmaken voor schade door overstromingen uit primaire waterkeringen.
Zekerheid bieden
De Wts biedt alleen een gedeeltelijke financiële tegemoetkoming. Een overstromingsverzekering zou huiseigenaren meer zekerheid bieden. Welke schades en welk deel daarvan gecompenseerd wordt, is dan afhankelijk van de gekozen polis. Daar tegenover staan hogere premies en een overheidsbijdrage. De premieafdracht en overheidsbijdrage die nodig zijn, wegen volgens de minister niet op tegen de kleine kans op zulke overstromingen. Mocht het toch gebeuren, dan is er nog de Wts.
Wat Vereniging Eigen Huis betreft moet de Wts aangepast worden om huiseigenaren alsnog de nodige zekerheid te bieden. De Wts wordt op dit moment geëvalueerd. Het eindrapport daarvan wordt in het najaar van 2024 verwacht. Op basis van dit eindrapport zal worden gekeken of de Wts moet worden aangepast of welke andere maatregelen moeten worden genomen om te kunnen zorgen voor tegemoetkoming van schade van particulieren als gevolg van overstroming van primaire keringen.
Eén-loket-functie
Harbers ziet wel een samenwerking met verzekeraars zitten rond de Wts: de één-loket-functie. Als zowel sprake is verzekerbare schade als toepassing van de Wts, bijvoorbeeld regenval in combinatie met overstroming, dan hoeven gedupeerden dat maar op één plek te melden en hoeft er maar één schade-expert te komen kijken. Vereniging Eigen Huis vindt zo’n functie een logisch initiatief. Zo kan de consument sneller en begrijpelijk geholpen worden bij calamiteiten.