Gaswinning Groningen
In het Groningse gaswinningsgebied worden bewoners regelmatig geconfronteerd met aardbevingen. Veel woningen zijn hierdoor beschadigd of zelfs onbewoonbaar. Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.
Ons standpunt
Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat het belang van bewoners voorop staat. Wij pleiten daarom voor:
Een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling
Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet worden gehinderd door betrokken instanties.
Het snel versterken van beschadigde huizen
De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
Een eerlijke compensatie voor de waardedaling van de woning
Woningen die te koop staan in het gaswinningsgebied zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden.
Wat doet Vereniging Eigen Huis?
Voor én achter de schermen maken we ons hard voor de bewoners in het gaswinningsgebied. Door middel van gerichte lobbyactiviteiten proberen we de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties en successen:
2024
oktober 2024
Peilstok Groningen
Bewoners in het gaswinningsgebied zijn nog altijd wantrouwend. Ook herkennen zij dat verschillen in behandeling zorgen voor onderlinge spanning.
Peilstok Groningen 20242023
december 2023
Peilstok Groningen
Het vertrouwen in de aanpak van de problemen die ontstaan zijn door gaswinning is laag. Wel is het beeld positiever dan deze in 2022 was.
Peilstok Groningen 2023juli 2023
Sociaal Handvest Groningen ondertekend
Op maandag 11 juli 2022 ondertekenden bestuurders, uitvoeringsinstanties en maatschappelijke organisaties in het gaswinningsdossier ‘het Sociaal Handvest’ in Appingedam. Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief zette de eerste handtekening. Gedeputeerde Johan Hamster namens de provincie en de vijf aardbevingsgemeenten, het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen ondertekenden het Handvest eveneens.
Lees het hele nieuwsbericht2022
december 2022
Peilstok Groningen
Het vertrouwen in de aanpak van de problemen die ontstaan zijn door gaswinning is laag. De stijging in het negatieve beeld wat in 2021 zichtbaar was, is verder toegenomen in 2022.
Peilstok Groningen 20222021
december 2021
Jaarlijks onderzoek vertrouwen Groningers
Uit de zevende, jaarlijkse peiling blijkt dat pessimisme, wantrouwen en onrust toeneemt onder de Groningse ledenachterban. Het regeerakkoord belooft beterschap door onder andere een staatssecretaris mijnbouwkwesties aan te stellen.
Lees het hele nieuwsberichtmei 2021
Gemengde gevoelens bij schadeafhandeling Groningen
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) maakte 17 mei een nieuwe aanpak bekend voor de afhandeling van schades aan woningen door gaswinning. Wij willen waarschuwen voor de consequenties van de nieuwe aanpak voor kleine schades.
Lees het hele nieuwsberichtfebruari 2021
Groningers voorop in sociaal handvest VEH en GBB
De Tweede Kamer moet de wijziging van de Tijdelijke Wet Groningen niet in de huidige vorm aannemen en eerst de Groningse inwoners voorop stellen. Die oproep doen wij, samen met de Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad, in een gezamenlijk handvest.
Lees het hele nieuwsbericht2020
december 2020
Peilstok Groningen
De gaswinning in Groningen veroorzaakt veel problemen voor huiseigenaren. De aanpak van die problemen is slepend. Het is nodig om bij de betrokken partijen en in de media voortdurend aandacht te blijven vestigen op deze problemen.
Peilstok Groningen 2020juni 2020
Dringende oproep aan de politiek
De Groningers zijn het wachten meer dan beu. Het moet nu eindelijk eens ophouden met deze ellenlange bureaucratie en het blijven optuigen van nieuwe regelingen en instituten. Geef de Groningers liever een budget waarmee ze hun huis kunnen versterken, zo luidt onze dringende oproep aan de Tweede Kamer.
Dringende oproep aan de politiek: ‘Geef de Groningers een versterkingsbudget’2019
juli 2019
Oproep: Verlos ook eerste schademelders van de NAM
Uitgerekend de Groningers die als eersten met aardbevingsschade te maken kregen, kunnen geen gebruikmaken van de nieuwe, soepeler en eerlijker regels voor schadeafhandeling. Wij roepen minister Wiebes op om deze rechtsongelijkheid ongedaan te maken.
juni 2019
Debat Tweede Kamer
De Tweede Kamer debatteert over de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Onze oproep aan Kamer: de afhandeling van de gasschade en de versterking van woningen moeten sneller, simpeler en via één loket. Wij maken ons sterk voor een pragmatische aanpak van de gaswinningsschade, waarbij het belang van de gedupeerde bewoners altijd voorop staat.
januari 2019
Dringend beroep op minister Wiebes
De Tweede Kamer debatteert met minister Eric Wiebes van Economische Zaken over de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie in Groningen. Vlak voor het debat doen wij een dringend beroep op de minister om de grote bulk aan schades vóór 1 juli en de complexe schades vóór 31 december op te lossen.
2018
december 2018
Jaarlijks onderzoek vertrouwen Groningers
Voor het vierde achtereenvolgende jaar peilen we het bewonersvertrouwen van Groningers in het herstel van de gaswinningsschade. Bijna 80 % van de huiseigenaren in het Groningse gaswinningsgebied is negatief tot zeer negatief gestemd over de aanpak van hun problemen en het gebrek aan daadkracht. Zij zijn daardoor ook (zeer) negatief over de toekomst van het Groningse gebied. Het bewonersvertrouwen bereikt hiermee een nieuw dieptepunt.
september 2018
Tweede Kamerleden in Groningen
Tijdens een werkbezoek van Tweede Kamerleden aan Groningen uiten we onze grote bezorgdheid over de schadeafhandeling en versterking van woningen in het aardgasgebied.
juni 2018
Platform Versterking Groningen
Gedurende een aantal maanden volgden we een aantal gezinnen van wie het huis versterkt werd of die in afwachting waren van een besluit daarover. We vonden het belangrijk dat deze persoonlijke verhalen gehoord werden, omdat in het geweld van tegengestelde belangen en geld je bijna vergeet dat het om mensen en hun onderdak gaat. We publiceerden destijds daarom hun verhalen op een platform en op social media.
januari 2018
Mogelijk kort geding tegen NAM
Minister Wiebes moet ervoor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers te lang in de ellende. We bereiden een kort geding voor tegen de NAM om dit desnoods via de rechter af te dwingen.
2017
december 2017
Juridische analyse en brief aan minister Wiebes
We roepen de minister op ervoor te zorgen dat de NAM zich aan de wet houdt. De NAM moet schade uitkeren aan gedupeerden, tenzij ze kunnen bewijzen dat de schade niet door aardbevingen is veroorzaakt. De NAM negeert dit ‘omgekeerde bewijsvermoeden’, waardoor huiseigenaren steeds zelf naar de rechter moeten stappen, blijkt uit onze juridische analyse over het bewijsvermoeden.
december 2017
Jaarlijks onderzoek vertrouwen in Groningen
Voor het derde jaar op rij peilen we het vertrouwen van onze Groningse leden in het gaswinningsgebied. 73 % van de respondenten ziet de toekomst van het gebied negatief in, iets minder dan vorig jaar. Ook vragen we Groningers wat zij vinden van drie specifieke plannen van het Kabinet: het regiofonds, toezicht door de NCG en de rol van de NAM in het schadeprotocol. Onze bevindingen sturen we in een brief aan de Tweede Kamer.
maart 2017
Plan schone lei
Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.
februari 2017
Nationaal Coördinator Groningen over experimenten
We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.
januari 2017
Jaarlijks onderzoek vertrouwen Groningers
Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.
“Bewoners zijn moe en gefrustreerd omdat er geen adequate vooruitgang wordt geboekt en vanuit de politiek alleen mooie woorden worden geuit, die allang niet meer serieus worden genomen. Een radicale politieke koerswijziging is het enige dat in mijn ogen verlichting zou kunnen brengen.”
Actueel
Groningers eerst, politieke gevolgen later
24 februari 2023