Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackEnergiecontract | Lees e...

Vast energiecontract

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je keuze uit een vast, variabel en dynamisch energiecontract. Wat is het verschil tussen deze contracten en waar moet je op letten bij een vast contract? Wij leggen het uit.

Naar energievergelijker
vrouw zet thermostaat lager

Het verschil tussen een vast, dynamisch en variabel energiecontract

Bij het afsluiten van een energiecontract zijn er drie soorten energiecontracten: een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Dit zijn de verschillen:

Vaste contracten

Een vast contract is een contract voor bepaalde tijd met een vast leveringstarief die voor een bepaalde periode vast staan. Hierbij betaal je een vaste prijs per maand voor stroom en gas, berekend op basis van het verwachte energieverbruik over 12 maanden. De energieleverancier bepaalt een vast tarief. Een vast contract heeft meestal een looptijd van een, twee of drie jaar.

Variabele contracten

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd met variabele leveringskosten. Variabele tarieven wijzigen minimaal twee keer per jaar en soms vaker. Net als bij een vast energiecontract, betaal je een termijnbedrag op basis van het verwachte energieverbruik in de komende 12 maanden. Bij dalende energieprijzen zit je niet vast aan een duur energiecontract. Stijgen de energieprijzen, dan kan de leverancier dat doorberekenen en krijg je te maken met een hoger tarief. 

Lees meer over een variabel energiecontract

Dynamische contracten

Bij een dynamisch contract zijn de prijzen voor stroom en gas, net als bij een variabel energiecontract, flexibel. In tegenstelling tot een variabel contract veranderen bij dit contract de stroomprijzen elk uur en de prijzen voor gas dagelijks. 

Lees meer over een dynamisch energiecontract

Een vast energiecontract: zo werkt het

De volgende elementen zijn van belang bij een vast energiecontract:

Vast leveringstarief

Bij een vast contract betaal je een vast leveringstarief voor een bepaalde tijd. Zo ben je verzekerd van vaste tarieven gedurende een, twee of drie jaar. 

Vaste leveringskosten 

De vaste leveringskosten hangen niet van je verbruik af. Het is een vast bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt voor andere kosten die de leverancier maakt, bijvoorbeeld administratiekosten. Deze vaste leveringskosten verschillen per energieleverancier. Maar staan wel de gehele contractduur vast. 

Maandelijks termijnbedrag

Bij een vast contract betaal je maandelijks een termijnbedrag. Veel energieleveranciers berekenen het termijnbedrag op jaarbasis. Zo worden de lasten gelijk verdeeld over een jaar. Je kunt het termijnbedrag binnen een bepaalde marge zelf aanpassen. 

Let op! Het kan zijn dat je energieleverancier je termijnbedrag tussentijds verhoogt. Bij een vast contract staan de leveringstarieven, de vaste leveringskosten en de terugleverkosten en terugleververgoeding bij zonnepanelen vast. Wanneer de energiebelasting of de netbeheerkosten stijgen, mag de leverancier je termijnbedrag verhogen. 

Contract voor bepaalde periode

Een vast contract voor energie heeft vaak een vaste looptijd van een, twee of drie jaar. In tegenstelling tot een dynamisch of variabel energiecontract is een vast contract niet maandelijks opzegbaar. Je kunt aan het einde van de looptijd van je contract kosteloos overstappen naar een ander contract en energieleverancier. Wil je toch tussentijds je contract opzeggen dan betaal je een opzegvergoeding.

Let op dat je het termijnbedrag realistisch instelt. Zo voorkom je dat je moet bijbetalen of geld verliest bij een eventueel faillissement van de energieleverancier.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Let op de opzegvergoeding

Bij een vast contract kun je niet zomaar opzeggen zonder dat daar kosten aan verbonden zitten. Wil je het contract verbreken voor de einddatum, dan betaal je een opzegvergoeding aan je huidige energieleverancier. Zeg je eerder op dan de einddatum van je contract, dan heb je een deel van de energie niet gebruikt. Hoe meer energie er over blijft, hoe hoger de boete. Daarnaast kijkt de huidige leverancier naar de huidige tarieven en het verschil met de tarieven opgenomen in het contract. Wil je overstappen, dan berekent de huidige leverancier de boete. De energieleverancier is verplicht dit zo snel mogelijk te doen. Vind je de vergoeding te hoog, dan kun je altijd bij je huidige contract blijven. De vergoeding mag alleen in rekening worden gebracht als je het contract voor de afgesproken einddatum beëindigt én de mogelijkheid tot het in rekening brengen van een boete in het contract of de bijbehorende voorwaarden is opgenomen. 

Voor -en nadelen vast contract

Net als een dynamisch en variabel energiecontract heeft een vast contract voor -en nadelen. Dit zijn de belangrijkste:

Voordelen

  • Zeker van een vast tarief gedurende looptijd contract
  • Geen last van tussentijdse tariefwijzigingen van de leverancier
  • Bij afsluiten contract vaak een korting
  • Tijdens looptijd geen wijziging in contractvoorwaarden

Nadelen

  • Opzegvergoeding betalen als je eerder wilt opzeggen
  • Geen profijt van dalende prijzen

Energieleveranciers vergelijken

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Vergelijk actuele aanbiedingen voor vaste, variabele en dynamische energiecontracten via onze Energievergelijker. 

Makkelijk en snel
Ontdek gelijk hoeveel je bespaart
Je kunt direct overstappen
Vergelijk energie en bespaar
Vrouw die lamp vervangt

Energie vergelijken 

Wanneer je energie gaat vergelijken is het handig om een energievergelijker te gebruiken. Met een energievergelijker kun je snel en makkelijk energieleveranciers vergelijken voor zowel een dynamisch, variabel of vast energiecontract. Vul je adresgegevens, energieverbruik en eventueel de jaarlijkse opwek van je zonnepanelen in. De aanbiedingen en besparingen zijn altijd gebaseerd op jouw werkelijke verbruik en voorkeuren. Check je gemiddelde verbruik van stroom en gas en waar nodig de hoeveelheid opgewekte energie van je zonnepanelen en kijk welk soort contract het beste bij jou past. 

Lees meer over energie vergelijken
man zit op de bank en bekijkt ipad

Is een vast contract afsluiten een verstandige keuze?

Het is persoonsafhankelijk of het bij je past om je energie vast te zetten. Met een vast contract ben je zeker van je maandelijkse energielasten. Je hebt geen last van stijgende energieprijzen, maar je profiteert ook niet als de prijzen dalen. De energiemarkt blijft onvoorspelbaar. Als je graag weet waar je aan toe bent kan een vast energiecontract uitkomst bieden. Durf je meer risico te nemen, dan kun je ook kiezen voor een ander type contract. 

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Veelgestelde vragen vast energiecontract

Tags

  • Appartementseigenaar
  • Besparen
  • Huiseigenaar
  • Verduurzamen
  • Verduurzamen-Energieprijzen
  • Verduurzamen-Energierekening

Meer over je energierekening

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube