Woning splitsen
Het splitsen van een woning kan interessant zijn voor extra inkomsten of om een woonruimte te bieden aan vrienden of familie. Lees meer over de mogelijkheden, juridische eisen en praktische overwegingen.
Woningsplitsing houdt in dat een bestaande woning opgedeeld wordt in meerdere zelfstandige wooneenheden. Er zijn twee manieren van splitsen. Neem vooraf een beslissing over de manier waarop je wilt splitsen. De processen verlopen namelijk beide verschillend.
Bouwkundig splitsen
Bouwkundig splitsen is het verbouwen van het gebouw om er meerdere woningen van te maken. Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig en gelden mogelijk nog verdere gemeentelijke eisen. Na bouwkundige splitsing kun je de nieuwe woning verhuren en blijf je zelf de eigenaar.
Kadastraal splitsen
Wil je de nieuw gecreëerde woning verkopen, dan is naast bouwkundig splitsen, ook kadastrale splitsing nodig. Hierbij wordt de woning officieel verdeeld in aparte eenheden die elk een eigen kadastraal nummer krijgen, zodat de nieuwe woning afzonderlijk verkocht kan worden.
Je kunt ook op andere, minder ingrijpende, manieren je woonruimte delen. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden en vormen van woning delen vind je bijvoorbeeld op Platform31.
Voordelen woning splitsen
- Je kunt in je vertrouwde omgeving blijven wonen terwijl je toch een ruimte creëert die beter past bij je huidige leefsituatie.
- Het geld dat vrijkomt uit de woning kun je voor andere doelen gebruiken.
- Je kunt eventueel familie of vrienden voorzien van woonruimte.
Nadelen woning splitsen
Tegelijkertijd brengt woningsplitsing ook mogelijke nadelen met zich mee:
- Misschien heb je nu geen directe buren en krijg je die dan, waardoor je een deel van je privacy verliest.
- Er is vaak een ingrijpende verbouwing nodig.
- Het kost veel uitzoekwerk, mogelijk een lang vergunningstraject en extra kosten.
- De splitsing kan gevolgen hebben voor de WOZ-waarde van je woning en de hypotheekrenteaftrek. Zo zal de rente over het deel van de hypotheek dat is toe te rekenen aan het afgesplitste gedeelte niet meer aftrekbaar zijn. Het kan verstandig zijn de verdeling hiervan te bespreken met de Belastingdienst of een belastingadviseur.
- Bouwkundige splitsing en verhuur kan van invloed zijn op de verkoopbaarheid en de verkoopwaarde van het pand.
Bij welke instanties moet je zijn?
Voordat je aan de slag kunt met het daadwerkelijk splitsen van je woning is er grondig vooronderzoek nodig. Je moet kijken of je je woning mag splitsen en of het financieel haalbaar is. Ook moet je de splitsing soms officieel vastleggen en moet je rekening houden met de gevolgen voor de belasting.
Kosten van woningsplitsing
Als je je woning wilt splitsen, brengt dat behoorlijke kosten met zich mee. De kosten zijn van veel factoren afhankelijk en het kan erg verschillen per situatie. Houd in ieder geval rekening met de volgende kosten:
- Aanvragen van vergunningen: bekijk bij de gemeente wat de verschillende vergunningen kosten.
- Het inschakelen van een architect of bouwkundige die het ontwerp en de tekeningen maakt voor de splitsing van je woning.
- De verbouwing: de kosten voor de splitsing zelf hangen af van hoe groot de verbouwing is, hoeveel tijd de aannemer nodig heeft en de prijs van de materialen. Vanwege deze factoren is een gemiddelde prijs voor een woningsplitsing niet zomaar te geven. Dat kan verschillen van € 50.000 tot € 250.000. Denk aan grote kostenposten zoals:
- Het scheiden van de twee woningen
- Eigen riolering, water en elektra-aansluiting
- Eigen keuken en sanitair
- Een eigen voordeur
- De woning moet voldoen aan gestelde geluidwerende maatregelen
- Verduurzamen: als je je je woning meteen wilt verduurzamen, verdiep je dan in de verschillende energiebesparende maatregelen en de kosten daarvan.
- Advies over je hypotheekmogelijkheden.
- Notariskosten om de splitsing vast te leggen.
- Kadaster dat de splitsing en de erfgrens formeel vastlegt.
Je mag splitsen – waar moet je nog meer aan denken?
Je mag de splitsing in gang zetten. Er zal waarschijnlijk een ingrijpende verbouwing volgen. Wat zijn daarna punten waar je aan moet denken?
- Woning verkopen: Wellicht splits je de woning om het te verkopen aan een bekende. Maar je kunt de woning ook gewoon in de markt zetten.
- Verzekeringen: Controleer of je woonverzekering en aansprakelijkheidsverzekering aangepast moeten worden wanneer je de woning splitst.