Infraroodverwarming
Infraroodpanelen zijn vooral geschikt als bijverwarming. Lees hoe infraroodpanelen werken, wat ze kosten en of je ermee kunt besparen.
Hoe werkt infraroodverwarming?
Infraroodpanelen werken anders dan bijvoorbeeld radiatoren. Die verwarmen de lucht in een ruimte. Infraroodpanelen stralen warmte af naar een bepaalde plek. Je voelt de warmte alleen binnen het stralingsgebied van de panelen. De lucht in de ruimte wordt alleen indirect verwarmd via de oppervlaktes die door de panelen worden verwarmd. De stralingswarmte is erg vergelijkbaar met de warmte van de zon.
Voordelen infraroodpanelen
Een infraroodpaneel zorgt voor een comfortabele warmte, snelle verwarming en een betere luchtkwalititeit. Dit omdat er minder luchtcirculatie en stofverplaatsing is dan bij traditionele verwarmingssystemen. Ook is infraroodverwarming onderhoudsvriendelijk en geluidloos.
Verschillende soorten infraroodpanelen
Infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren en prints. Je kunt ze aan het plafond of de muur monteren. Ook heb je infraroodpanelen die je neer kunt zetten. Een paneel aan het plafond heeft als voordeel dat de straling niet wordt geblokkeerd door voorwerpen in de ruimte.
Wat kosten infraroodpanelen?
De prijs van een infraroodpaneel is onder meer afhankelijk van het formaat en design en start vanaf ongeveer € 130. Infraroodpanelen hebben geen of nauwelijks onderhoud nodig en gaan lang mee.
Infraroodpanelen geschikt als bijverwarming
Infraroodpanelen zijn erg geschikt als bijverwarming. Bijvoorbeeld in een ruimte waar geen radiator staat. Of om specifieke plekken tijdelijk mee bij te verwarmen. Denk aan je bureau wanneer je thuiswerkt, de badkamer wanneer je gaat douchen of de bank in je woonkamer wanneer je tv kijkt.
Besparen met infraroodverwarming
Door infraroodpanelen slim te gebruiken als bijverwarming, kun je mogelijk besparen op je energierekening. Je zet dan de thermostaat in een ruimte lager of helemaal uit. Vervolgens gebruik je de infraroodpanelen om tijdelijk bij te verwarmen wanneer je hier aanwezig bent.
Je kunt ook in je hele woning de centrale verwarming lager zetten en je werkplek, badkamer of zithoek in je woonkamer bijverwarmen met infraroodpanelen wanneer dat nodig is. Milieu Centraal berekende dat je tot 25 procent op je gasverbruik bespaart als je de thermostaat 4 graden lager zet. Blijf je hieronder met het extra stroomverbruik van je infraroodpanelen, dan ben je goedkoper uit.
Infraroodpanelen om het hele huis te verwarmen?
Je hele woning verwarmen met infraroodpanelen is alleen mogelijk als je huis heel goed geïsoleerd is. Maar ook dan is dit niet de meest efficiënte manier. Zo is infraroodverwarming minder efficiënt dan een warmtepomp. Infraroodpanelen halen alleen warmte uit elektriciteit. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit maar haalt ook warmte uit de omgeving.
Infraroodverwarming of cv-ketel?
Om je hele huis te verwarmen, ben je ook met traditionele verwarming goedkoper uit dan met infraroodpanelen. Dit komt doordat verwarmen met elektriciteit duurder is dan verwarmen met gas. 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit is goedkoper dan 1 kuub (m³) gas, maar uit 1 m³ gas haal je met een hr-ketel ongeveer 9 keer zo veel warmte als uit 1 kWh elektriciteit.
Aandachtspunten infraroodverwarming
- Infraroodpanelen zijn eenvoudig te monteren. Je hebt alleen een stopcontact nodig, een plek om ze op te hangen en bevestigingsmateriaal.
- Bij gebruik van meerdere infraroodpanelen kan het nodig zijn de meterkast en/of de woonhuisaansluiting uit te breiden.
- Als de woonhuisaansluiting hierdoor groter wordt dan 3 x 25A, stijgen de jaarlijkse vastrechtkosten met gemiddeld € 700 per jaar.
- Infrarood is een goede combinatie met zonnepanelen, omdat je dan zelf stroom opwekt.
Infraroodkachels en elektrische kachels
Naast infraroodpanelen bestaan er ook infraroodkachels. Deze werken minder efficiënt dan infraroodpanelen. Dit komt doordat infraroodpanelen heel gericht naar één kant warmte stralen. Infraroodkachels stralen naar alle kanten warmte. Infraroodpanelen zijn ook efficiënter en dus geschikter als bijverwarming dan gewone elektrische kachels.
Tip! Collectieve Inkoop Isoleren
Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je je huis laten isoleren door een gecertificeerd isolatiebedrijf via de Collectieve Inkoop Isoleren. Doe de isolatiecheck en schrijf je in, dan sturen wij je een scherp aanbod.