Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackZonnepanelen

Afschaffen salderingsregeling 2027

Het kabinet wil de salderingsregeling in 2027 afschaffen. Lees op deze pagina wat de plannen precies inhouden en wat deze voor jou betekenen.

VEH Hero

1. Wat wil het kabinet precies?

De salderingsregeling houdt in dat zonnepaneeleigenaren de stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren, mogen aftrekken van de stroom die ze afnemen van hun energieleverancier. Het kabinet wil deze regeling per 1 januari 2027 in één keer afschaffen.

2. Wordt de salderingsregeling in 2027 definitief afgeschaft?

Nee, de plannen zijn niet nog definitief. De Tweede Kamer heeft inmiddels met de afschaffing van de salderingsregeling ingestemd, maar de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Naar verwachting gebeurt dit in december 2024.

3. Waarom wil het kabinet de salderingsregeling afschaffen?

Een belangrijke reden waarom het kabinet de salderingsregeling in 2027 wil afschaffen, is dat het belastinginkomsten misloopt door de regeling. Over gesaldeerde stroom betaal je als consument namelijk geen energiebelasting en btw. Daarnaast wil het kabinet met de afschaffing van de salderingsregeling zonnepaneeleigenaren stimuleren meer zonnestroom zelf te verbruiken.  

4. Wat komt er voor het salderen in de plaats?

Na het afschaffen van de salderingsregeling in 2027, krijg je voor zonnestroom die je aan het elektriciteitsnet levert een terugleververgoeding van je energieleverancier. De eerste drie jaar moet deze vergoeding minimaal 50% zijn van het tarief dat je aan je energieleverancier betaalt voor stroom. Dit heeft de Tweede Kamer bepaald. Daarna mag je energieleverancier zelf bepalen hoe hoog de terugleververgoeding is. Wel moet deze ‘redelijk’ zijn. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet beoordelen of terugleververgoedingen redelijk zijn.

5. Verdwijnen de terugleverkosten na afschaffing van de salderingsregeling?

Vrijwel alle energieleveranciers rekenen tegenwoordig terugleverkosten voor stroom die je als zonnepaneeleigenaar aan het stroomnet levert. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, zullen deze waarschijnlijk dalen maar niet verdwijnen. Energieleveranciers rekenen deze terugleverkosten, omdat zij bij klanten met zonnepanelen hogere kosten hebben. Dit komt voor een belangrijk deel door de salderingsregeling. Als deze verdwijnt, moeten de bijbehorende terugleverkosten vervallen. Dat heeft de Tweede Kamer bepaald. Maar energieleveranciers hebben ook andere extra kosten. Deze blijven bestaan en mogen zij ook blijven doorberekenen. 

Lees meer over terugleverkosten zonnepanelen

6. Ik heb zonnepanelen, wat merk ik van afschaffing van de salderingsregeling?

Na afschaffen van de salderingsregeling zal je energierekening helaas omhoog gaan. De terugleververgoeding zal namelijk lager zijn dan de prijs die je nu krijgt voor stroom die je saldeert. Als je nog niet zo lang geleden zonnepanelen hebt gekocht, zal het jammergenoeg ook langer duren voordat je deze hebt terugverdiend.

Lees meer over terugverdientijd zonnepanelen

7. Wat kan ik doen om de gevolgen van afschaffing van de salderingsregeling te beperken?

Je kunt de financiële gevolgen van afschaffing van de salderingsregeling straks beperken door zoveel mogelijk van je zonnestroom zelf te verbruiken. De prijs die je dan krijgt voor teruggeleverde stroom zal in veel gevallen namelijk lager zijn dan de prijs die je betaalt voor stroom die je afneemt van je energieleverancier. Daarnaast heeft dit als voordeel dat je minder terugleverkosten hebt. Het is alleen nog niet zo gemakkelijk om meer zonnestroom zelf te verbruiken. De meeste mogelijkheden heb je wanneer je een elektrische auto of warmtepomp hebt.

Lees meer over zelf gebruiken stroom zonnepanelen

8. Ik wil zonnepanelen kopen, wat zijn de gevolgen voor mij?

Als je overweegt om zonnepanelen te kopen, heeft de afschaffing van de salderingsregeling op twee manieren gevolgen voor je:

  • Je verdient je zonnepanelen minder snel terug dan met de salderingsregeling. Goed om te weten: hoe eerder je de zonnepanelen koopt, hoe langer je nog kan salderen en hoe sneller je deze dus terugverdient. Lees meer over terugverdientijd zonnepanelen
  • Het wordt lastiger om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Vroeger was het simpel: toen was het verstandig als je zonnepanelen op jaarbasis ongeveer evenveel opwekten als je zelf verbruikte. Door het salderen kwam je energierekening dan uit op nul. Maar zonder salderingsregeling ziet de rekensom voor het benodigde aantal zonnepanelen er heel anders uit. Hoe precies, is op dit moment lastig te zeggen. In ieder geval is het dan goed om te kijken naar de volgende factoren: je elektriciteitsverbruik, op welke momenten je vooral stroom verbruikt, hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken en wanneer, hoeveel van je stroom je zelf kunt verbruiken, de hoogte van de terugleververgoeding en terugleverkosten.

9. Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis vindt het een slechte zaak dat het kabinet de salderingsregeling wil afschaffen zonder dat hiervoor iets in de plaats komt. Zij roept het kabinet op met een alternatief plan te komen om consumenten te beschermen tegen energieleveranciers en zonnepanelen te stimuleren. Dat is belangrijk, omdat zonnepanelen consumenten helpen grip te krijgen op hun energierekening en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Daarom moeten zonnepanelen voor iedereen blijven lonen.

Lees meer over ons standpunt

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 100.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Tags

  • Appartementseigenaar
  • Huiseigenaar
  • Verduurzamen
  • Verduurzamen-Zonne-energie

Lees ook

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube