Heteluchtverwarming
Heteluchtverwarming is een manier om je woning te verwarmen. Hoe werkt dit type verwarming? En kun je dit systeem ook verduurzamen? Wij geven antwoord op deze vragen en leggen uit hoe heteluchtverwarming werkt.
Heteluchtverwarming: zo werkt het
Heteluchtverwarming is een centraal verwarmingssysteem waarbij de lucht door een centrale warmteopwekker wordt verwarmd. Vervolgens wordt de verwarmde lucht door middel van een ventilator via luchtkanalen en roosters de woning ingeblazen. De luchtroosters worden vaak in de vloer, de wanden en in het plafond geplaatst. In oudere woningen zitten ze meestal in de vloer. Bij de meeste systemen wordt de warmte opgewekt door middel van een directe gestookte aardgasketel of een aardgas gestookte standaard cv-ketel. Vaak kan heteluchtverwarming ook koelen en ventileren. Bij heteluchtverwarming wordt onderscheid gemaakt in twee verschillende systemen: direct gestookte en indirect gestookte verwarming.
Direct gestookt
Bij een direct gestookt verwarmingssysteem wordt de koude lucht in een centrale warmteopwekker opgewarmd, bijvoorbeeld met aardgas, en direct door middel van een ventilator de kanalen in geblazen. De warmteopwekker en de ventilator zitten in één apparaat. De warmteopwekker, meestal een gasgestookte luchtverwarmingsketel (luchtverwarmer), wordt alleen gebruikt voor verwarming. Een cv-ketel of elektrische boiler zorgt voor warm tapwater.
Indirect gestookt
Bij een indirect gestookte luchtverwarmer wordt de warmte eerst opgewekt in een centrale opwekker, bijvoorbeeld een cv-ketel. Vervolgens wordt deze warmte met water in de verwarmingsleidingen naar de luchtverwarmingsunit, ook wel luchtverwarmer genoemd, gepompt. In deze unit zit een warmtewisselaar, een soort radiator, die de warmte van het water overdraagt aan de lucht. Deze warme lucht wordt door middel van een ventilator de kanalen in geblazen naar de woning. Wordt een cv-ketel als centrale opwekker gebruikt, dan zorgt deze ook vaak voor warm water. Er hoeft dan geen apart apparaat geplaatst te worden voor het warme water. Bij direct gestookte luchtverwarming is dit wel nodig.
Voor -en nadelen heteluchtverwarming
Voordelen luchtverwarming
- Woning of ruimte is snel op de gewenste temperatuur
- Comfortabel door inblazen koele of warme lucht
- Energiezuinig
- Mogelijkheid om de lucht te filteren
- Combineren hr-ketel, warmtepomp en stadsverwarming mogelijk
- Geen radiatoren of convectoren nodig
- Vrijheid in keuze van vloerbedekking
- Kan gecombineerd worden met ventilatiesystemen
- Mogelijkheid om aan te brengen.
Nadelen luchtverwarming
- Minder geschikt voor bestaande woningen, omdat de kanalen door de hele woning moeten worden aangelegd.
- Vervuiling van de kanalen, bijvoorbeeld stof bij vloerroosters
- Via de kanalen kan geluid zich verplaatsen naar andere ruimtes
- Bij direct gestookte luchtverwarming is een aparte voorziening nodig voor warm tapwater, bijvoorbeeld een boiler
- Beperkt aantal installateurs hebben kennis van deze techniek
- Zoneregeling en temperatuurregeling per ruimte is beperkt mogelijk.
Onderhoud heteluchtverwarming
Luchtverwarming raakt naar verloop van tijd vervuild. Het is daarom belangrijk om de luchtkanalen regelmatig schoon te maken zodat er gezonde lucht in de woning blijft komen en het systeem langer meegaat. Wanneer het systeem meer geluid maakt dan je bent gewend of je energierekening hoger uitvalt dan normaal, kan dit betekenen dat je luchtverwarming toe is aan een onderhoudsbeurt. Schakel hiervoor een deskundige in.
Bestaande heteluchtverwarming verduurzamen
Er zijn verschillende mogelijkheden om heteluchtverwarming te verduurzamen. Welke optie het meest geschikt is hangt af van een aantal factoren: de hoeveelheid warme lucht die nodig is om de woning op temperatuur te brengen, de beschikbare ruimte bij de luchtverwarmer en de indeling van de woning. Laat altijd een deskundige installateur beoordelen welke methode het meest geschikt is in jouw woning. Onderstaand lichten we de volgende methode uit:
- Wtw ventilatie plaatsen
- Hybride warmtepomp plaatsen
- Indirecte warmteopwekker vervangen
- Kanaalverwarmer plaatsen
Wtw ventilatie plaatsen
Heeft je woning een centraal mechanisch afvoersysteem (MV-systeem), vervang deze dan door een . Dit is minder ingrijpend dan bij woningen zonder luchtverwarming. Bij het plaatsen van wtw ventilatie kan gebruikgemaakt worden van de bestaande afvoerkanalen van het MV-systeem en de toevoer kan rechtstreeks worden aangesloten op de toevoer van de luchtverwarmer. Door de warme lucht van de wtw ventilatie hoeft de luchtverwarmer minder hard te stoken en wordt de gefilterde lucht via de luchtkanalen en de roosters de ruimtes in geblazen. Heb je ventilatieroosters in de kozijnen, dan kun je deze dichtzetten of verwijderen. Deze oplossing is ook mogelijk voor woningen zonder centrale mechanische ventilatie. Houd er rekening mee dat er dan afvoerkanalen moeten worden aangebracht.
Lees meer over wtw ventilatieIndirecte warmteopwekker vervangen
Bij indirecte luchtverwarming kan de bestaande warmteopwekker, meestal een cv-ketel, vervangen worden door een duurzame warmtebron. Bijvoorbeeld een warmtepomp of levering van warmte door stadsverwarming. Het is daarbij wel van belang om te kijken of het alternatief voldoende warmte gelijktijdig aan de lucht kan afgeven. De ventilator van de luchtverwarmer heeft vaak een beperkte capaciteit en de luchtsnelheid mag ook niet te groot zijn. Dan kun je last krijgen van tocht.
Kanaalverwarmer plaatsen
Het is ook mogelijk om de bestaande heteluchtverwarming te vervangen door een kanaalverwarmer en die direct aan te sluiten op het kanalensysteem. Een kanaalverwarmer is een binnendeel van een lucht/lucht warmtepomp en is voorzien van een ventilator. De kanaalverwarmer vervangt de bestaande luchtverwarmer. Kanaalverwarmers worden vooral toegepast in de utiliteitsbouw, bijvoorbeeld achter verlaagde plafonds. Dit is geen standaardoplossing voor woningen dus niet elke luchtverwarmingsinstallateur biedt dit aan.
Aandachtspunten heteluchtverwarming
- In Nederland zijn er ongeveer 250.000 woningen met heteluchtverwarming. Door dit geringe aantal is er niet veel informatie te vinden over het verduurzamen van deze systemen.
- Op het gebied van luchtverwarming in woningen zijn er niet veel fabrikanten. De grootste is Brink Climate Systems. Hierdoor ben je vaak afhankelijk van het aanbod en de oplossingen van dit bedrijf. Ook voor onderhoud.
- Over de goede werking en het comfort van dit systeem zijn de meningen verdeeld. Sommige vinden het een fijne manier van verwarmen door de snelle werking van het systeem. Door de lucht direct te verwarmen voel je bij het aanzetten bijna direct de opgewarmde lucht. Er zijn ook huishoudens die het systeem inmiddels hebben vervangen door een meer traditioneel verwarmingssysteem. Meestal vanwege discomfort, zoals geluid, luchtstroming en temperatuurverschillen tussen de verschillende ruimtes.
- Soms ervaar je bij luchtverwarming een droge lucht. Toch is deze niet droger dan bij andere systemen. Mogelijk is de lucht vervuild. Het reinigen van de kanalen kan dit voorkomen.
Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp
Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp en ontvang een vrijblijvend aanbod. Met de Warmtepompcheck ontdek je of jouw woning geschikt is.