Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackVerduurzaam je huis

Verbouwen en meteen verduurzamen?

Ga je verbouwen? Dan is dit je kans om te verduurzamen. Niet alleen omdat het je kosten bespaart, maar ook omdat het je huis meer waard maakt en je wooncomfort verhoogt. Lees ons verduurzamingsadvies voor elke verbouwing.

  • Gratis downloads voor een goede voorbereiding

  • Bouwkundig en financieel advies

  • Slimme tips van energie-experts

De slimmerik weet hoe!

De slimmerik weet hoe!

Man en vrouw staan buiten voor hun voordeur en houden isolatiemateriaal vast.

Vloerrenovatie

Er zijn nog veel huizen met een koude of tochtige begane grondvloer. Bij renovatie kan het een slimme overweging zijn om deze vloer helemaal te vervangen. Zeker wanneer deze nog niet is geïsoleerd of gebreken vertoont, zoals houtrot of betonrot. Het repareren van een vloer(constructie) is minder ingrijpend, maar als de vloer toch open moet, is dit je kans om de vloer (beter) te isoleren. Er gaat zeker 10% van de energie verloren via een niet-geïsoleerde vloer. 

Begane grondvloer vervangen

Het vervangen van de vloer is een ingrijpende maatregel. Als je een slecht geïsoleerde vloer hebt, is het verstandig om de vloer geheel te vervangen door een moderne goed geïsoleerde vloer. Zeker als het bijvoorbeeld gaat om een houten vloer met de nodige gebreken. Je verliest minder warmte en door een houten vloer te vervangen, komt er minder vocht vanuit de kruipruimte door de vloer de woning in. Bijkomend voordeel is dat je gelijk kunt kiezen voor vloerverwarming. Zowel met isolatie als vloerverwarming ga je minder gas verbruiken en kom je een stap dichterbij een (hybride) warmtepomp.

Meer over vloer vervangen

Vloerverwarming

Bij het vervangen van de begane grondvloer of het plaatsen van een uitbouw, kiest men vaak voor vloerverwarming. Met vloerverwarming kan je een stuk zuiniger verwarmen in vergelijking met traditionele radiatoren. Op termijn zorgt vloerverwarming voor lagere energiekosten, maar direct voor warmere voeten en een betere luchtkwaliteit.

Meer over vloerverwarming
Man kijkt onder het luik van de kruipruimte.

Gratis e-book Vloerisolatie

Is jouw woning ouder dan 1983, dan is de kans groot dat de woning nog geen vloerisolatie heeft. Vloerisolatie is de moeite waard en als je een kruipruimte hebt, zijn er meerdere constructies en materialen mogelijk. Wil je meer weten over vloerisolatie? We hebben alles voor je op een rij gezet in ons gratis e-book.

Van voorbereiding tot installatie
Voor- en nadelen isolatiematerialen
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Download het e-book

Uitbouw of aanbouw

Bij het plaatsen van een uitbouw of aanbouw kun je aardig de mist in gaan als je de verkeerde keuzes maakt. Zorg voor goede isolatie van de vloer, het dak, de muren en ramen. Denk ook na over duurzame(re) verwarming met bijvoorbeeld vloerverwarming en een dak dat (in de toekomst) zonnepanelen of groen(dak) kan dragen.

Isolatie

Met goede isolatie zorg je ervoor dat je in de winter de kou en in de zomer de warmte buitenhoudt. De isolatiewaarde van bijvoorbeeld het dak, de gevel of de vloer wordt Rc-waarde genoemd. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Voor nieuwe muren kies je voor een Rc-waarde van minimaal 4,7, voor de vloer: minimaal 3,5, het dak minimaal 6,3. Voor isolatieglas kies je minimaal HR++ glas, maar als je nieuwe kozijnen aan moet schaffen, kun je ook direct kiezen voor triple glas, dat isoleert nog beter.

Meer over isolatie

Verwarming

Bij het plaatsen van een uitbouw heb je de mogelijkheid om je huis efficiënter en duurzamer te verwarmen. Je hebt meerdere opties. Door vloerverwarming aan te leggen in de aanbouw, bespaar je direct op je stookkosten. Vloerverwarming verwarmt met een lagere temperatuur dus je cv hoeft daardoor minder hard te werken. Heb je nog geen Hr-ketel en hybride warmtepomp? Dan is dit een goede voorbereiding voor als je cv-ketel aan vervanging toe is. Een andere manier om minder gas te verbruiken is het plaatsen van een airco. Met de meeste moderne airco’s kan je niet alleen koelen, maar ook energie zuinig verwarmen. Vaste airco-units die lucht omzetten in warme of koude lucht noem je ook wel een lucht-lucht-warmtepomp. 

Meer over duurzaam verwarmen

Dakconstructie

De beste methode om een plat dak te isoleren is door het isolatiemateriaal op het dakbeschot te plaatsen. Je isoleert dan de buitenzijde van het dak. Dit is nodig wanneer je nu of in de toekomst zonnepanelen of een groendak wilt leggen. Je zorgt hiermee dat het isolatiemateriaal drukvast genoeg is en het gewicht kan dragen. 

Meer over dakconstructies en zonnepanelen
Man en vrouw zitten in de tuin en kijken samen op een tablet.

Handige checklist: Offertes opvragen voor isolatieglas

Of je nou voor een aanbouw, opbouw of dakkapel gaat, kies altijd voor isolerend glas, zoals HR-glas of tripple glas. Er zijn een aantal voorbereidingen die je kunt treffen voordat je in gesprek gaat met isolatiebedrijven. In deze checklist ontdek je hoe je een offerte goed controleert en welke belangrijke vragen je kunt stellen, zodat je de offertes ook goed kunt vergelijken.

Volledig en overzichtelijk
Bespaart tijd en geld
Geschikt voor iedere woning
Download gratis checklist

Een (gedeeltelijk) nieuw dak

Isoleren vanaf de buitenkant

Bij een plat dak moet bij grote gebreken of einde levensduur de dakbedekking vervangen worden. Een goed moment om je dak gelijk goed te isoleren. Bij het vervangen van dakpannen, bij houtrot in de dakconstructie of het plaatsen van een dakkapel, moet een groot gedeelte van het schuine dak opengemaakt worden. Is jouw woning gebouwd voor de jaren '70 en heeft een vorige bewoner nog niet geïsoleerd, dan is het sowieso slim om meteen het dak te isoleren. Isoleren vanaf de buitenkant is een klus voor een professioneel klussenbedrijf, aannemer of dakdekker. Let in dit geval op:

  • Bij uitbesteden aan klusbedrijf: check of deze is aangesloten bij de branchevereniging van klussenbedrijven.
  • Bij uitbesteden aan een dakdekkersbedrijf voor platte daken: check of deze is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals Vebidak.
  • Bij uitbesteden aan een dakdekkersbedrijf voor hellende daken: check of deze is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals Bouwend Nederland

Isoleren vanaf de binnenkant

Wil je de zolder verbouwen of alleen energie besparen dan kun je het beste het dak isoleren van binnenuit. De meeste energie, zo'n 40%, verdwijnt namelijk via het dak van de woning. Deze klus kun je uitbesteden, maar je kunt ook zelf aan de slag als je een ervaren doe-het-zelver bent.

Meer over schuin dak isoleren binnenzijde Meer over plat dak isoleren binnenzijde
Man en vrouw kijken samen op een tablet.

Gratis checklist: Offertes opvragen voor dakisolatie

Je wilt je dak isoleren en dit wil je uitbesteden. Hoe pak je dit aan? In onze checklist ontdek je hoe je een offerte goed controleert en welke belangrijke vragen je kunt stellen aan een isolatiebedrijf. 

Bespaart tijd en stress
Focus op kwaliteit en kostenbesparing
Compleet en overzichtelijk
Download de checklist

Groendak

Ga je een plat dak vervangen of heb je een uitbouw met een plat dak? Dan kun je kiezen voor een groendak. Een groendak isoleert in de winter en houdt de woning koeler in de zomer. Een groendak is geen vervanging van goede dakisolatie. Een groendak kan 60 tot 80 procent meer regenwater vasthouden dan bijvoorbeeld een bitumen dak. Daarmee beperkt een groendak overlast van overtollig water. 

12 vragen over groendak
Een dak met begroeiing van planten en bloemen.

Zonnepanelen

Laat je op je (nieuwe) dak of aanbouw zonnepanelen plaatsen, dan kun je een groot gedeelte van het jaar je eigen stroom opwekken. Panelen moeten bij voorkeur op het zuiden, oosten of westen geplaatst worden en ze kunnen zowel op een schuin dak als een plat dak gemonteerd worden. Hoeveel zonnepanelen je aanschaft is afhankelijk van je budget, je energieverbruik en hoeveel plek je op je dak hebt.

Lees hoeveel zonnepanelen je nodig hebt
"De investering van de zonnepanelen heb ik inmiddels dik terugverdiend", vertelt Gerda. "Het is lonend om mijn eigen energie op te wekken: ik betaal een voorschot van een tientje per maand."
Man en vrouw staan op straat en wijzen naar zonnepanelen op een dak.

Slimme checklist: Offertes opvragen voor zonnepanelen

Er is veel minder vraag naar zonnepanelen en daarom is de prijs in 2024 flink gedaald. Wat betreft je onderhandelingspositie is dit hét moment om zonnepanelen te kopen, maar je moet het slim aanpakken. Vraag meerdere offertes op en stel goede vragen. Onze checklist helpt je op weg!

Bespaart tijd en geld
Bevat alle belangrijke criteria
Betrouwbare ondersteuning
Download checklist

Wanden en kozijnen

Nieuwe kozijnen met isolatieglas

Heb je oude kozijnen met houtrot of kozijnen die niet goed afsluiten? Dan heb je waarschijnlijk ook slecht isolerend glas. Op deze manier gaat er veel warmte verloren en dat merk je aan je energierekening. Nieuwe kozijnen, vooral met HR++glas, triple glas of vacuümglas, zorgen voor betere isolatie. Bovendien dragen moderne kozijnen bij aan het verminderen van tocht en geluidsoverlast, wat het wooncomfort verhoogt. Vaak zijn deze kozijnen ook gemaakt van duurzame materialen zoals FSC-gecertificeerd hout, gerecycled kunststof of aluminium.

Meer over kozijnen vervangen

Muren isoleren

Bij huizen die gebouwd zijn na 1920 bestaat de gevel vaak uit een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een spouwruimte. Als de spouw nog niet geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren, maar dit kan opgelost worden met spouwmuurisolatie. Heb je geen spouw dan kun je de gevel alleen vanaf de binnenkant of de buitenkant isoleren. Bij een complete renovatie van de gevel wordt vaak gekozen voor gevelisolatie aan de buitenkant. Bij de verbouwing van een schuur of ruimte waar het altijd koud of vochtig blijft, kun je het beste kiezen voor gevelisolatie van binnenuit. 

Meer over gevelisolatie

Decentrale Wtw ventilatie

Als je je woning beter gaat isoleren, moet je voorkomen dat je het huis "luchtdicht" maakt. Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Bovendien zorg je er met ventileren voor dat er vocht uit huis verdwijnt. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Wanneer er geen toevoerkanalen aanwezig zijn vanuit je centrale ventilatiesysteem en je deze niet wilt of kunt aanleggen, is decentrale wtw ventilatie een oplossing. Bij decentrale ventilatie wordt elke ruimte apart geventileerd via een wtw unit in de buitengevel. Je kunt zelf kiezen in welke ruimte je dat doet. Een warmte terugwininstallatie gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hierdoor gaat er weinig warmte en dus energie verloren.

Meer over wtw ventilatie
Man en vrouw en kind aan tafel

Subsidiecheck: Ontdek je financieringsmogelijkheden

Als je gaat verbouwen en energiebesparende maatregelen neemt, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp zijn er veel financiële hulpmiddelen. Er zijn landelijke en regionale subsidies, leningen en mogelijkheden om je hypotheek te verhogen. Met onze subsidiecheck krijg je een overzicht van alle mogelijkheden per gemeente.

Maximaliseer je besparingen
Lokale en landelijke informatie
Met enkele klikken een volledig overzicht
Naar de Subsidiecheck

Ontdek onze diensten voor verduurzamen

Energielabel

Woning verkopen of verduurzaamd? Regel een energielabel

Direct aanvragen

Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Goede zonnepanelen voor een scherpe prijs

Meer informatie

Collectieve Inkoop Warmtepomp

Bespaar op gas met een hybride warmtepomp.

Doe mee

Collectieve Inkoop Isoleren

Goed isolatie-advies en vakkundige uitvoering

Meer informatie

Collectieve Inkoop Energie

Schrijf je in en stap over naar een ander energiecontract

Doe mee

Energievergelijker

Vergelijk snel en makkelijk energiecontracten.

Bekijk je voordeel

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube