Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackHypotheekvormen

Aflossingsvrije hypotheek

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Veel van deze hypotheken bereiken in de komende jaren hun einddatum. Geldt dat ook voor jouw hypotheek? Lees hier alles wat je moet weten over aflossingsvrij.

Man achter bureau met laptop en ordner.
Lees ook: aflossingsvrije hypotheek voor starters

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum alleen rente betaalt. Omdat je niet aflost, moet je de lening op de einddatum in één keer aflossen. Je hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde, tenzij je ervoor kiest om onderweg aflossingen te doen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar.

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Het woord zegt het al: bij een aflossingsvrije hypotheek los je niet af, je betaalt maandelijks alleen rente. Is de looptijd van je hypotheek voorbij, dan moet je de lening in principe in één keer betalen. Meestal kun je de hypotheek hierna verlengen of oversluiten. Dit hangt af van de voorwaarden van de geldverstrekker. Die kijkt onder andere naar je inkomen en de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. 

Wanneer moet ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen?

De meeste aflossingsvrije hypotheken lopen af na 30 jaar. Kortere looptijden komen ook voor. Bij sommige geldverstrekkers, zoals de Rabobank, loopt de hypotheek gewoon door en is er geen einddatum. De einddatum van je aflossingsvrije hypotheek vind je terug in de hypotheekakte en/of in de hypotheekofferte. Je kunt de einddatum natuurlijk ook navragen bij je geldverstrekker of hypotheekadviseur.

Meestal krijg je een half jaar tot een jaar van tevoren bericht van je geldverstrekker dat de einddatum van je aflossingsvrije hypotheek nadert. Wil of kun je op de einddatum niet aflossen, ga dan op tijd om tafel met je hypotheekadviseur en bespreek de mogelijkheden. Zet voorafgaand aan het gesprek je huidige en toekomstige (pensioen)inkomen op een rij en neem de meest recente WOZ-beschikking van je woning mee.

Kun jij straks je aflossingsvrije hypotheek nog betalen?

Is jouw hypotheek nog betaalbaar bij einde looptijd of pensionering? Beantwoord een aantal vragen en ontdek of je straks financieel tekort komt en nu in actie moet komen of neem  op met jouw geldverstrekker of hypotheekadviseur.

vrouw belt aan tafel met tablet

Inzicht in je hypotheekmogelijkheden

Speciaal voor leden van Vereniging Eigen Huis hebben we De Hypotheekwacht ontwikkeld. Het is een online omgeving waarin je zelf je hypotheek onder de loep kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of jouw overlijdensrisicoverzekering goedkoper kan en wat dit je maandelijks oplevert. Of - als je een aflossingsvrije hypotheek hebt - je deze nog kunt betalen als je met pensioen gaat. 

Naar Hypotheekwacht

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek verlengen?

Verlengen op de einddatum

Als je aan de voorwaarden van de geldverstrekker voldoet, kun je de hypotheek op de einddatum verlengen of oversluiten. Daarbij is je (toekomstige) inkomen belangrijk. Verder kijkt de geldverstrekker naar de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Een aflossingsvrije hypotheek mag meestal niet hoger zijn dan 50% van de woningwaarde. Is je hypotheek hoger, dan moet je dat deel voortaan maandelijks aflossen.

Vervroegd verlengen

Heeft jouw aflossingsvrije hypotheek een resterende looptijd van maximaal 10 jaar, dan kun je deze bij de meeste geldverstrekkers vervroegd verlengen. Hierbij toetsen ze op inkomen (nu en bij pensioen) en woningwaarde. Door je hypotheek vervroegd te verlengen voorkom je financiële onzekerheid in de toekomst, bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat en je inkomen lager wordt. 

Een goed moment om je aflossingsvrije hypotheek vervroegd te verlengen is aan het einde van je rentevaste periode. Verleng je de looptijd met bijvoorbeeld 30 jaar, dan kun je voor een lange renteperiode kiezen. Zo heb je weer voor lange tijd zekerheid over de maandlasten. Ook als het einde van je rentevaste periode nog even duurt, kun je vervroegd verlengen. Ga in gesprek met je hypotheekadviseur over de mogelijkheden en voorwaarden. Mogelijk betaal je boeterente.

Heb je een hypotheek met NHG, dan verlies je bij (vervroegd) verlengen de NHG-garantie. Ook voor eventuele andere hypotheekdelen. Spreek dit eerst goed door met je hypotheekadviseur voordat je besluit om de looptijd te verlengen. 

Bestaat je hypotheek uit meerdere delen? Dan is het niet altijd mogelijk alleen de looptijd van het aflossingsvrije deel te verlengen. Vaak moet je dan de looptijd van alle hypotheekdelen aanpassen. Bespreek met een hypotheekadviseur wat in jouw situatie het beste is.

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker? 

Of je je aflossingsvrije hypotheek kunt oversluiten, hangt af van de voorwaarden van de nieuwe geldverstrekker. Meestal mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan de helft van de woningwaarde, soms is een hogere aflossingsvrije hypotheek mogelijk. 

Is de rente nog aftrekbaar als ik mijn aflossingsvrije hypotheek verleng of oversluit?

Na 30 jaar heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor je maandlasten meestal stijgen. Heb je de hypotheek afgesloten vóór 2001, dan is de rente nog tot 2031 aftrekbaar. Is je hypotheek later afgesloten, dan heb je vanaf dat moment recht op 30 jaar renteaftrek. Een voorbeeld: is de hypotheek afgesloten in 2005, dan is de rente aftrekbaar tot 2035.

Hoeveel aflossingsvrije hypotheek mag ik meenemen bij verhuizen?

Of je de aflossingsvrije hypotheek kunt houden bij een verhuizing, hangt af van de mogelijkheden bij je geldverstrekker. Bij de meeste geldverstrekkers mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de woningwaarde, ook al had je op je vorige huis een hoger gedeelte aflossingsvrij. 

Hoe kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks tenminste 10 tot 20% boetevrij aflossen. Wil je meer aflossen, vraag dan eerst na of je boeterente moet betalen. Op het moment dat je rentevaste periode vervalt, mag je onbeperkt extra aflossen.  

Aflossen tijdens de looptijd kan op verschillende manieren:

  • Met spaargeld. Houd er rekening mee dat je dit geld niet meer kunt ‘terugboeken’. Je moet het geld dus wel echt kunnen missen.
  • Door sparen of beleggen. Als je een nieuwe renteperiode ingaat, veranderen je maandlasten waarschijnlijk. Is de nieuwe hypotheekrente lager, dan kun je de besparing opzij zetten en later gebruiken voor aflossing. Kies je voor beleggen, laat je dan goed informeren over de risico's. 
  • Door (een deel van) de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een hypotheekvorm met een maandelijkse aflossing, zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan is er meestal  geen reden tot zorg, vinden wij. Voor de meeste huiseigenaren zijn de lasten van de aflossingsvrije hypotheek nu en ook in de toekomst goed betaalbaar en daarom is er ook geen aanleiding om de aflossingsvrije hypotheek aan te passen of om te zetten naar een andere hypotheekvorm. Wel is het verstandig om dit regelmatig te controleren. Door een rentestijging, daling van het inkomen of vervallen van de renteaftrek kan de situatie wijzigen. Neem hiervoor contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Onderzoek en bespreek dan meteen of het verstandig is om de looptijd van jouw aflossingsvrije hypotheek alvast te verlengen, zodat je weer een langere periode zekerheid hebt. 

Lees meer over aflossingsvrij

Nog even dit...

man en vrouw spelen met kind aan tafel

Als huiseigenaar wil je zorgeloos wonen. Vereniging Eigen Huis helpt je daarbij:

  • We komen op voor jouw belangen in politiek Den Haag
  • We adviseren je bij het onderhoud en verbouwen van je woning 
  • We helpen je besparen op je woonlasten
  • We geven tips voor veilig en gezond wonen 
  • En nog veel meer …

 Word daarom lid voor slechts € 35,50 per jaar. Samen staan we sterker.

Word nu lid

Tags

  • Huiseigenaar
  • Hypotheek
  • Wonen

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube