Kennisbank
Heb ik recht op schadevergoeding bij weigering van de oplevering van mijn nieuwbouwwoning?
Als je de oplevering van je nieuwbouwwoning terecht geweigerd hebt, kun je aanspraak maken op vergoeding van de schade die je daardoor hebt. In de aannemingsovereenkomsten van SWK, Woningborg en BouwGarant is een vaste schadevergoeding opgenomen van (meestal) 0,25 promille van de aanneemsom per dag.
Is de werkelijke schade hoger dan de bepaalde schadevergoeding, dan kun je ook het meerdere eisen.
Aandachtspunten
- Als de woning niet voor bewoning gereed is, teken dan niet voor de oplevering van de woning. Laat je bij oplevering bijstaan door een bouwkundige via Vereniging Eigen Huis om te laten beoordelen of het huis voor bewoning gereed is.
- Zorg dat er een opnamerapport wordt opgesteld, in plaats van een opleveringsrapport. In dit opnamerapport staan de punten benoemd die ervoor zorgen dat de woning niet voor bewoning gereed is. Daarnaast staat er duidelijk in vermeld dat de oplevering niet is doorgegaan.
- Is er geen opnamerapport of formulier opgesteld waaruit blijkt dat de woning niet gereed was? Stuur dan direct na de opname een aangetekende brief aan de ondernemer, waarin je vastlegt dat je de oplevering hebt geweigerd. Schrijf in de brief ook de punten op waardoor de woning niet voor bewoning gereed is.
- Accepteer de sleutels alleen nadat je samen met de ondernemer een hebt getekend.
- Stuur zo snel mogelijk een aangetekende brief naar de ondernemer waarin je aanspraak maakt op de eventuele contractuele boete wegens uitstel van de oplevering.
Hoe nu verder
- Meld de situatie zo nodig aan je rechtsbijstandverzekeraar of maak gebruik van juridische dienstverlening van Vereniging Eigen Huis.