Kennisbank
Kan een houten vloer worden geïsoleerd met purschuim?
De onderkant van een houten vloer kan met purschuim worden geïsoleerd. Vooraf moet de houten vloer goed geïnspecteerd worden of deze geschikt is. Daarnaast is het belangrijk dat het purschuim op de juiste manier wordt aangebracht. Het is de bedoeling dat het purschuim een isolerende laag vormt, zodat vocht vanuit de kruipruimte geen toegang meer krijgt tot de houten vloerconstructie.
Het is aan te raden om eerst de buitenmuren te isoleren voordat je de houten vloer laat isoleren. Bij spouwmuren is dit het vullen van de spouw. Heb je geen spouwmuur? Laat dan de buitenzijde van de muur isoleren. Plaats liever niet een voorzetwand aan de binnenzijde van de woning.
Vochtgehalte in de vloer
Opgesloten vocht dat in de vloerconstructie aanwezig is of via de funderingswanden in de balklaag trekt, kan op termijn houtrot veroorzaken in de vloerconstructie. Het vochtgehalte in de houten vloerconstructie mag maximaal 20 % bedragen. Houd rekening met de huidige en de toekomstige afwerking aan de bovenzijde van de houten vloer. Het dampdicht opsluiten van in het hout aanwezig vocht kan houtrot en bruinrot veroorzaken in de houten vloerconstuctie. Dit gebeurt alleen als er aan de bovenzijde van de vloer een dampdichte laag is aangebracht, bijvoorbeeld een onderfolie of een dampdichte vloerbedekking.
Eisen kruipruimte ventilatie
In de Beoordelingsrichtlijnen of Uitvoeringsrichtlijn van de certificerende instantie staan de eisen waaraan de kruipruimteventilatie moet voldoen. De ventilatie mag niet geblokkeerd zijn, er moet altijd een lichte luchtstroming in de kruipruimte aanwezig zijn. Bodemisolatie of kruipruimtefolie is niet noodzakelijk in combinatie met een vloer die geïsoleerd wordt met purschuim.
Het aanbrengen van purschuim
De onderkant van de houten vloer moet over het gehele oppervlakte voorzien zijn van dezelfde dikte. Deze wordt in verschillende lagen van rond de 2 cm (maximaal 4 cm) aangebracht. Een isolatiedikte van 6 cm is goed voor een van rond de 2,2. De houten balken moeten dekkend mee geïsoleerd worden.
Als er geen isolatie op de balken is aangebracht zal de temperatuur te laag zijn met mogelijke oppervlaktecondensatie als gevolg. Bij een gesloten cellige/dampdichte pur zal er weinig tot geen vocht bij het hout komen.
Daarnaast moeten de bovenste 30 cm van de funderingsmuur worden mee gespoten. De dikte van de isolatie op de funderingsmuur mag, van boven naar beneden gezien gelijkmatig afnemen tot 0 cm. De vrije ruimte tussen het isolatiemateriaal en de bodem mag na het aanbrengen van de isolatie niet minder zijn dan 35 cm.
Veiligheid
Tijdens de isolatiewerkzaamheden wordt bewoners geadviseerd hun woning te verlaten. De bewoner kan, twee uur nadat de isolatiewerkzaamheden klaar zijn, weer in de woning.
De kruipruimte zelf, waarin de isolatiewerkzaamheden hebben plaatsgevonden, kan na 2 weken opnieuw betreden worden. Het is aan te raden de woning na de isolatiewerkzaamheden goed te ventileren.
Aandachtpunten
- Het purschuim moet een KOMO-attest hebben als bewijs dat het product geschikt is voor de toepassing. Geef uitsluitend opdracht aan bedrijven die gecertificeerd zijn voor dit werk. Gecertificeerde bedrijven zijn gehouden aan het werken met uitsluitend geattesteerd materiaal. Er zijn diverse geattesteerde systemen voor toepassing in kruipruimtes met een gesloten cel en één geattesteerd systeem met een open cel.
- Hoe dikker het materiaal wordt aangebracht, hoe beter de isolatiewaarde.
- Niet geïsoleerde verwarmingsleidingen kunnen het beste geïsoleerd worden voordat de vloer geïsoleerd wordt.
- Werk losliggende kabels weg in een beschermende buis.
- Eventuele lekkages van de riolering en waterleiding moeten eerst worden opgelost.
- Op de bodem van de kruipruimte mag geen water staan.
- Gebreken aan de houten vloer moeten eerst hersteld worden.
- Vochtproblemen zoals koudebruggen, optrekkend- en doorslaand vocht moeten eerst hersteld worden.
- Leidingdoorvoeren moeten dusdanig worden afgedicht dat het schuim niet aan de bovenzijde van de vloer kan komen.
- Het kruipluik moet aan de onderzijde geïsoleerd zijn en luchtdicht aansluiten.
- Bij verwarmen met een cv-ketel in combinatie met radiatoren en vloerverwarming is het advies om een dikkere isolatielaag aan te brengen. Hiermee voorkom je dat veel warmte van de vloerverwarming naar de kruipruimte wegstroomt.