Wat mag het VvE-bestuur doen met ongebruikte fietsen in de gemeenschappelijke fietsenstalling?
Wat het VvE-bestuur mag doen, als er lange tijd een ongebruikte fiets in de gemeenschappelijke ruimte staat, hangt af van de regels die gelden in de VvE vanuit het en het .
In de modelreglementen zijn bepalingen opgenomen over het gebruik van gemeenschappelijke gedeelten en over het plaatsen van voertuigen (fietsen) in de gemeenschappelijke ruimte.
In het huishoudelijk reglement kunnen aanvullende regels staan over het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten en specifiek rondom het plaatsen van fietsen. Ook kunnen er specifieke bepalingen opgenomen zijn rondom de gevolgen van ongebruikte fietsen (weesfietsen / fietswrakken).
Als een eigenaar zich niet houdt aan de regels die gelden binnen de VvE, dan kan het bestuur op basis van de overtredingsbepaling in het splitsingsreglement een waarschuwing en vervolgens een boete opleggen.
Aandachtspunten
Kijk in het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement welke regels gelden in de VvE.
De VvE mag regels stellen over het gebruik van gemeenschappelijke gedeelten, bijvoorbeeld over het plaatsen van fietsen in de gemeenschappelijke ruimte, als het splitsingsreglement daarover nog geen bepalingen bevat.
Staan in het splitsingsreglement al bepalingen over het plaatsen van fietsen in de gemeenschappelijke gedeelten, dan mag de vergadering alleen nog aanvullende regels stellen.
Regels, die in strijd zijn met de wet of het splitsingsreglement, zijn nietig.