Kabinet zet in op beter geïsoleerde woningen met Nationaal Isolatieprogramma
Vereniging Eigen Huis is blij dat het Nationaal Isolatieprogramma huiseigenaren gaat helpen om woningen makkelijker te isoleren. De vereniging pleit hier al lange tijd voor.
Op zaterdag 2 april kondigde het kabinet het Nationaal Isolatieprogramma aan. Het doel hiervan is dat er in 2030 2,5 miljoen woningen zijn geïsoleerd. Vereniging Eigen Huis stuurde de Tweede Kamer vorig jaar juni een brief waarin werd gepleit voor een ambitieus isolatieprogramma. Ook pleitte de vereniging voor extra aandacht voor huiseigenaren met een laag energielabel.
Uit onderzoek van de vereniging werd al duidelijk dat veel huiseigenaren wel willen isoleren, maar dat gebrek aan geld, kennis én de ingewikkelde subsidiemaatregelen vaak flinke barrières vormen. De vereniging vroeg het kabinet daarom meerdere malen om met nieuwe stimuleringsmaatregelen te komen, om mensen te ontzorgen en om verplichtingen en barrières weg te nemen.
De vereniging verwacht dat het Nationaal Isolatieprogramma veel van deze belemmeringen wegneemt. Zo worden subsidiemaatregelen aangepast en krijgen mensen meer hulp bij het isoleren van hun woning.
Op dit moment ontvangt een woningeigenaar alleen subsidie als er twee of meer isolatiemaatregelen gelijktijdig worden genomen. Vanaf januari 2023 wordt het ook mogelijk om subsidie aan te vragen bij één isolatiemaatregel. Deze maatregel gaat ook gelden voor VvE’s, waarvoor er een centrale regeling komt die het aanvragen en uitvoeren van maatregelen moet gaan versimpelen en versoepelen. Daarnaast komen kleine VvE's in de tweede helft van 2022 ook in aanmerking voor financiering via het Nationaal Warmtefonds voor verduurzaming.
Mensen met een slecht geïsoleerde woning (label E,F,G) kunnen straks extra ondersteuning krijgen, waarbij gemeenten het voortouw moeten nemen. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om isolatiesubsidie toe te kennen aan doe-het-zelvers.
Zorgen voor morgen
De maatregelen uit het Nationaal Isolatieprogramma moeten nog worden uitgewerkt en de meeste zullen pas in 2023 in werking treden. Dit betekent dat mensen die nu met isolatiesubsidie hun huis energiezuiniger willen maken om de hoge energielasten te beperken, niet op korte termijn kunnen worden geholpen. Daarnaast zijn er al lange wachttijden door het tekort aan gekwalificeerd personeel en de lange leveringstijden van bijvoorbeeld (hybride) warmtepompen en zonnepanelen.
Verplichting
In het Nationaal Isolatieprogramma wordt ook gesproken over verplicht verduurzamen bij de aan- en/of verkoop van de woning. Een verplichting om de woning die van eigenaar verandert te verduurzamen, bijvoorbeeld tot een vooraf bepaald energielabel, is nog niet uitgewerkt. Vereniging Eigen Huis houdt deze ontwikkeling scherp in de gaten.