‘In app thuisbatterij zie je veel, maar niet alles’
In ons Energielab testen wij momenteel de thuisbatterij. Samen met 14 van onze leden. Elke maand vertelt een van hen over zijn of haar ervaringen. Dit keer: Leo Peeters uit Oirlo over het uitlezen en aansturen van de batterij.
Gepubliceerd: 3 februari 2025
Waarom een thuisbatterij
“Begin september zijn bij ons twee thuisbatterijen van 5 kilowattuur (kWh) geplaatst. We gebruiken deze om de stroom van onze zonnepanelen op te slaan zodat we deze later zelf kunnen gebruiken. Mijn droom is ooit zelfvoorzienend te worden en de stroomkabel aan de weg door te knippen.”
Hoe ik de batterijen volg
“Bij de batterijen hoort een applicatie. Daarin zie ik hoe vol ze zijn en of ze opladen of dat ik er juist stroom uit haal. In september – toen de zon nog volop scheen – zag je hoe de batterijen overdag oplaadden en ’s nachts langzaam leegliepen. De applicatie toont ook hoeveel stroom mijn zonnepanelen opwekken, hoeveel elektriciteit we in huis verbruiken en hoeveel stroom we terugleveren of juist afnemen van het net. Al met al best gebruiksvriendelijk, hoewel een aantal zaken nog beter zou kunnen. De getoonde grafieken geven een goede indruk, maar de precieze cijfers zijn niet of lastig uit lezen.”
Keuze uit verschillende instellingen
“De batterijen zelf direct aansturen kan niet. Ze zijn slim en sturen zichzelf aan. Wel kan ik kiezen uit verschillende instellingen. Nu slaan ze alleen stroom van mijn zonnepanelen op, maar ik kan er ook voor kiezen dat ze daarnaast in stroom handelen.”
Meerdere apps
“Naast die van mijn batterijen gebruik ik drie andere apps: eentje van mijn zonnepanelen, eentje van mijn energieleverancier en de HomeWizard-app. Daarin zie ik aanvullende gegevens over mijn panelen, energierekening en energieverbruik die niet in de thuisbatterij-applicatie zijn terug te vinden. Het zou misschien handig zijn met slechts één of twee apps, hoewel ik het nu ook prima vind. De cijfers in de verschillende apps komen trouwens goed overeen.”
Leuk om bij te houden
“Ik vind het leuk om regelmatig in al die apps te kijken. De ene dag doe ik dat wat meer dan de andere. In deze tijd van het jaar is er in de applicatie van de batterijen niet veel te zien. Mijn zonnepanelen wekken ’s winters bijna geen stroom op. De batterijen blijven zo goed als leeg.”
Over deze tester
- Thuisbatterij van: Sessy.
- Energiecontract: vast.
- Gebruikt batterij voor: opslaan stroom 36 zonnepanelen.
- Stroomverbruik: door een warmtepomp en eigen waterpomp heeft Leo een stroomverbruik van circa 10.000 kWh per jaar.
- Gezinssituatie: Leo test de batterij samen met zijn vrouw Paulien.
Wist je dat…
- …je de activiteiten van een thuisbatterij kunt volgen in een bijbehorende app?
- …je deze app vaak, maar niet altijd kunt koppelen aan je zonnepanelen?
- …het monitoren en aansturen van bijvoorbeeld een laadpaal of warmtepomp via de app van de thuisbatterij niet altijd mogelijk is? Hiervoor heb je een home energie management systeem nodig en zelfs dan kan het niet altijd.
- …je vrijwel altijd meerdere apps houdt voor je energiezaken?
- … je niet zelf kunt aangeven wanneer de batterij moet opladen? Dat bepaalt de batterij zelf aan de hand van een algoritme. Wel kun je kiezen tussen verschillende instellingen. Zo kun je instellen dat je batterij alleen stroom van je zonnepanelen opslaat, in stroom handelt of allebei.
Over onze thuisbatterij-test
Wat kan de thuisbatterij nu en in de toekomst voor huiseigenaren betekenen? Om daar achter te komen, test Vereniging Eigen Huis twee jaar lang de thuisbatterij. Dit is onderdeel van ons Energielab.
Lees meer over de test Lees de ervaringen van andere deelnemersLet op: thuisbatterij vaak nog niet rendabel
Belangrijk om te weten: als je nu een thuisbatterij koopt, is de kans reëel dat je deze niet terugverdient. Meer weten? Wij hebben de belangrijkste info over de thuisbatterij voor je op een rij gezet.
Lees meerPraat mee over thuisbatterij
Wil jij met andere huiseigenaren in gesprek over de thuisbatterij? Dat kan in onze community. Hier kun je jouw eigen ervaringen delen of juist vragen stellen aan anderen.
Praat meeOntvang updates thuisbatterij-test in je mailbox
Wil jij de ervaringen van de deelnemers elke maand in je mailbox ontvangen? Samen met het laatste nieuws over energie en verduurzaming? Schrijf je dan in voor onze Energienieuwsbrief.