Dakraam vervangen
Het vervangen van dakramen is een relatief makkelijke klus waarmee je al snel energie bespaart. Wij vertellen hoe je dit aanpakt, wat het kost en waar je op moet letten.
Wanneer dakraam vervangen?
In oudere huizen vind je vaak dakramen die niet of nauwelijks onderhouden zijn en door vocht vaak vlekkerig zijn of in het ergste geval in de hoeken al rot worden. Ook wanneer je nog een niet-geïsoleerd kunststof dakraam hebt of het dakraam te veel kou doorlaat of lekt, is het verstandig om je dakraam te vervangen.
Fabrikanten van dakramen werken vaak met standaardmaten die vaak ook al jaren worden gebruikt. Het voordeel van het dakraam vervangen voor dezelfde maat dakraam is dat het gat in het dak dan al de juiste maat heeft en er niet meer in de dakconstructie gezaagd hoeft te worden. Wil je een groter dakraam, let er dan op dat je niet zomaar in de draagconstructie (balken) gaat zagen. Er moeten eerst extra balken worden aangebracht om de stevigheid van de dakconstructie te behouden.
Type dakraam
Er zijn verschillende dakramen in wisselende uitvoeringen, materialen, afmetingen en kwaliteiten:
Uitzetvenster
Uitzetramen zijn er in verschillende kwaliteiten. Het zijn meestal simpelere dakramen dan tuimel- en uitzettuimelvensters. Uitzetvensters zijn gemiddeld kleinere dakramen. Bij uitzetramen zit het scharnier aan de bovenzijde van het dakraam en de bediening aan de onderzijde. Een oud dakraam werd vaak gemaakt van metalen, bijvoorbeeld van gietijzer. Later werden vaak simpele kunststof dakramen gemaakt. De meest simpele dakramen zijn niet geïsoleerd en voorzien van een kunststof (PE) draaideel. In verwarmde ruimtes kunnen deze beter vervangen worden door geïsoleerde dakramen.
Tuimelvenster
Tuimelventers scharnieren in het midden en worden aan de bovenzijde bediend. Dit type dakraam heeft meestal een vast kozijn. Het binnenraam is het draaiende gedeelte. Vaak is dit een houten dakraam en soms is deze van kunststof. Kunststof dakramen zijn beter bestand tegen vocht en worden daarom veel geplaatst in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Het voordeel van een tuimelvenster is dat ze helemaal omgedraaid kunnen worden waardoor ze gemakkelijk van binnenuit schoongemaakt kunnen worden.
Uitzettuimelvenster
Een uitzettuimelvenster is een combinatie van een uitzetvenster en tuimelvenster. Deze ramen kunnen zowel uitzetten, waardoor ze niet in de ruimte komen als tuimelen, waardoor ze ook van binnenuit schoongemaakt kunnen worden. Uitzettuimelvensters zijn duurder dan tuimelvensters.
Overige dakramen
Naast genoemde dakramen zijn er speciale dakramen. Bijvoorbeeld balkonramen die in geopende stand als balkon gebruikt kunnen worden. Ook zijn er speciale hulpstukken waarmee je meerdere dakramen met elkaar kunt combineren.
Kosten voor het vervangen van dakramen
De kosten van een nieuw dakraam zijn onder andere afhankelijk van de maat, het materiaal en het type dakraam (tuimelvenster of uitzettuimelvenster). Wil je je oude kleine dakraam vervangen voor een groter dakraam dan worden de kosten hoger. Een veel voorkomend merk dakramen is Velux of Fakro. Een Velux dakraam laten vervangen kost tussen de € 600 en € 1.500.
Opbrengst nieuwe dakramen
Je oude dakraam vervangen voor nieuwe zorgt onder andere voor een lagere energierekening. Veel energie gaat verloren via het dak van woningen. De nieuwe generatie dakramen zijn een stuk beter geïsoleerd en hebben een efficiënter ventilatiesysteem dan de oude. Ook hebben de dakramen een groter glasoppervlak waardoor er meer licht je woning binnenkomt. Wanneer je bij de aanschaf van je nieuwe dakraam ook gelijk kiest voor een rolgordijn of zonnewerking houd je in de zomer de warmte buiten. De nieuwe generatie dakramen hebben ook een langere levensduur. Met een relatief kleine investering gaat je woning er op vooruit.
Wat is de U-waarde?
Bij dakramen en kozijnen geeft de U-waarde aan hoeveel warmte er binnenblijft. Hoe lager de U-waarde hoe beter de dakramen de warmte binnenhouden.
Dakramen vervangen: stappenplan
Wil je nieuwe dakramen laten monteren dan kun je vooraf de volgende stappen nemen:
Stap 1: Kies het formaat
Bedenk vooraf of je dezelfde maat dakraam wil als je huidige dakraam. Behoud je dezelfde maat dan is de klus, afhankelijk van het aantal ramen, binnen een paar uur geklaard. Er kunnen redenen zijn waarom je een ander formaat dakraam wilt. Bijvoorbeeld als je voldoende daglicht in je woning mist of het raam onvoldoende ventilatie heeft doordat het kleiner is.
Stap 2: Kies het materiaal
Bepaal of je voor hout gaat of dat je voor de onderhoudsvrije kunststof variant gaat. De kenmerken van beide dakramen vind je bij type dakraam.
Stap 3: Kies het type dakraam
De verschillen tussen een tuimelvenster en uitzettuimelvenster benoemde we eerder al. Kies afhankelijk van je budget en de kenmerken welk type bij jouw woning past. Zit het dakraam op een plek waar je niet goed bij kunt, dan kun je ook kiezen voor een elektrisch dakraam of extra accessoires aanschaffen zoals een bedieningsstok.
Stap 4: Beglazing kiezen
Alle nieuwe dakramen hebben standaard HR++ glas wat zorgt voor een hogere isolatiewaarde dan jouw dakraam nu. Als je wilt kun je ook kiezen voor geluidsreducerende of extra isolerende beglazing. Vraag dit na bij de offerte aanvraag.
Stap 5: Kies accessoires
Het vervangen van een dakraam is goed te combineren met accessoires die de zon tegen houden en het wooncomfort verhogen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een verduisterend rolgordijn
- Rolluik
- Buitenzonwering
- Hor tegen insecten
De dakraam vervangservice werkt vaak met standaardmaten en heeft voor de verschillende afmetingen ook accessoires op maat. Leveranciers van raamdecoratie hebben vaak ook hun assortiment aangepast aan deze standaard afmetingen.
Werkwijze vervangen dakraam
Het vervangen van dakramen is meestal een simpele klus die je kunt uitbesteden aan een klus -of aannemersbedrijf. De klus duurt ongeveer een halve dag of, wanneer je voor een groter dakraam kiest, een hele dag. Zo wordt het dakraam vervangen:
1. Het oude dakraam verwijderen
Als eerste wordt het oude dakraam verwijderd. Ook de dakpannen om het dakraam worden verwijderd.
2. Het nieuwe dakraam plaatsen
Wanneer je kiest voor een groter dakraam wordt eerst het gat voor het raam groter gemaakt. Daarna wordt het nieuwe dakraam geplaatst. Ook worden er nieuwe gootstukken bevestigd. De gootstukken zorgen ervoor dat de dakramen waterdicht aansluiten op het pannendak.
3. Raam en dakpannen bevestigen
Wanneer het dakraam geplaatst is worden de dakpannen teruggeplaatst en wordt het raam in het dakraam bevestigd. Daarna wordt aan de binnenzijde isolatiemateriaal en folie gemonteerd om het dakraam aan te sluiten op het isolatiemateriaal van het dak en deze rondom luchtdicht aan te sluiten. Daarna wordt aan de binnenzijde het dakraam afgetimmerd en kan deze verder worden afgewerkt. Wanneer van toepassing is als laatst de montage raamdecoratie aan de beurt.
Alleen glas vervangen
Het is niet altijd nodig om het hele dakraam te vervangen. Doordat dakramen standaardmaten hebben is het ook vrij gemakkelijk om alleen het glas te vervangen. Wanneer je het oude glas vervangt voor HR++ glas bespaar je veel energie. Deze glasbladen kun je vaak makkelijk bestellen als je weet welk type dakraam je hebt. Klus- of aannemingsbedrijven kunnen het bestaande glas of hele dakraam verwijderen en deze vervangen door een nieuwe. Zij kunnen daarbij gebruikmaken van het bestaande dakraam.
Lees meer over glas vervangen