Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackVerwarmen

Waterzijdig inregelen: 5 vragen

Geregeld krijgen we vragen van onze leden over het waterzijdig inregelen van de cv-installatie. Hoe werkt waterzijdig inregelen? En wanneer heeft het zin? We geven antwoord op 5 veelgestelde vragen.

CV ketel aan muur

1. Wat is waterzijdig inregelen?

Bij waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen. Onder de cv-installatie verstaan we een cv-ketel en de verwarmingselementen, zoals radiatoren of convectoren. Als je cv-installatie waterzijdig ingeregeld is, is hij zuiniger in verbruik en dat is gunstig voor je energierekening. Je bespaart al gauw 10%. Bovendien zorgt het voor meer comfort in huis, doordat de verschillende ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Video: verwarmingssysteem waterzijdig inregelen

Liever kijken? In deze video vertellen we je in 2,5 minuut waarom waterzijdig inregelen belangrijk is, hoe het werkt en wat het je oplevert.

2. Hoe kan ik waterzijdig inregelen?

Wil je de cv waterzijdig inregelen, dan kun je dit het beste door een cv-installateur waterzijdig laten doen. Er zijn twee manieren om waterzijdig in te regelen: door de temperatuur van de radiatoren te meten of vooraf speciale ventielen op de verwarming te plaatsen.

Meten van de temperatuur

Hierbij wordt gekeken op welke temperatuur het cv-water het verwarmingselement binnen gaat en op welke temperatuur het cv-water het verwarmingselement verlaat. De regelbare ventielen worden zo ingesteld dat de temperatuur van het uitgaande water zo'n 25% lager is dan de binnenkomende temperatuur. Op dat moment geeft de radiator de juiste hoeveelheid warmte aan de ruimte af.

Aanpassen van de ventielen van de verwarming

Het is ook mogelijk om vooraf instelbare ventielen te plaatsen. Dergelijke ventielen kunnen op verschillende regelstanden ingesteld worden. De regelstanden zijn afhankelijk van het vermogen van het verwarmingselement en de instellingen van de installatie. Voor de juiste instelling van de ventielen hebben fabrikanten tabellen en tools ontwikkeld, waarmee de meeste verwarmingselementen kunnen worden ingeregeld.

3. Wanneer heeft waterzijdig inregelen zin?

Er zijn een aantal redenen wanneer waterzijdig inregelen zin heeft. Ten eerste als niet alle ruimtes in huis voldoende op temperatuur komen. Je huis voelt niet overal comfortabel warm of je verwarming heeft moeite om bepaalde ruimtes te verwarmen. Ten tweede wanneer je een (hybride) warmtepomp overweegt. Een hybride warmtepomp functioneert het beste met een waterzijdig ingeregelde verwarming. Waterzijdig inregelen heeft ook zin als het energieverbruik van je cv-ketel te hoog is.

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

4. Is waterzijdig inregelen verplicht?

Ja, sinds 10 maart 2020 is het verplicht dat verwarmingssystemen waterzijdig worden ingeregeld. Dit geldt alleen bij woningen waar de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp, wordt vervangen of vernieuwd. Maar ook wanneer meer dan 30% van de afgifteapparaten (zoals radiatoren) zijn vervangen. Bij het vervangen van de warmtebron is het ook verplicht om per verdieping of per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.

Zijn er ook uitzonderingen?

Ja, bij oudere woningen is de temperatuurregeling per radiator niet altijd mogelijk. Voor deze woningen geldt de verplichting niet. Je bent ook niet verplicht de temperatuur per ruimte te kunnen regelen als kosten voor de apparatuur meer dan 20% is van de kosten van de verwarmingsinstallatie.

Gemeenten handhaven wanneer zij klachten ontvangen over niet goed werkende verwarmingssystemen. Dit handhavingssysteem is voornamelijk opgesteld om huurders of bewoners in een VvE de mogelijkheid te bieden het waterzijdig inregelen af te dwingen.

5. Wat kost waterzijdig inregelen? 

Het waterzijdig inregelen kost tussen de 300 en 500 euro. Voor het waterzijdig inregelen wordt uitgegaan van een terugverdientijd van 3 tot 4 jaar. De kosten voor thermostatische radiatorkranen om de temperatuur per ruimte te regelen liggen op ongeveer 20 euro per stuk bij zelfinstallatie. Op basis van installatie door een professional en uitgaande van 10 radiatoren, ligt het bedrag rond de 1000 euro.

Aandachtspunten

  • Heb je een oude cv-ketel? Ook dan kun je waterzijdig inregelen. Dit is niet zo zeer afhankelijk van de cv-ketel. Bij een waterzijdig ingeregelde verwarming draait elke cv-ketel en warmtepomp energiezuiniger. Elke ruimte in de woning komt voldoende op temperatuur en geeft daardoor meer comfort. Bij oudere cv-installaties kan het zijn dat bepaalde radiatoren niet zijn voorzien van inregelventielen, waardoor ze inregelen niet lukt. De installateur kan adviseren over eventuele aanpassingen.
  • Voelt het in huis niet overal even warm? Of komt de centrale verwarming niet snel genoeg op temperatuur? Vaak kiezen installateurs voor een verkeerde oplossing: de temperatuur van het cv-water van verwarming hoger instellen (aanvoertemperatuur) en/of de cv-pomp van het verwarmingssysteem harder laten draaien. Hierdoor verbruikt de cv-installatie meer energie en de pomp meer stroom. Dat is niet nodig als het verwarmingssysteem goed is ingeregeld.
  • De cv-ketel haalt het hoogste rendement wanneer deze niet op het maximale vermogen hoeft te draaien. Bij lagere aanvoertemperaturen wordt de warmte volledig benut om het cv-water voor te verwarmen.

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp en ontvang een vrijblijvend aanbod. Met de Warmtepompcheck ontdek je of jouw woning geschikt is.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee Doe de Warmtepompcheck
Man bedient het display van de cv ketel die is verbonden aan een warmtepomp.

Ook interessant

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube