Vereniging in actie: langer zelfstandig wonen
De overheid stimuleert senioren om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dat is ook de wens van senioren zelf. Grofweg zijn er twee mogelijkheden: je verhuist naar een levensloopbestendige woning of je past je huidige woning aan.
Beide opties blijken in de praktijk een uitdaging. Alle reden om tijdig na te denken hoe je straks wilt wonen.
Algemeen directeur Cindy Kremer: "We gaan naar de gemeenten want uiteindelijk zullen zij ervoor moeten zorgen dat er ook daadwerkelijk voldoende woningen worden gebouwd, ook voor senioren."
Wat vindt Vereniging Eigen Huis?
Verhuizen
Uit onderzoek van de vereniging blijkt dat een groot deel van de senioren wil verhuizen naar een levensloopbestendige woning, vaak een appartement. Deze woningen zijn echter niet beschikbaar. Er is nu al een tekort van ongeveer 500.000 geschikte seniorenwoningen. Bovendien is de groep senioren demografisch gezien de snelst groeiende groep. Het is dan ook van groot belang dat in de woonzorgvisies van gemeenten veel meer aandacht wordt besteed aan het bouwen van geschikte seniorenwoningen. De vereniging vindt dat er duidelijk prestatieafspraken gemaakt moeten worden.
Huidige woning aanpassen
Valt de keuze op het aanpassen van de woning, dan komen vragen naar voren als: kan ik mijn woning aanpassen? welke aanpassingen kan ik het beste uitvoeren? hoe ga ik het financieren? Het toekomstige onderhoud van de woning en de tuin blijft vaak een zorg, met name bij grote woningen met verdiepingen.
Het is niet altijd mogelijk een lening af te sluiten om aanpassingen te financieren, vooral bij een beperkt inkomen. De vereniging vindt het belangrijk dat er verzilverhypotheken worden aangeboden. Daarbij wordt niet naar het inkomen gekeken en wordt de te betalen rente bij de schuld opgeteld. Op dit moment zijn er slechts enkele aanbieders. Vereniging Eigen Huis maakt er zich sterk voor dat er keuze is uit verschillende aanbieders.
Alternatieve woonvormen
Er zijn nog te weinig mogelijkheden tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis. Het is van belang dat er nieuwe tussenvormen ontwikkeld worden waarbij wonen en zorg worden gecombineerd. Er is dan nog steeds sprake van een zelfstandige woonruimte maar bewoners kunnen terugvallen op de aangeboden zorg. Vereniging Eigen Huis pleit ervoor dat de overheid en gemeenten deze woonvormen ondersteunen en belemmeringen wegnemen.
Onderzoek
In maart en april 2020 deed Vereniging Eigen Huis onderzoek naar de wensen die 55-plussers hebben voor hun toekomstige woonsituatie. Ruim 82.500 senioren deden eraan mee.
Lees de uitkomstenSamen staan we sterker
- Vereniging Eigen Huis is betrokken bij diverse (ouderen)organisaties zoals Taskforce Wonen en Zorg, ANBO en KBO-PCOB.
- Maandelijks beantwoorden onze kennisspecialisten financiële en fiscale vragen van lezers in Plus Magazine.
- We werken samen met de Kenniscentrum voor Psychologie en Economisch Gedrag (Universiteit Leiden). Alien van der Vliet, gedragsonderzoeker bij KCPEG, licht in Eigen Huis Magazine de manieren toe waarop je senioren op tijd kunt laten nadenken over hun toekomstige woonsituatie.