Een goede aannemer vinden
Je huis verbouwen of renoveren? Dan ga je waarschijnlijk een aannemer inschakelen. De aannemer is verantwoordelijk voor het hele project en kan de verbouwing maken of breken. Hoe vind je een goede aannemer?
Je wil graag de beste aannemer voor je verbouwing vinden. Daarvoor moet je rekening houden met de expertise, kwalificaties, en betrouwbaarheid van de aannemer.
Ervaringen uit de omgeving
Bij het zoeken naar een goede aannemer kun je beginnen bij familie en vrienden: misschien kennen zij een aannemer die goed werk heeft geleverd. Je kunt dan ook zelf bekijken wat je van het resultaat vindt. Heeft niemand uit je omgeving een aannemer om aan te raden, dan kun je bijvoorbeeld zoeken naar aannemers uit de regio zodat je werk van de aannemer kunt bekijken. Ook heeft een aannemer uit de buurt minder reiskosten. Vraag de aannemers die je op het oog hebt om referenties en zoek op internet naar reviews. Wil je een bekende inhuren, denk daar dan goed over na. Het kan leiden tot teleurstellingen vanwege onvervulde verwachtingen of onduidelijke afspraken.
Bekijk de specialisatie van de aannemer
Een flinke klus zoals een grote renovatie of verbouwing vereist een aannemer die gespecialiseerd is in het soort project dat je voor ogen hebt. Probeer daarom de aannemer te zoeken die veel ervaring heeft met de verbouwing die jij wil realiseren. Vraag goed na bij het bedrijf welke werkzaamheden zij kunnen verrichten, zodat je verzekerd bent van een goede match.
Vraag meerdere offertes op
Vraag bij verschillende aannemers een gratis en vrijblijvende offerte op, zodat je kunt vergelijken wat de aannemers doen voor welke prijs. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent: zet je wensen op papier en zorg dat je een tekening van de verbouwing hebt, zodat de aannemer een goede offerte met een vaste prijs kan maken. Leg, met de aannemer die je kiest, duidelijke afspraken vast, om misverstanden tijdens de uitvoering van het werk te voorkomen. Vraag ook altijd naar de algemene voorwaarden en de garanties.
Meer over offertesAangesloten bij een brancheorganisatie
Bouwend Nederland
Kies het liefste een aannemer die is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals Bouwend Nederland. Een brancheorganisatie stelt vaak eisen aan aangesloten aannemers, zoals opleidings- en kwaliteitseisen.
VLOK
Kleinere verbouwingen zoals een badkamer en een keuken kun je uitbesteden aan een klusbedrijf. Kies het liefst een klusbedrijf dat is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals het VLOK - Vereniging Landelijk Overleg Klussenbedrijven.
Geschillencommissie
Als de aannemer is aangesloten bij de Geschillencommissie, en in je contract of in de algemene voorwaarden staat dat je bij een geschil terecht kunt bij de Geschillencommissie, dan kun je hier relatief goedkoop en laagdrempelig terecht bij een juridisch conflict over de verbouwing.
Aangesloten bij BouwGarant
Kies een aannemer die is aangesloten bij een keurmerk, zoals Bouwgarant.
- Een bij BouwGarant aangesloten aannemer hanteert meestal het BouwGarant-contract met de Consumentenvoorwaarden Verbouwingen.
- Bij een geschil kun je dan terecht bij de Geschillencommissie.
- Je kunt hiernaast kiezen voor de Verbouwgarantie, die je zekerheid biedt bij bijvoorbeeld faillissement van de aannemer tijdens de verbouwing.
Alles bij één aannemer
Als je één aannemer inschakelt die het hele project van begin tot eind coördineert, dan zorgt deze aannemer ervoor dat alle onderdelen op het juiste moment worden uitgevoerd. Dat betekent dat de aannemer zelf onderaannemers, bijvoorbeeld vakmensen zoals elektriciens, metselaars, loodgieters en dakdekkers inschakelt. Dit zorgt voor gemak in het verbouwproces, want je hoeft deze bedrijven hierdoor niet zelf te benaderen. De aannemer is het eerste aanspreekpunt voor deze verschillende partijen, maar ook voor jezelf. Bovendien is het bij één aannemer duidelijk bij wie je moet zijn als er iets misgaat of als er bijvoorbeeld een gebrek is. Sluit je met meerdere partijen contracten dan kunnen partijen naar elkaar gaan wijzen als er problemen zijn.
Als je, bijvoorbeeld om geld te besparen, het werk bij verschillende partijen uitzet, wordt jij degene die al het werk moet coördineren. Je moet er dan voor zorgen dat de verschillende partijen op tijd komen om het proces soepel te laten voorkomen. Bij grotere verbouwingen is het aan te raden om het door een aannemer te laten coördineren.