5 juridische vragen over uitbestede klussen – en wat je rechten zijn
Een klusbedrijf dat extra kosten rekent, slecht werk levert of de klus niet afmaakt - we krijgen er vaak vragen over. Wat zijn je rechten als het misgaat? De 5 meest gestelde vragen en de oplossingen.

1. Wat als een klusbedrijf meer kosten rekent of meerwerk factureert zonder overleg?
Het is niet ongebruikelijk dat klusbedrijven extra kosten in rekening brengen, maar dat betekent niet dat je alles zomaar moet betalen. Een klusbedrijf of aannemer mag meerwerkkosten alleen in rekening brengen als hij je vooraf op tijd heeft gewezen op die meerwerkkosten, tenzij je uit jezelf had moeten begrijpen dat het meerwerk een meerprijs betekent, bijvoorbeeld als je vraagt om een extra wastafel.
2. Wat als een klusbedrijf slecht werk levert en weigert dit te herstellen?
Als een klus niet goed is uitgevoerd, heb je recht op herstel. Stuur het bedrijf een brief en verzoek om herstel binnen een redelijke termijn, bijvoorbeeld 14 dagen. Komt er geen reactie of weigert hij herstel? Dan kun je een ingebrekestelling sturen waarin je hem een laatste termijn geeft om de gebreken te herstellen. Komt er ook dan geen reactie of weigert hij herstel? Dan kun je overwegen om verdere juridische stappen te ondernemen. Wellicht kun je terecht bij een geschillencommissie Kijk hiervoor in je contractstukken. Controleer ook of het bedrijf een garantieregeling heeft, zoals bij BouwGarant, waar je mogelijk een beroep op kunt doen.
3. Wat als een klusbedrijf niet meer reageert en de klus niet afmaakt?
Als een klusbedrijf niet meer bereikbaar is of het werk niet afmaakt, kun je hem een brief sturen. Geef aan hoe lang het werk stilligt en verzoek dringend om het werk te hervatten binnen bijvoorbeeld een week. Komt er geen reactie? Stuur een ingebrekestelling waarin je een laatste kans geeft om de werkzaamheden af te ronden. Heb je vooraf een duidelijke datum afgesproken dat het werk af zou zijn en is deze datum verstreken? Dan kun je jouw schade claimen. Mogelijk staat er een concreet schadebedrag in het contract of de algemene voorwaarden vermeld. Voeg aan de brief toe dat je recht hebt op schadevergoeding wegens te late oplevering en dat je het schadebedrag verrekent met het nog openstaande bedrag. Let op: als het klusbedrijf niet meer op het werk verschijnt, kan dat een aanwijzing zijn dat hij failliet dreigt te gaan. Wees terughoudend met het doen van betalingen.
Tip! Juridisch advies bij conflicten
Heb je een conflict met bijvoorbeeld de aannemer of je buren en wil je weten wie gelijk heeft? Met een rechtspositiebepaling door een van onze juristen ontdek je snel hoe sterk je staat en krijg je advies over het vervolg.
Meer over juridische advies4. Mijn buren klagen over overlast door mijn onderhoudswerkzaamheden. Wat kan ik doen?
Met klussen kun je lawaai of hinder veroorzaken, wat tot klachten van buren kan leiden. Probeer eerst in gesprek te gaan en leg uit wat je doet en hoelang het gaat duren. Maak, indien mogelijk, afspraken met je buren over geschikte tijden om te klussen.
Niet iedere vorm van overlast is verboden. Buren moeten een zekere mate van hinder van elkaar tolereren. Op grond van de wet is ‘onrechtmatige hinder’ verboden. Dit geldt bij ernstige en langdurige overlast, zoals structureel harde geluiden buiten de toegestane tijden of werkzaamheden die onnodig overlast veroorzaken.
Meer over 'buren en verbouwen'5. Hoe kan ik me beschermen tegen financiële risico’s bij een klus?
Voorkom problemen door een goed contract op te stellen. Spreek een vaste prijs af en vermijd vage stelposten en richtprijzen. Betaal niet vooruit, maar in termijnen die overeenkomen met de voortgang van het werk. Bij grotere klussen kun je een bankgarantie afspreken of – als je kiest voor een BouwGarant-aannemer – voor de verbouwgarantie voor extra zekerheid bij faillissement van de aannemer tijdens de verbouwing.
Leg het vast
Hoe minder je op papier zet, hoe groter de kans op discussie. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan een verbouwing of klus duidelijke afspraken te maken en vast te leggen. Vier punten die in ieder geval belangrijk zijn om vast te leggen.
Naar het voorbeeldcontractDe werkzaamheden
Maak een gedetailleerde omschrijving van de werkzaamheden, inclusief materiaalgebruik en afwerking.
De prijs
Spreek een vaste prijs af om verrassingen te voorkomen. En betaal niet, of zo min mogelijk, vooruit.
De opleveringsdatum
Spreek een duidelijke deadline af voor de oplevering, bij voorkeur met een boetebeding bij vertraging.
De garanties
Maak duidelijke afspraken over garanties op het geleverde werk.
Offerte en contract bij verbouwing of klus
Ga je verbouwen of heb je een klus en wil je het uitbesteden, dan moet je op zoek naar een aannemer. Waar let je op als je een offerte krijgt en welke afspraken leg je vast in het contract met de aannemer?
Naar de tips over offertes en contracten