Buitenschilderwerk: hoe pak je het aan?
Goed buitenschilderwerk is belangrijk om houtrot te voorkomen. Informatie over de voorbereiding van schilderwerk, verfkeuze, de juiste weersomstandigheden en wanneer het nodig is om te schilderen.
Nu schilderen of later
Is de verf verkleurd, afgepoederd of onthecht, dan moet het buitenwerk worden geschilderd. Als vocht en vuil inwerken in de verf, tast dat de verflaag aan en krijg je verkleuring en onthechting. Verf in donkere kleuren krijgt meer te verduren dan verf in lichte kleuren. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht. Donkere kleuren nemen zonlicht en warmte juist op, waardoor de verf meer krimpt en uitzet. Een transparante beits of lak vraagt eerder om onderhoud dan een dekkende verf.
Voorbereiding op buitenschilderwerk
Afhankelijk van de houtsoort is het aan te raden om iedere vier tot zes jaar het buitenschilderwerk opnieuw te doen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Doorloop eerst onderstaande stappen voordat je aan het buitenschilderwerk begint.
1. Houtrot herstellen
Check of er houtrot aanwezig is en zo ja, herstel dit eerst. Ook naden en kieren moeten goed worden afgedicht om te voorkomen dat er vocht intrekt. Gebruik voor het dichten van naden nooit siliconenkit, want verf hecht hierop niet goed. Gebruik in plaats daarvan hoogwaardige, elastische, overschilderbare kit.
Gebruik voor het herstellen van oneffenheden en het opvullen van schroef- en spijkergaatjes houtreparatiemiddel en het liefste geen plamuur, of gebruik het spaarzaam. Hout krimpt en zet uit, maar plamuur is niet elastisch en kan die werking niet aan. Dan komt een teveel aan plamuur los en ontstaan scheuren in de laklaag. Hierdoor kan er vocht in het hout trekken.
2. Schoonmaken, ontvetten en schuren
Maak daarna alles goed schoon en ontvet het voordat je gaat schuren. Zo voorkom je dat je het vuil in de ondergrond schuurt en de verf niet goed hecht. Schuur het licht op en niet helemaal kaal, want dan hecht de verf niet goed. Rond de scherpe hoeken en randen in de kozijnen af. Op scherpe randen hecht de verf het slecht en scheurt de verflaag vaak als eerste. Schuur daarom de randen met schuurpapier. Veeg de schuurresten weg met een stoffer en plak de randen van de ramen af met een schilderstape.
2. Klemmende delen van ramen en deuren
Herstel klemmende ramen of deuren voordat je gaat schilderen. Anders kan het schilderwerk al beschadigen door een raam of deur open te doen. Dat heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van het houtwerk. Als er krassen in het kozijn komen, ontbreekt daar de bescherming van verf. Daar kan vocht in het hout komen. Laat een schilder of timmerman voor het schilderen de ramen en kozijnen controleren en indien nodig afschaven. Twee tot vier millimeter speling rondom de draaiende delen volstaat.
3. De juiste verf kiezen
Goedkope verf is van mindere kwaliteit waardoor het schilderwerk er minder ‘strak’ uitziet en minder lang meegaat. Goedkope lakverf gaat bijvoorbeeld sneller poederen en de kleurpigmenten laten los. Hierdoor verkleurt de verf sneller en verliest het zijn glans. Het loont dus om iets meer geld uit te geven aan kwalitatief hoogwaardige verf. De verf is makkelijker aan te brengen en je schilderwerk blijft langer mooi.
4. Let op goede weersomstandigheden
Voor het schilderen buiten is tussen de 10 en 25 graden de ideale temperatuur. Bij een te lage temperatuur droogt de verf niet snel genoeg. Verf niet bij te hoge temperaturen en in de volle zon. Dat is niet goed voor de verf en de ondergrond. Je krijgt een streperig eindresultaat, een slechte hechting en de kans op scheuren en blaasjes in je schilderwerk wordt aanzienlijk vergroot. Het is beter om ‘achter de zon aan’ te schilderen Verf niet als het buiten vochtig is: het vocht kan in de natte verflaag trekken. Kijk vooral naar de verschillende weersomstandigheden van de dag waarop je wilt verven en de dagen erna, zodat je het schilderwerk in één keer kunt afronden.
Buiten schilderen: aan de slag
Heb je het houtwerk goed voorbereid op een nieuwe laag verf? Dan kun je aan de slag.
Gebruik verschillende soorten verf
Zet het houtwerk eerst in de grondverf, vooral de onderdorpels hebben een goede bescherming nodig. Die hebben de hoogste zon en regen belasting. Gebruik een goede verf op oliebasis. Deze hecht goed, werkt prettig en droogt niet al te snel op. Je kunt dan langer blijven strijken met de kwast. Schuur het houtwerk opnieuw licht op en verwijder de schuurresten. Werk het hout af met een goed dekkende laklaag, het liefst hoogglans. De glimmende laag weerkaatst de zon, waardoor de verf minder snel wordt aangetast.
Gebruik de juiste hoeveelheid verf
Breng minimaal drie lagen verf aan op nieuw of kaal hout. Bijvoorbeeld als eerste laag grondverf aanbrengen en dan twee lagen voor de afwerking. Door regen en wind verweert het schilderwerk en die twee afwerklagen zijn nodig om het hout te beschermen. Bladdert de verf nog niet af en is er geen kaal hout zichtbaar, dan kan één laklaag volstaan. Schuur dan wel eerst de oude verflagen laag licht op. Een te dikke verflaag op de kozijnen is ook niet goed. Zeker niet bij alkydverf. Als de verflaag te dik wordt aangebracht, droogt de verf wel aan de oppervlakte maar niet eronder. Daardoor gaat de droge bovenlaag rimpelen. Je kunt beter twee keer een dunne verflaag aanbrengen, dan één keer een heel dikke laag.
Ga zorgvuldig te werk
Het is verstandig om meerdere lagen aan te brengen en deze lagen niet te dik te maken. Vergeet ook de onderkant van de ramen en deuren niet. Na regenbuien blijven de druppels aan de onderkant van het hout hangen. Als dat niet geverfd is, trekt het water erin en kan de verf eraf gedrukt worden en houtrot ontstaan.
Denk ook aan de binnenkant van de kozijnen
Als de verflaag of het kitwerk van de binnenkant van kozijnen en deuren van slechte kwaliteit is, moet je daar eerst wat aan doen. Het binnen- en buitenkozijn zijn één geheel. Vocht uit de binnenzijde trekt door naar de buitenzijde waardoor gebreken aan het buitenschilderwerk kunnen ontstaan. Dit gebeurt vooral bij de ‘vochtige ruimtes’, zoals de badkamer en de keuken. Los daarom eerst gebreken aan het schilderwerk binnen op en dicht de open naden tussen glas en hout.
Schilderwerk liever laten doen?
Zie je het niet zitten om het schilderwerk van je huis zelf te doen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice. Voor binnen- en buitenschilderwerk! Je kunt rekenen op gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren.
Vraag offerte aan