Cv-ketel kopen: waar let je op?
Energie besparen kan door de aanschaf van een zuinige cv-ketel. We hebben op een rij gezet waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een cv-ketel.
Soorten cv-ketels
In 2050 gaat Nederland van het gas af. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Dan is het verstandig om, naast reparatie, te denken aan een duurzame keuze voor een nieuwe cv-ketel.
HR-ketels
Wil je besparen op je stookkosten én energierekening? Kies dan voor een HR-ketel. Als je nog zuiniger wil stoken, kan je een HR-ketel (hoogrendementsketel) combineren met een hybride warmtepomp. Zo ben je meteen goed voorbereid op de toekomst.
Lees meer over hybride warmtepompenCombiketels
Als een cv-ketel wordt gebruikt voor zowel verwarming als warm (tap)water, wordt dit ook wel een combiketel genoemd.
Aandachtspunten cv-ketel kopen
Welk type cv-ketel je ook kiest, met onderstaande tips kies je de juiste cv-ketel die het beste past bij jouw woonwensen.
1. Energielabel
Vanaf september 2015 zijn cv-ketels voorzien van energielabels. Op combiketels vind je een apart energielabel met een pictogram voor verwarming (herkenbaar aan het symbool van een radiator), en een pictogram voor warm water (een kraantje). Op cv-ketels die alleen zorgen voor verwarming vind je alleen het symbool voor verwarming. Het hoogst haalbare label voor verwarming is label A+++, en voor warm water label A+.
Cv-ketels moeten sinds september 2015 texminimaal label B hebben. Hierdoor is het plaatsen van oudere modellen, zoals een VR-ketel niet meer toegestaan (label C). Voor appartementencomplexen waar het plaatsen van een HR-ketel onmogelijk is vanwege het rookgaskanaal, is een uitzondering gemaakt.
2. Geluid
Op het label staat ook aangegeven hoeveel geluid de cv-ketel maakt, uitgedrukt in dB. Hiermee kun je cv-ketels onderling vergelijken.
3. Installateur
Vanaf 1 januari 2023 mogen werkzaamheden aan gastoestellen uitsluitend worden verricht door gecertificeerde installateurs. Het gaat om werkzaamheden zoals het plaatsen, onderhouden en repareren van de gastoestellen zelf en de bijbehorende rookgasafvoersystemen. Het gaat dus niet om werkzaamheden aan de overige onderdelen van de cv-installatie.
Extra aandachtspunten cv-ketel installatie
- Wil je een nieuwe cv-ketel kopen en bij je huidige installateur blijven? Dan is het verstandig te vragen welke cv-ketels zij kunnen onderhouden. Elke cv-ketel heeft namelijk specifieke onderhoudsvereisten en de installateur moet hiervoor opgeleid zijn.
- Controleer of jouw installeur een gekwalificeerd en erkend vakbedrijf is. In het Centraal Register Techniek vind je een overzicht van alle installateurs in Nederland, bij welke brancheorganisaties ze zijn aangesloten en of ze gecertificeerd zijn.
4. CW-klasse
Wil je dat je cv-ketel meer warm water produceert dan je huidige ketel? Kies dan een cv-ketel met een hogere comfort-klasse (CW-klasse). Bespreek met de installateur welke CW-waarde je nodig hebt. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water de cv-ketel per minuut levert. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water. Een cv-ketel met CW 3 levert 6 liter warm water per minuut, dit is voldoende voor een gewone douche. Heb je een stortdouche, of wil je op meerdere plekken tegelijk warm water tappen, dan heb je een hogere CW-waarde nodig.
5. Waterleiding
Kies je voor een cv-ketel met een hoge CW-waarde, vraag dan bij je installateur of de diameter van de warmwaterleiding hiervoor geschikt is. In sommige gevallen is aanleg van dikkere leidingen nodig.
6. Rookgasafvoer en luchttoevoer
Als je een nieuwe cv-ketel wilt, is het verplicht het rookgasafvoer- en luchttoevoersysteem, inclusief de dakdoorvoer te vervangen. De rookgasafvoer en de luchttoevoer moeten voor de veiligheid voldoen aan bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat ze voldoende ondersteund worden door beugels.
''Als je het rookgaskanaal deelt met één of meerdere buren, bijvoorbeeld in een appartementencomplex, dan kun je niet als enige de overgang maken van een VR-ketel naar een HR-ketel; hiervoor moet het (collectieve) rookgasafvoerkanaal eerst aangepast of vervangen worden. Ook moet gekeken worden naar de resterende levensduur van het afvoersysteem. Bespreek dit met je VvE.''
7. Expansievat
De levensduur van het expansievat is korter dan 10 jaar. Bij het plaatsen van een nieuwe cv-ketel moet de installateur ook het expansievat vervangen. Bekijk of de kosten hiervoor zijn meegenomen in de offerte.
8. Condensafvoer
Een cv-ketel heeft een afvoer voor condenswater nodig. Controleer of je oude ketel dat ook had. Als er geen rioolaansluiting aanwezig is, laat dan de aanleg hiervan meenemen in de offerte.
9. NZ-keur
De meeste cv-ketels hebben het NZ-label. Naverwarming met een zonneboiler is dan mogelijk, maar ook een combinatie met een hybride warmtepomp. Lees meer over de gaskeurmerken.
Veelgestelde vragen over een nieuwe cv-ketel kopen
Heb je nog vragen over het kiezen van de meest geschikte ketel? Bekijk dan eerste onze veelgestelde vragen.